Studiu de caz. Interceptarea discuției audio dintre Veaceslav Platon și Alexandru Tănase, care a dus la demisia acestuia din funcția de ministru al Justiției

0

Interceptarea discuției audio dintre Veaceslav Platon și ministrul Justiției, Alexandru Tănase, care a dus la demisia acestuia din urmă, a fost mediatizată de toate cele 12 mass-media monitorizate. Unele instituții de presă s-au concentrat doar pe demisia lui Tănase, omițând subiectul primar (înregistrarea audio): Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. Pentru Jurnal TV, subiectul a servit drept un nou prilej de a ataca anumiți politicieni și/sau partide politice. Alte instituții media au încercat să geopolitizeze subiectul (Accent TV). Doar două instituții media nu au făcut abateri de la normele deontologice și au prezentat informația într-un mod neutru și echidistant (RTR Moldova, NTV Moldova), însă au rezervat cel mai puțin timp de emisie subiectului monitorizat.

Jurnal TV a fost instituția media care a difuzat în premieră înregistrarea audio a discuției dintre Veaceslav Platon și Alexandru Tănase și a atribuit cel mai mult spațiu subiectului dat, precum și demisiei ulterioare a ministrului Justiției. Astfel, în buletinul de știri din 12 martie, Jurnal TV a difuzat patru știri la subiectul monitorizat, cu o durată disproporționată, însumând 17 minute 8 secunde – echivalentul a aproximativ 1/3 din întreg buletinul de știri. Poziția în buletinul de știri, precum și durata materialului semnalează o abordare subiectivă, prin care se încearcă sporirea importanței subiectului interceptării. Jurnal TV s-a folosit de această interceptare și demisie pentru a prezenta într-o lumină negativă pe reprezentanții PDM și în special pe liderul acestuia, Vlad Plahotniuc. Totodată, PPDA, PAS și reprezentanții acestor partide au fost reflectați într-o lumină pozitivă. Au fost observate câteva tehnici manipulatorii:

  • Amestecul faptelor cu opiniile: „… totuși după câteva ore, se pare că Tănase și-a amintit despre această convorbire”; „Înregistrarea audio dintre Tănase și Platon a trezit nedumerire și revoltă în studiul emisiunii „60 de minute”, unde materialul a fost difuzat în premieră”.
  • Generalizare și fals: În una din cele 4 știri, Jurnal TV a menționat: „Bruxelles: Demisia e binevenită” (inclusiv în burtieră). Jurnal TV a intervievat-o pe Katarina Mathernova, directoare adjunctă a Departamentului extindere a UE, care nu declară că demisia lui Tănase este binevenită, ci că „e un pas pozitiv că ministrul și-a dat demisia, pentru că arată maturitate…”. De asemenea, opinia Katarinei Mathernova nu reprezintă neapărat poziția oficială a Comisiei Europene.
  • Lipsa opiniei unor surse vizate/acuzate direct în știri. În una din știrile Jurnal TV („Năstase: O demisie întârziată”), Alexandru Tănase a fost învinuit de complicitate în furtul miliardului, iar reporterii Jurnal TV doar au menționat că „Alexandru Tănase nu a comentat declarațiile celor doi lideri politici [Maia Sandu și Andrei Năstase]”.
  • Etichetarea prin repetiție: „Ministru-demisionar” a fost o sintagmă reluată de jurnaliștii Jurnal TV de câteva ori într-un mod peiorativ și acuzator.

RTR Moldova a reflectat subiectul demisiei lui Alexandru Tănase în buletinele de știri din 12 și 13 martie. În buletinul de știri din 12 martie, RTR Moldova a difuzat o știre despre demisia lui Tănase, menționând cauza acesteia, precum și explicația publicată de ministru pe pagina sa de Facebook. În buletinul de știri din 13 martie, RTR Moldova a reflectat subiectul tangențial, fără a dedica o știre aparte acestui subiect, ci menționând-ul drept un aspect din conferința de presă pe care a susținut-o liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în care acesta din urmă spune că „… am luat act de această demisie și regretăm pentru acest pas, însă respectăm decizia domnului Tănase”. În ambele cazuri, RTR Moldova a prezentat informația privind demisia lui Alexandru Tănăse într-un mod neutru și echidistant, chiar dacă oarecum superficial.

