Studiu de caz. Adoptarea, în prima lectură, a proiectelor de modificare a sistemului electoral

0

Context: La 5 mai 2017, la propunerea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, pe agenda ședinței plenare a Parlamentului a fost pus proiectul de lege propus de PDM privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Proiectul nu fusese avizat de comisiile parlamentare, ceea ce constituie o încălcare a procedurii legislative. Deputații din opoziția parlamentară s-au opus, iar până la sfârșitul ședinței majoritatea parlamentară – PDM, PSRM și deputații din grupul Ghilețchi – au votat în prima lectură două proiecte: unul privind introducerea sistemului de vot uninominal, propus de PDM, și altul privind votul mixt, propus de PSRM, cu înțelegerea că la examinarea în lectura a doua cele două proiecte vor fi comasate și sistemul electoral rezultat va fi unul mixt. Pe durata ședinței, mai mulți reprezentanți ai societății civile au protestat în fața Legislativului, cerând oprirea adoptării oricărei modificări la Codul Electoral.

În știrile de la Publika și Prime comasarea proiectelor a fost calificată drept un compromis la care a ajuns PDM și „cei nemulțumiți”. Faptele au fost prezentate selectiv. Reporterii nu au spus nimic despre:

  • faptul că proiectul propus de PDM privind introducerea votului uninominal a fost inclus pe ordinea de zi spontan, la inițiativa președintelui Parlamentului Andrian Candu (care are astfel de atribuții legale);
  • cum a apărut la ședința Parlamentului al doilea proiect, cel referitor la votul mixt, și cine l-a propus;
  • faptul că proiectul referitor la votul uninominal nu fusese avizat de comisiile permanente (încălcare procedurală și a normelor de transparență) și că s-a luat o pauză în care Comisia juridică, numiri și imunități, și-a dat avizul;
  • opiniile exprimate de deputații opoziției, cum ar fi liberalul Lilian Carp sau liberal-democratul Iurie Țap (care au făcut declarații în Parlament),
  • opiniile deputaților PSRM, exprimate în timpul ședinței, și ale lui Igor Dodon (care a numit comasarea „o victorie”).

De asemenea, reporterii au manipulat prin text, făcând o afimație neadevărată: „Pe durata dezbaterilor, câteva zeci de persoane au protestat față de dreptul cetățenilor de a-și alege direct deputații”. Această frază reprezintă o interpretare a faptelor și conține informație neadevărată. Așa cum au arătat alte media, dar și cum se poate citi de pe pancartele pe care le țineau, manifestanții au cerut oprirea schimbării sistemului electoral în general, indiferent dacă această schimbare prevede vot uninominal sau mixt.

Accent TV – aprecieri, judecăți de valoare și prezentare selectivă a faptelor

Accent TV a prezentat subiectul din perspectivă exclusiv socialistă, atribuind victoria, într-un limbaj elogios și plin de figuri de stil, președintelui Igor Dodon și fracțiunii socialiștilor:

Vigilența fracțiunii PSRM a salvat democrația. Tentativa PDM de a propulsa proiectul uninominal a suferit un eșec. (…) Rapiditatea cu care derulează lucrurile în jurul sistemului electoral din țară este de-a dreptul impresionantă. Dacă inițial părea să asistăm la un spectacol bine regizat al democraților, uite că nu le-a mers. Tentativa acestora de a propulsa pe neașteptate proiectul uninominal de vot fără ca acesta să fi fost discutat vreodată în comisiile parlamentare a fost sortită eșecului. Socialiștii au reușit să dea peste cap planurile guvernării, acțiune deloc ușoară în condițiile în care te încumeți să declari război formațiunii politice care în decurs a 7 ani a subjugat o țară întreagă. Primii care au spus NU metodelor mișelești ale democraților de a-și face mendrele au fost socialiștii, după care stafeta a fost preluată și de alte fracțiuni. (…) Curajul unora nu a fost însă unul de lungă durată. În loc să-și apere poziția până la acapăt, liberalii au mers pe calea cea mai ușoară – cea a pribegiei. Socialiștii însă au decis să rămână pentru a ține piept luptei”. Acest pasaj arată atitudinea părtinitoare a reporterului față de cele relatate. Autoarea nu s-a limitat la relatarea faptelor, ci a încercat să convingă telespetatorii, recurgând la exagerări și  ironii,  că socialiștii „au salvat democrația”.

În știrea despre protestul desfășurat la inițiativa unor ONG-uri în fața Parlamentului în timpul ședinței plenare, reporterii de la Accent TV au prezentat faptele selectiv. În imagini au fost selectate doar cadrele în care nu apăreau placardele criticându-l pe Igor Dodon și Partidul Socialiștilor. Alte televiziuni au transmis imagini în care s-a văzut că participanții la protest aveau pancarte pe care scria: „Târgul Plahotniuc-Dodon”, „PDM și PSRM, aceeași mafie”. De asemenea, nu s-a spus nimic despre faptul că manifestanții se pronunță atât împotriva votului uninominal, cât și împotriva celui mixt. În acest fel, jurnaliștii de la Accent TV au protejat imaginea Partidului Socialiștilor și a liderului acestuia, inducând în eroare telespectatorii prin selectarea faptelor.

Prezentarea selectivă a faptelor a fost înregistrată și la portalul Sputnik.md, care, la fel, a pus accent pe poziția președintelui Igor Dodon referitoare la votul din Parlament și a ignorat în totalitate vocile opoziției. