Amenințarea americană în Republica Moldova: preocuparea propagandei rusești

0

Lansarea noului program american de granturi USAID destinat Republicii Moldova, în valoare de 20,5 milioane de dolari, a stârnit critici și atacuri propagandistice în unele instituții media rusești. Jurnaliștii acestor surse media s-au grăbit să ne avertizeze în legătură cu amenințările ascunse care ar sta în spatele unor asemenea granturi americane și „pregătirea” unei revoluții moldovenești de tipul EuroMaidan.    

La 2 octombrie 2017, postul rusesc Zvezda TV a difuzat și ulterior a publicat pe site-ul său, un film documentar zv 1intitulat SUA: operațiunea „Moldova”. Documentarul abordează activitatea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova și dezvăluie pretinse planuri secrete ale acesteia. Jurnaliștii Zvezda TV ne avertizează că, dincolo de sprijinul economic și comercial acordat de USAID, forțele politice care stau în spatele acestei agenții urmăresc organizarea unei lovituri de stat în Moldova, în favoarea partidelor pro-occidentale. Conform presupusului scenariu, s-ar urmări  înlăturarea treptată a liderilor politici pro-Est sau, cel puțin, reducerea influenței lor, astfel încât să nu acceadă la putere. Mai mult decât atât, documentarul de la Zvezda TV pretinde că USAID are ca scop primordial distrugerea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, cu scopul de a întări poziția SUA în Moldova și în Europa de Sud-Est.

Jurnaliștii de la Zvezda TV nu relatează factologic și nu respectă criteriul de obiectivitate, care e obligatoriu pentru orice documentar, ci interpretează activitățile USAID în Moldova din perspectiva ideologiei diplomației rusești, speculând că organizația americană va insufla tinerilor ideea de a începe o revoluție similară EuroMaidanului din 2014. În același timp, documentarul utilizează din plin imagini video de la diverse acțiuni de protest din Ucraina, precum și de la evenimentele din 7 aprilie, 2009 de la Chișinău, cu scopul de a trezi un sentiment de frică și nesiguranță în viitor, alipind în acest context denumirea organizației USAID. În lipsa unor dovezi care ar justifica ipoteza organizării de către americani a unei lovituri de stat, jurnaliștii ruși acuză mișcarea unionistă și România de orchestrarea tentativelor de a „înghiți Republica Moldova și de a o transforma într-o regiune subdezvoltată a României”. Saltul de la un subiect – amenințarea USAID în Moldova – la un alt subiect – Mișcarea unionistă și Unirea – evident, nu are nicio legătură organică, însă este folosit perfect ca instrument propagandistic, pentru a spori iluzia unei amenințări și a pericolului unor revolte stradale organizate de agenți străini împotriva țării noastre.

Este de remarcat faptul că  jurnaliștii de la Zvezda TV au consultat opinia unui singur analist politic din Republica Moldova, Valeriu Ostalep, un cunoscut critic și oponent al vectorului european, și nu au intervievat niciun reprezentant al organizației vizate în material. Acest fapt relevă caracterul părtinitor pro-rus al documentarului, cu scopul de a denigra imaginea SUA în Moldova prin mesaje propagandistice, în favoarea Moscovei. Nu în ultimul rând, Zvezda TV este un post aflat în subordinea Ministerului Apărării Federației Ruse, ceea ce confirmă că misiunea sa este una propagandistică, prin răspândirea mesajelor antiamericane și antieuropene în spațiul rusesc – și dincolo de el.

Portalul Sputnik.md este la fel de „preocupat” de prezența americană în Moldova,  publicând un material cu titlul sputnikSusținerea din partea Fratelui mai mare: cum se lasă Moldova încolțită benevol”. În acest material de sinteză, autorul susține că SUA ar avea ca scop coruperea autorităților locale, pentru a obține un control total în Moldova, prin intermediul granturilor.

Regăsim și în text expresii lipsite de echivoc: „ne este băgată o „mâță-n sac” sub forma unui control total din partea structurilor guvernamentale americane asupra autorităților noastre locale”.

Jurnalistul de la Sputnik.md afirmă că în ultimii 25 de ani Republica Moldova a beneficiat de 1 miliard de dolari din partea USAID, însă acești bani nu și-ar fi găsit destinatarul: „Omul de rând nu a beneficiat de acești bani, dar sumele sunt trecute grijuliu în contul republicii, ca datorie”. Așadar, autorul materialului încearcă să ne sugereze că banii care provin din fondurile  americane nu sunt implementați în proiecte concrete, ceea ce reprezintă un fals. După cum relatează Timpul.md, finanțarea americană este vizibilă în proiecte clare de infrastructură, cum ar fi alocarea a 500.000$ pentru construirea unei stații de epurare a apei în orașul Telenești. Europalibera.org, la fel, menționează istoriile de succes ale pomicultorilor moldoveni care au beneficiat de asistența financiară a USAID.

Jurnalistul de la „Sputnik.md” insinuează ca autoritățile locale au trădat interesele naționale în favoarea americanilor: „E o confirmare în plus a acestui joc geopolitic, în care autoritățile moldovenești sunt gata să vândă totul „Fratelui mai mare” doar pentru 30 de arginți”.

Acuzațiile tacite precum că fondurile americane ar însemna un pericol pentru viitorul Moldovei se bazează pe interpretări proprii, presupuneri și manipulări, întrucât autorul nu poate explica în ce mod USAID determină Republica Moldova să „îngenuncheze”.

Portalul informativ 1news.md publică un material analitic cu titlul „Să furi” pentru 20 de milioane: SUA se pregătesc1 news să captureze Moldova sub nasul Rusiei”. Titlul este unul manipulator, deoarece conținutul nu demonstrează nicidecum vreo modalitate prin care SUA ar „captura” Republica Moldova în detrimentul intereselor Federației Ruse. Autorul acestui articol consideră extrem de dubioasă alocarea a 20,5 milioane de dolari Republicii Moldova, pentru o perioadă de 5 ani, pentru proiecte de consolidare a societății civile și a proceselor democratice. Se insinuează faptul că USAID pregătește mecanisme de subordonare și de corupere a autorităților locale, prin oferirea unor granturi generoase pentru inițiative rurale și de dezvoltare regională. Autorul materialului însă nu menționează caracterul proiectelor care au obținut granturi și care, în mare parte, nu au legătură cu sfera politică, ci includ doar asistență financiară fermierilor, antreprenorilor locali și ONG-urilor ce realizează mici proiecte locale destinate să îmbunătățească nivelul de viață al populației.

Fondurile USAID sunt prezente în multe țări ale lumii și nu sunt repartizate după criterii geopolitice, după cum insinuează propaganda rusească, ci în scopul de a ajuta cetățenii prin diverse proiecte de natură economică, comercială, socială, culturală etc.

În concluzie, aceste materiale jurnalistice din presa rusă nu sunt altceva decât articole de propagandă, în care se lansează atacuri mediatice asupra USAID în încercarea de a-i demoniza pe americani. Fără îndoială, confruntarea geopolitică dintre Occident și Est există, însă SUA au demonstrat că sunt partenerul Republicii Moldova prin numeroase proiecte de infrastructură, fapt care ar trebui să conteze mai mult decât propaganda și ideologia rusească.

Vladislav Șaran, politolog

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).