Studiu de caz. „Binomul Sandu-Năstase”, una dintre cele mai frecvente etichete aplicate de anumite media în relatarea despre blocul electoral ACUM

0

Mai multe instituții media și-au arătat preferințele politice atunci când au reflectat prezentarea angajamentelor comune ale Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) – constituite într-un singur bloc pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2018, intitulat „Mișcarea ACUM”.

NTV Moldova, Accent TV și Noi.md au ignorat subiectul în totalitate, iar Publika TV, Canal 2 și Sputnik.md l-au prezentat într-o lumină negativă, utilizând în multe rânduri etichete la adresa PAS și PPDA sau a liderilor acestora (Maia Sandu și Andrei Năstase) și concentrându-se exclusiv pe disensiunile celor patru partide de opoziție (PAS, PPDA, PLDM, PL). Jurnal TV a prezentat acest eveniment în detalii, cu accent negativ pe Guvernare și PDM. TV 8, Pro TV Chișinău și postul public Moldova 1 au prezentat informația în mod neutru și echidistant, concentrându-se pe evenimentul în sine și declarațiile surselor principale.

Publika TV a tratat subiectul tendențios și l-a plasat într-o lumină negativă, insistând exclusiv pe disensiunile în rândul opoziției și opunerea lor față de reforma salarială, însă fără a oferi citate directe sau declarații ale partidelor pentru această poziție. Astfel, subiectul a fost abordat nu atât din unghiul angajamentelor celor două partide și a potențialului bloc politic electoral (aceasta a fost știrea propriu-zisă), ci din perspectiva detaliilor negative și presupus „contradictorii” dintre aceste partide de dreapta. Publika TV a denaturat informația cu referire la acest subiect atât prin încălcarea unor norme deontologice, cât și prin utilizarea unor tehnici de manipulare a informației, de exemplu:

  • Folosirea unor etichete care au avut menirea de a discredita o persoană sau o instituție: binomul și-a prezentat oferta electorală”; „Tudor Deliu a declarat că formarea binomului PAS-DA…; „Situația contradictorie s-a creat şi în relațiile binomului PAS şi PPDA cu liberalii”;
  • Distorsionarea unor declarații. Declarațiile lui Tudor Deliu, liderul PLDM, au fost parafrazate incorect și trunchiate: Versiunea declarațiilor parafrazate de Publika TV: „…Şi asta, după ce președintele PLDM, Tudor Deliu a declarat că formarea binomului PAS-DA fără liberal-democrați este o țeapă pentru formațiunea pe care o conduce şi care a fost lăsată în afara viitorului bloc electoral”; Versiunea originală a declarațiilor („Puterea a patra”, TV N4): „…poate fi numită și țeapă, dar discuțiile continuă”, iar în acel context, termenul „țeapă” a fost repetat de Tudor Deliu din urma moderatorului emisiunii, Gheorghe Gonța, ca răspuns la întrebarea acestuia. Politicianul a admis că poate fi un scenariu posibil, dar nu probabil, însă la Publika TV această declarație a fost scoasă din context și interpretată;
  • Tratarea selectivă a surselor. În cazul declarațiilor lui Tudor Deliu din emisiunea de la TV N4, nu a fost citată sursa directă, care ar fi ajutat la crearea unei imagini mai corecte și complete asupra subiectului. În același timp, replicile lui Andrei Năstase făcute într-o emisiune de la Jurnal TV, în care acesta face niște declarații (acuzatoare) despre Mihai Ghimpu și de ce acesta nu a fost invitat la evenimentul de lansare a angajamentelor PAS și PPDA, au fost incluse cu menționarea sursei. Pentru o reflectare corectă, neutră și obiectivă, reporterii Publika TV ar fi trebuit fie să citeze direct declarațiile lui Tudor Deliu, fie să includă secțiunea video de la emisiune la care acesta a participat;
  • Amestecul faptelor cu opiniile: „Noi disensiuni între partidele de opoziție de pe segmentul de dreapta. Liberal democrații se pare că au ignorat evenimentul organizat de Partidul „Acțiune şi solidaritate” şi Platforma „Da”, în cadrul căruia binomul și-a prezentat oferta electorală”. Aserțiunile date nu sunt susținute de opiniile unor surse și reprezintă, astfel, interpretarea jurnalistului;
  • Tehnica de manipulare a „dușmanului intern” la pachet cu cea a „Salvatorului național”. PPDA și PAS sunt prezentate ca niște partide care nu acceptă reforme și nu le pasă de soarta cetățenilor țării, în timp ce PDM este prezentat drept un partid salvator: „În același timp, printre angajamentele prezentate de PAS şi PPDA se numără creșterea salariului mediu, în condițiile în care ambele partide s-au opus majorării salariile pentru aproape 200 de mii de bugetari, anunțată de PDM, pe motiv ca nu ar exista acoperire bugetară”.

