Distribuirea imaginilor cu un minor în ipostaze de nuditate degradantă și umilitoare încalcă multiple norme etice

0

Mai multe portaluri și instituții media au publicat joi, 7 decembrie, o știre despre un bărbat care a fotografiat un tânăr, încă minor, absolut nud și în ipostaze umilitoare. Ignorând aspectele de relevanță pentru interesul public, mai multe site-uri au publicat fotografiile parțial estompate, folosindu-le inclusiv pentru a ilustra știrea: „Răzbunare cruntă! Ce i-a făcut un bărbat din Vulcăneşti unui tânăr care i-a fotografiat fiica minoră goală (FOTO)”, „FOTO // Un tată din Vulcănești – reținut după ce l-a pozat cu fundul gol pe iubitul fiicei sale”, „(foto +16) Răzbunare dură la Vulcănești. Cum a procedat tatăl unei fete cu cel care i-a batjocorit fiica”.

În acest sens, Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova recomandă privind protecția drepturilor omului: „Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată și demnitate al persoanelor”. În ce privește motivele care ar justifica publicarea unor asemenea imagini, jurnaliștii ar trebui să se conducă de interesul public: „Imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când interesul public în dezvăluirea faptelor prevalează în fața protecției imaginii persoanei”.

În afară de aceasta, știrile în cauză încalcă norme etice esențiale privind identificarea suspecților sau victimelor, pentru a căror protecție Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele sau oficialitățile publice. Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a suspecților sau a acuzațiilor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.

De remarcat că mozaicul aplicat acestor fotografii nu reprezintă o metodă suficientă de protecție în acest caz, având în vedere că identitatea acestuia este cunoscută, după ce acesta a publicat imagini nude ale iubitei sale pe o rețea de socializare. În plus, statutul de victimă al acestuia este dublat prin faptul că este minor, iar normele etice, și în special Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, stipulează clar: „Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri etc), inclusiv ca martori.”