Publika.md și Prime.md au publicat duminică, 17 iunie, câte o știre cu titlul: „Amor cu subalterna: Ablyazov, filmat cum face sex cu Ludmila Kozlovska (VIDEO 18+)” și respectiv „Amor cu subalterna: Oligarhul Mukhtar Ablyazov, filmat cum face sex cu Ludmila Kozlovska”. Știrea este creată pe baza unei presupuse înregistrări preluate de pe un site pentru adulți de jurnaliștii unui portal de știri din Kazahstan. În video apare omul de afaceri kazah Mukhtar Ablyazov, care ar fi avut o legătura extraconjugală cu președinta organizației Open Dialog Foundation, ucraineanca Ludmila Kozlovska.
Din informațiile de context aflăm că fundația condusă de Ludmila Kozlovska, „Open Dialog” face „lobby în favoarea opoziției de la Chișinău” și a „sponsorizat călătoriile lui Andrei Năstase și ale Maiei Sandu la instituțiile europene și a oferit servicii de avocatură unor pretinși deținuți politici”.
Manualele de jurnalism notează că „background-ul sau punerea în context este ultima parte a știrii de televiziune. Această parte așază știrea într-o relație mai largă cu evenimentele care s-au produs sau care sunt în curs de producere. Prin intermediul background-ului, telespectatorul trebuie să înțeleagă de ce este importantă știrea respectivă”.
Cu privire la viața privată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști le recomandă jurnaliștilor: „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Persoanele care dețin funcții publice au dreptul la respectul vieții lor private, cu excepția cazurilor când viața lor particulară are efect asupra vieții publice. Vom considera interes public orice chestiune care afectează viața comunității”.
Și Codul de conduită al radiodifuzorilor specifică: „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale. Radiodifuzorii nu vor difuza informaţii privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia, cu excepţia întrunirii condiţiilor pentru cazurile de interes public justificat”.