Postul Canal 2 a anticipat evenimentul printr-o știre difuzată în buletinul din 2 noiembrie, în care a menționat că va fi constituit blocul electoral ACUM, însă a pus accentul pe disensiunile dintre PAS, PPDA, PLDM, și PL („…certurile care nu contenesc”). Unghiul de abordare a fost asemănător celui de la Publika TV în știrea din 3 noiembrie, reporterii Canal 2 anunțând că a doua zi „PPDA și PAS vor lansa blocul electoral comun al binomului Sandu-Năstase pentru scrutinul electoral din februarie” (etichetare). În ziua evenimentului însă, precum și în perioada imediat următoare (3-6 noiembrie 2018), Canal 2 nu a reflectat subiectul în niciunul din buletinele de știri, ceea ce poate fi calificat drept manipulare prin omisiune.

Pro TV Chișinău a reflectat subiectul în buletinul de știri din 3 noiembrie 2018, concentrându-se pe evenimentul în sine fără a apela la judecăți de valoare sau la tehnici de manipulare. Singura abatere admisă de Pro TV Chișinău a fost faptul că reporterii acestei televiziuni nu au asigurat dreptul la replică reprezentanților guvernării și PDM, vizați în declarațiile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase.

TV8 a reflectat constituirea blocului electoral „ACUM” în știrea despre întrunirea celor patru partide (PAS, PPDA, PLDM, PL) la sediul PL, care a avut loc la 5 noiembrie, difuzată în buletinul de știri din aceeași zi (TV8 nu difuzează buletine de știri în zilele de sâmbătă și duminică: 3-4 noiembrie 2018). Totodată, pe platforma online a TV8 a fost publicată o știre despre angajamentele electorale ale PAS-PPDA. TV8 a reflectat ambele evenimente în mod neutru și echidistant.

Televiziunea publică Moldova 1 a difuzat o știre despre angajamentele PAS-PPDA de constituire a blocului electoral „ACUM” la mijlocul buletinului de știri „Mesager” din 3 noiembrie 2018. Moldova 1 a prezentat informația neutru și echidistant, înserând declarații ale surselor relevante în știrea difuzată.

Jurnal TV a reflectat în detalii subiectul monitorizat. În buletinul de știri din 5 noiembrie 2018 (pe 3 și 4 noiembrie, în zilele de sâmbătă și duminică, acest post de televiziune nu difuzează buletine de știri), Jurnal TV a difuzat două reportaje cu un timp total de emisie de puțin peste 13 minute, ceea ce a reprezentat aproximativ 40% din totalul acestuia. Una din știri a relatat despre „angajamentele Blocului ACUM” și s-a bazat aproape exclusiv pe transmiterea timp de 11 minute a celor mai importante secvențe video cu declarații de la ceremonia de lansare a angajamentelor. A doua știre, de puțin peste 2 minute, a prezentat opiniile cetățenilor care au fost prezenți a eveniment. Ambele reportaje au pus într-o lumină exclusiv pozitivă PAS și PPDA.

Jurnal TV a admis în știrile sale elemente de:

  • Generalizare: „Cetățenii vor schimbarea” (titlul uneia din știri); „…Încrezătoare în succes, structura este susținută în Occident”;
  • Neasigurarea dreptului la replică celor vizați în știri. Jurnal TV nu a oferit replica celor care au fost acuzați – PDM/Guvernarea, Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Fraza inclusă pe final de știre de către jurnaliști și prin care se explică lipsa opiniei acestora („Declarațiile făcute în cadrul evenimentului nu au fost comentate deocamdată de autorități”) nu poate fi nicidecum calificată drept asigurarea dreptului la replică.

