Sursele anonime știrbesc din credibilitatea unei știri

0

Portalurile Jc.md și Mamaplus.md au publicat joi, 1 februarie, o știre cu titlul „Evitați parcul de pe str. Ginta Latină din sectorul Ciocana al Capitalei!” și, respectiv, „Pericol de moarte. Nu vă plimbați prin parcul de pe str. Ginta Latină din sectorul Ciocana!”.

În știre se relatează despre faptul că în parcul de pe str. Ginta Latină din sectorul Ciocana al capitalei mai multe persoane ar fi fost agresate și jefuite. Întregul material însă a fost construit în jurul declarațiilor făcute de surse anonime: „o locuitoare a capitalei”, „un angajat al Secției investigații și infracțiuni”, „potrivit unei tinere care a solicitat anonimatul”, în contextul în care sintagma „pericol de moarte” induce frică și alarmează populația.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă ca subiectele de interes public să fie documentate cât mai temeinic, pentru a spori credibilitatea: „Vom identifica neapărat sursele, dezvăluindu-le numele, prenumele, funcția, după caz, statul social sau vârsta. Acest lucru va crește credibilitatea articolului și integritatea ziarului”.

Același Ghid atenționează despre acuratețea și verificarea faptelor: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.