NTV Moldova a reflectat subiectul monitorizat doar în finalul buletinului de știri din 12 martie, la rubrica „Știri pe scurt” („Tănase a anunțat că demisionează”). NTV Moldova a menționat că această demisie vine ca urmare a publicării discuției interceptate dintre Alexandru Tănase și Veaceslav Platon.  Informația a fost prezentată neutru și echidistant. Totuși, merită notat că poziția în buletinul de știri, precum și durata materialului semnalează o abordare superficială, prin care se încearcă diminuarea importanței subiectului interceptării.

Accent TV a reflectat subiectul demisiei lui Alexandru Tănase în buletinele de știri din 12 și 13 martie. În buletinul din 12 martie („Tănase a demisionat!”), Accent TV a prezentat informația despre demisia lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiției, menționând și motivul care a dus la această demisie – înregistrarea audio dintre Tănase și Veaceslav Platon. Totodată, Accent TV a inclus și secvențe audio din această înregistrare. Accent TV a folosit însă informația din înregistrarea audio ca să denigreze UE ca instituție. S-a încercat manipularea publicului prin câteva metode:

  • Amestecul flagrant al faptelor și opiniilor: „… Interesant este faptul că în timpul dialogului Tănase, care se poziționează drept o persoană cu viziuni pro-europene, aruncă la adresa UE și a angajaților Bruxelles-ului fraze deloc europene;
  • Generalizare și trimiterea la surse imposibil de verificat, amplificate de un alt amestec dintre fapte și opinii: „După cum se pare însă, Filip a uitat că în perioada în care șeful executivului a fost Vlad Filat, Tănase a fost autorul unei reforme tot în domeniul justiției de care partenerii noștri externi nu au fost deloc încântați.

În buletinul de știri din 13 martie, Accent TV a difuzat o știre în care a reflectat opinia președintelui Igor Dodon asupra demisiei lui Alexandru Tănase („Dodon: Cu un unionist mai puțin la guvernare”). S-au observat câteva tehnici manipulatoare :

  • Prezentarea informației în mod tendențios, reflectând doar opinia președintelui Igor Dodon și nesolicitând opinia celeilalte surse (Alexandru Tănase), care a fost vizată direct.
  • Fals și amestecul vizibil al faptelor cu opiniile: Cu o persoană ce își dorește lichidarea Republicii Moldova mai puțin la guvernarea țării! Șeful statului, Igor Dodon a semnat astăzi, demisia justiției, Alexandru Tănase…”.
  • Etichetare: „Cu un unionist mai puțin la guvernare”.

Televiziune publică Moldova 1 a reflectat subiectul demisiei lui Alexandru Tănase în Mesagerul „Stop-Cadru” de duminică, 11 martie. Știrea privind demisia lui Tănase a ocupat primul loc în buletin, fiind astfel cea mai importantă în săptămâna care a trecut. Informația difuzată a fost una neutră și echidistantă, reporterul Moldova 1 citând în mare parte din declarația lui Tănase pe care acesta a publicat-o pe Facebook. În Mesager-ul din 12 martie, reportajul privind demisia lui Tănase s-a bazat pe declarația premierului Pavel Filip, care în ședința Guvernului a menționat despre decizia celui dintâi. Reporterii Moldova 1 au asimilat opinia lui Alexandru Tănase, care s-a îndoit de autenticitatea înregistrării și astfel, nu s-au distanțat suficient de sursă: „…aceasta, după ce un post privat de televiziune a difuzat o pretinsă discuție telefonică dintre el [Tănase] și Veacesav Platon”.