Sputnik.md a publicat o știre la acest subiect cu titlul informativ „Maia Sandu și Andrei Năstase și-au unit forțele înainte de alegeri”, însă titlul este urmat de un lead scurt ce constă dintr-o întrebare retorică: „Vor reuși politicienii să consolideze electoratul – este o mare întrebare”. Prin această contrapunere a informației factologice (constituirea blocului ACUM) cu îndoielile personale („reușita” proiectului politic), jurnalistul își trădează scepticismul și încearcă să evalueze politicienii în cauză prin niște criterii neclare. Această frază este reluată și dezvoltată în textul știrii, iarăși fără a fi indicată vreo sursă care să susțină acele îndoieli și trimiteri la informații anterioare, ceea ce poate fi interpretat drept aplicarea tehnicii sugestiei: „Încercări din partea liderilor de opoziție de a-și uni eforturile în „ajunul” alegerilor parlamentare au mai avut loc, dar de regulă au eșuat”. De asemenea, Sputnik.md a folosit în mai multe rânduri amestecul faptelor cu opiniile și manipularea printr-un context selectiv: „Succesul cooperării politice dintre Năstase și Sandu cu foști colegi de la PLDM este, de asemenea, neclar”; „Este greu de prezis dacă Năstase și Sandu vor reuși să consolideze electoratul. Campaniile electorale precedente au demonstrat că orice poate să se întâmple într-un „parteneriat politic”.

Kp.md nu a reflectat evenimentul din 3 noiembrie 2018 despre angajamentele politice ale PAS-PPDA și constituirea blocului electoral „ACUM”. Pe 5 noiembrie însă, Kp.md a publicat o știre preluată de pe Allmoldova.com, în care se dau detalii despre o presupusă instrucțiune circulată în rândul participanților la eveniment, fără informații despre evenimentul propriu-zis (constituirea blocului ACUM). Știrea abundă în acuzații și opinii, dar nu indică nicio sursă: „Nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase nu au de gând să-și onoreze promisiunile făcute de pe scenă” (original: „Ни Майя Санду, ни Андрей Нэстасе не собираются выполнять обещания, сделанные со сцены”). Astfel, publicul este manipulat prin trimiterea la surse imposibil de verificat. În plus, KP nu a respectat echilibrul surselor și nu a oferit dreptul la replică celor acuzați (Maia Sandu și Andrei Năstase). Pe 6 noiembrie, portalul a publicat un articol intitulat „Perdanții se unesc: Sandu și Năstase au hotărât să calce pe aceeași  greblă” (original: „Неудачники объединяются: Санду и Нэстасе решили наступить на «старые» грабли”). Chiar dacă este un material de opinie, acesta este încadrat la rubrica Politic, ceea ce este contrar normelor deontologice, deoarece creează dificultăți pentru cititori în separarea faptelor de opinii.

Unimedia.info a publicat două știri. În una din ele a transmis în direct de la eveniment, inclusiv sintetizând în format text cele mai importante declarații ale participanților. A doua știre a relatat despre mesajele de susținere la adresa celor două partide (PAS și PPDA) transmise de câțiva politicieni europeni. Ambele știri au reflectat informația într-un mod neutru și în baza faptelor.

Posturile NTV Moldova și Accent TV, precum și portalul Noi.md nu au reflectat subiectul în niciunul din buletinele de știri și, respectiv, în conținutul informativ publicat online în perioada 2-6 noiembrie, ceea ce poate fi calificat drept omisiune.

Context:

La 3 noiembrie 2018, partidele politice Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – constituite în Mișcarea ACUM –, și-au prezentat angajamentele comune pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2018. Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău, unde au participat invitați din Republica Moldova și de peste hotare, precum și membri și susținători ai celor două partide. Printre cele mai importante angajamentele prezentate sunt: creșterea veniturilor populației, astfel ca salariul mediu să ajungă la 11.000 lei lunar; majorarea fondurilor pentru școli și grădinițe, inclusiv a salariilor angajaților; modernizarea sistemului de asistență medicală și reforma justiției. Totodată, ambele partide au menționat drept obiectiv îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene. După evenimentul de lansare, participanții au mers în marș prin centrul capitalei, unde au împărțit pliante pentru a-și face public mesajul locuitorilor orașului.

Victor Gotișan, cercetător media

________________________________

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.