Portalurile Deschide.md și Jurnal.md au publicat joi, 20 septembrie, câte o știre despre un accident rutier din Ungheni, soldat cu moartea unei fetițe de 9 ani. Accidentul produs cu implicarea mașinii unui ales local a prezentat interes public sporit, astfel încât știrile respective („O fetiță de 9 ani, lovită mortal de mașina primăriei Sculeni. Rudele au publicat imagini cu tragedia” și „Tragedie fără margini într-o localitate din Ungheni: O fetiță de 9 ani, lovită mortal de mașina primarului // VIDEO”) au preluat informațiile oferite de familia victimei, însoțindu-le de galerii foto și două secvențe video. Totuși, imaginile de la locul accidentului sunt morbide: unele dintre fotografii prezintă corpul victimei, chiar dacă unele zone au fost prelucrate tehnic prin aplicarea mozaicului, iar într-unul din videouri este prezentat întreg corpul minorei, fără a fi blurat.
În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă să fie evitate imaginile șocante, care pot afecta emoțional cititorii. De asemenea, același ghid recomandă: „Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav, sau de la locul unei crime. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul”. În același timp, Consiliul de Presă a emis un avertisment pentru jurnaliști, atenționând că „imaginile video sau fotografiile de la locul accidentelor, chiar dacă sunt procesate electronic, pot fi publicate doar dacă fără aceste imagini publicului nu îi va fi clar ce s-a întâmplat.”
Consiliul de Presă recomandă instituțiilor mass-media care au publicat astfel de imagini video și fotografii să le retragă de pe platformele online pe care le gestionează și să se limiteze la plasarea unor fotografii și/sau video cu planuri generale, în care nu apar detalii morbide și secvențe ce pot șoca sau afecta emoțional publicul.