Canal3.md a publicat marți, 31 iulie, un reportaj cu titlul „Salvaţi de carabinieri”. În reportaj se relatează despre un caz de violență iscat între un bărbat și o femeie, ambii fără domiciliu, care au consumat băuturi alcoolice împreună. În materialul cu o durată de 3.36 minute se povestește pe îndelete despre incident (cât, cum și unde s-a consumat alcool, detalii de viață personală, precum și interviuri cu cei doi). Mai mult, identitatea celor două persoane nu a fost protejată prin mozaic sau alte mijloace tehnice.
Reportajul axat pe un subiect social (alcoolismul și oamenii fără adăpost) a alunecat pe o pantă senzaționalistă, în care nu s-a ținut cont de regulile tratamentului victimelor și a suspecților, prin nerespectarea dreptului cetățenilor la viața privată. Autorul reportajului, în loc să documenteze fenomenul de violență cauzată de abuzul de alcool și să reflecte subiectul din perspectiva interesului public, a insistat pe detalii irelevante („- Sunteţi căsătoriţi?- Nu! Doamne Fereşte!”), folosind în schimb un limbaj non-jurnalistic și aplicând etichete („el cu capul spart, ea cu ochiul vânăt”, „bătăușii”).
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca jurnaliștii să pună în prim-plan interesul public atunci când reflectă evenimente referitoare la viața personală a oamenilor: „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Vom scrie despre comportamentul amoral al unei persoane private, dacă acest comportament provoacă probleme de ordin social altor persoane”.
De asemenea, același ghid recomandă cu privire la identificarea suspecților și tratamentul victimelor: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele sau oficialitățile publice. Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a suspecților sau a acuzaților, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.