Prima instanță de judecată a pronunțat miercuri, 4 aprilie, sentința în dosarul politicianului Chiril Lucinschi, condamnându-l pe fostul deputat la cinci ani și șase luni de închisoare. Presa a reflectat pe larg subiectul, și chiar dacă decizia luată astăzi de instanța de fond nu este definitivă, aceasta a fost prezentată ca atare de către unele instituții media. Astfel, Publika.md a titrat că Lucinschi a fost „condamnat la închisoare” și a continuat, specificând în titlu că acesta „se va afla sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei finale”.
Contrar normelor deontologice, știrea nu a precizat faptul că decizia a fost emisă de prima instanță și că poate fi contestată. Astfel, publicul a fost manipulat pentru a crede că vina politicianului e dovedită definitiv, iar pedeapsa cu închisoarea este irevocabilă.
În același sens a greșit și portalul Diez.md, care a emis un lead contradictoriu, scriind că „a fost pronunțată sentința finală” în cazul lui Chiril Lucinschi și că „acesta a fost condamnat de prima instanță la 5 ani și 6 luni de închisoare”.
Reamintim că prevederile Codului Deontologic subliniază importanța documentării jurnalistului, precum și reprezentarea veridică a faptelor. În privința titlurilor, Ghidul de stil cu norme etice prevede: „Vom reda faptele fără a exagera”, „Vom crea titluri clare, fără ambiguităţi”.
În privința prezumției nevinovăției, același Ghid de stil stipulează explicit: „Orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă”, subliniind că termenul „condamnat” se recomandă să fie folosit „după pronunţarea deciziei irevocabile de către instanţă”.