Website-ul Știri.md a publicat miercuri, 18 iulie, o știre cu titlul: „Dădacă la o grădiniță din Briceni, bolnavă de SIDA și tuberculoză”, iar ulterior materialul a fost preluat de Sputnik.md, cu următorul titlul: „Doar în Moldova: Dădacă bolnavă de SIDA și tuberculoză în formă activă”
Textul ambelor știri conține mai multe abateri deontologice: sunt folosite surse anonime și imposibil de verificat, jurnaliștii au preluat atitudinea subiectivă a surselor, iar stigma socială a bolilor (SIDA și tuberculoza) este evidențiată și perpetuată. Știrea relatează despre o dădacă de la grădiniță din raionul Briceni, care ar fi fost depistată că suferă de tuberculoză în formă deschisă și SIDA. În știre se face referință la o postare făcută de o mamă pe o rețea de socializare (fără a se specifica sursa). În material continuă să se facă referință la surse anonime: „sătenii mai spun”, „responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică Briceni”, „Direcția învățământ, Tineret și Sport, dar și primăria localității din Briceni nu a răspuns la telefon”.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru a spori credibilitatea: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta. Acest lucru va crește credibilitatea articolului și integritatea ziarului”.
Același Ghid atenționează despre acuratețea și verificarea faptelor: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”. Deși în articol se spune că femeia a fost depistată ca fiind bolnavă de SIDA, jurnaliștii nu au făcut o documentare minimă pentru a face diferența dintre HIV (care e virusul diagnosticat în urma analizelor) și SIDA, care e un sindrom și nu boala infecțioasă propriu-zisă.
Din perspectiva altor norme deontologice obligatorii pentru jurnaliști, este respectată cea privind protejarea identității: numele persoanei bolnave și denumirea localității nu sunt dezvăluite, pentru ca persoana dată să nu fie identificată. Totuși, știrea reflectă o atitudine stereotipizată și acuzatoare asupra persoanelor cu HIV/SIDA, menționând inutil în titlu denumirea bolii. Autorul știrii a perpetuat în text stigma socială, relatând despre dădacă că este contaminată cu tuberculoză în formă deschisă și SIDA și preluând sugestia surselor anonime (localnicii) că directoarea grădiniței ar fi trebuit să o concedieze pe femeie. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, la capitolul „Toleranță și nediscriminare”: „Vom evita evidențierea etniei sau a bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ.”