Canal3.md a realizat un reportaj cu multiple abateri deontologice

0

Canal3 a difuzat luni, 6 noiembrie, un reportaj cu titlul „S-au bătut ca … fetele”, publicându-l mai târziu și pe portalul Canal3.md. În reportaj se relatează despre un conflict care s-a iscat între două femei din capitală care au consumat alcool. La fața locului a intervenit Poliția, care le-a escortat la Inspectoratul de Poliţie. Ulterior, acțiunea reportajului s-a mutat la Poliție, unde jurnaliștii de la Canal 3 le-au filmat fără a estompa fața presupusei victime și a presupusei agresoare. Femeile au devenit agresive și au început să se certe, iar jurnaliștii au difuzat secvențe video de la incident.

Reportajul a fost realizat cu multiple abateri deontologice, iar jurnaliștii nu au ținut cont de regulile tratamentului victimelor și suspecților, au folosit limbaj beletristic și stereotipizat, nerespectând dreptul cetățenilor la viața privată.

În titlu, ca și în restul materialului, au fost folosite mai multe sintagme care nu sunt specifice stilului jurnalistic: „s-au bătut ca fetele”, „alcoolul a pus stăpânire pe ele”, „comportamentul lor mai mult decât inadecvat”, „tipele erau de neoprit”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă sobrietate și evitarea stereotipurilor referitor la stilul jurnalistic: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea știrilor. Vom căuta să fim cât mai laconici și mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă referitor la viața personală: „Vom respecta dreptul cetățenilor la viață privată. Vom scrie despre comportamentul amoral al unei persoane private, dacă acest comportament provoacă probleme de ordin social altor persoane”.

La identificarea suspecților și tratamentul victimelor, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom avea în vedere că persoanele private au în mai mare măsură drept la intimitate decât vedetele sau oficialitățile publice. Vom folosi mozaicul în fotografii și fotografierea din spate a suspecților sau a acuzațiilor, precum și fotografierea acestora din față contra luminii”.