Credincioșii ortodocși, manipulați pe Facebook prin colaje antivaccin

0

Portalul Aparatorul.md a publicat pe pagina sa de Facebook duminică, 11 noiembrie, o știre cu titlul: „BEBELUȘ de două luni, MORT la Briceni după administrarea unui vaccin”. Această știre este însoțită de o fotografie manipulatoare, cu semne evidente de montaj foto. Colajul ilustrează o femeie încătușată de doi polițiști și un copil plângând în brațele unui alt polițist, pe uniforma căruia apare inscripția în limba engleză „Vaccinare obligatorie” (trad. red.). Astfel, cititorul este manipulat de 3 ori:

În primul rând, accesând știrea pe site-ul Aparatorul.md, observăm că este vorba de un material care a fost publicat pe 5 februarie 2014 și reprezintă, de fapt, un reportaj TV realizat de postul Canal Regional, cu titlul: „Mort de la o vaccină”. Titlul original al reportajului difuzat de Canal Regional dezinformează și nu respectă etica jurnalistică, deoarece reprezintă opinia uneia dintre părți și nu o concluzie medicală oficială.

Într-al doilea rând, imaginea-simbol folosită de site-ul Aparatorul.md pentru a ilustra materialul este menită să amplifice fricile oamenilor. Colajul nu este marcat corespunzător și ilustrează o situație ipotetică în care copiii ar fi răpiți și vaccinați forțat de poliție împotriva voinței părinților — ceea ce nu corespunde realității nici în Republica Moldova, nici în alte țări. De notat că uniformele polițiștilor din imagine reprezintă steaua cu șase colțuri, un simbol al iudaismului, pentru a sugera un complot al evreilor în promovarea vaccinurilor. Astfel, sunt amestecate două teorii ale conspirației: cea a pericolului vaccinării și cea a pericolului sionismului, ambele fără dovezi și fundament.

Într-al treilea rând, prin reluarea pe pagina de Facebook a unei știri despre un eveniment vechi de 4 ani, Aparatorul.md a manipulat cititorul să creadă că decesul bebelușului s-a întâmplat recent  (cei care au văzut postarea au crezut că încă un copil a murit din cauza vaccinului) și a creat, așadar, o imagine deformată a realității.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice susține: „Nu vom manipula subiectul sau subiecții fotografiei pentru a face poza mai spectaculoasă. Fotografiile trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acuratețe. Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor și evenimentelor reprezentate. Excepție sunt colajele decente. Acestea însă vor fi neapărat însoțite de inscripția „COLAJ”.