Portalul Echipa.md a publicat pe 27 aprilie o știre cu titlul: „/FOTO/ Doi minori, bătuți în plină stradă fără niciun motiv”. Articolul are în vizor doi adolescenți care ar fi fost bătuți fără motiv, într-o stație de așteptare din Chișinău, de câțiva tineri.
Redacția a publicat fotografii de la locul incidentului, în care apar fețele celor doi presupuși agresori. Autorul știrii nu precizează dacă aceștia sunt minori sau nu, dar potrivit Poliției Capitalei, ar urma să fie trași la răspundere părinții acestora, care „riscă să fie sancţionaţi conform articolului 63, Cod contravențional, pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, educare şi instruire a copilului (…) Părinţii agresorilor riscă o amendă de până la 900 de lei”.
Codul deontologic prevede că jurnalistul „protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”.
Și Ghidul de stil cu norme etice recomandă cu privire la identificarea suspecților: „Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a suspectaţilor sau a acuzaţilor, precum și fotografierea acestora din faţă contra luminii”. Același ghid sugerează ca, în materialele jurnalistice, să protejăm identitatea copiilor aflați într-o situație vulnerabilă. „Nu vom accentua stigmatizarea copilului; în calitatea noastră de jurnaliști și de oameni, vom evita să etichetam copiii și să descriem maniera în care au fost expuși represiunilor, inclusiv violențelor fizice și psihice sau discriminării”. Totodată, „nu vom dezvălui vizual identitatea copiilor” care sunt victime și nu vom pune pe post imagini cu „actul de violență fizică”.
Sursă foto: Shutterstock