Sputnik.md a publicat două știri despre demisia lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiție. În una din ele („Ultima oră: Un ministru şi-a anunţat demisia din funcţie”), portalul specifică: „Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a anunţat pe o reţea de socializare că îşi va prezenta în zilele următoare demisia din funcţie, în contextul în care i-ar fi fost periclitată încrederea publică de care a beneficiat”. A doua știre („Tănase i-a prezentat premierului cererea de demisie. Ce a răspuns Filip”) prezintă reacția premierului Pavel Filip pe marginea demisiei lui Tănase, exprimată în ședința Guvernului din 12 martie. În ambele cazuri, Sputnik.md a prezentat informația și detaliile într-un mod neutru și echidistant, însă a oferit foarte puține informații despre motivul demisiei (înregistrarea audio) și s-a concentrat pe aspecte de procedură asociate demisiei: cum se depune și se acceptă o cerere de demisie, ce va urma, când și cum va fi numit noul ministru, etc.

În perioada 11-13 martie, Noi.md a publicat șapte știri cu referință la subiectul monitorizat: patru dintre acestea au fost preluate integral de la alte instituții media (Jurnal TV, TV 8, Ziarul de Gardă, IPN), iar trei au folosit conținut propriu. În două din cele trei știri proprii, Noi.md a reflectat într-o lumină pozitivă PDM și reprezentanții acestui partid: una din știri a prezentat opinia premierului Filip pe marginea demisiei, iar alta pe cea a speakerului Andrian Candu. În cea de-a doua știre, Noi.md nu a solicitat opinia unei surse vizate direct (Andrei Năstase).

Deschide.md a publicat două știri despre înregistrarea audio dintre Veaceslav Platon și Alexandru Tănase și demisia celui din urmă. Prima din ele a titrat: „Reacția ministrului Alexandru Tănase la discuția telefonică pe care ar fi avut-o cu Veaceslav Platon”, iar a doua a relatat despre anunțul demisiei lui Tănase din funcția de ministru al Justiției. În ambele știri, reporterii Deschide.md au făcut uz de amestecul faptelor și opiniilor: „Amintim că o convorbire la telefon… făcută publică la un post privat de televiziune afiliat Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), dezvăluie cine a beneficiat și a intermediat jaful bancar”.

Publika TV a difuzat două știri despre demisia lui Alexandru Tănase. În prima din ele, de pe 11 martie, Publika TV a anunțat demisia ministrului, în timp ce în a doua, din 12 martie, a fost difuzată reacția premierului Filip la această demisie. Un scenariu identic, cu același mod de reflectare, aceleași imagini și text le-a folosit și Canal 2 (știrea din 11 martie; știrea din 12 martie), Canal 3 (știrea din 11 martie; știrea din 12 martie), precum și Prime TV (știrea din 11 martie; știrea din 12 martie).

În ambele tipuri de știri, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și Prime TV au omis să menționeze motivul real care a dus la această demisie – înregistrarea audio dintre Veaceslav Platon și Alexandru Tănase –, ceea ce poate fi considerat drept un exemplu de utilizare a tehnicii omisiunii.

Context:

La 10 martie, în cadrul emisiunii „60 de minute”, Jurnal TV a difuzat o înregistrare audio dintre ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în dosarul „furtului miliardului”. Discuția, potrivit mai multor surse, a avut loc în anul 2015, când Tănase era președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, iar Veaceslav Platon era dat în căutare de organele de drept din Republica Moldova, fiind învinuit de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Ca urmare a acestei înregistrări, a doua zi – 11 martie – Alexandru Tănase și-a anunțat demisia din funcția de Ministru al Justiției pe o rețea de socializare. Pentru a avea un tablou mai complex al situației, a fost monitorizat conținutul media publicat sau difuzat în perioada imediat următoare publicării interceptării, care a cuprins zilele 11-13 martie 2018.

Victor Gotișan, cercetător media

*În prezentul studiu de caz au fost monitorizate 12 instituții media din R. Moldova: Audiovizual: Publika TV (știri de pe Publika.md), Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova (buletinele de știri produse în Republica Moldova ), NTV Moldova; Presa online: Noi.md, Sputnik.md, Deschide.md.

Instituțiile media au fost selectate după criteriile:  aria de acoperire – naţională, impactul – tirajul şi auditoriul, limba – română şi rusă.  

________________________ 

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.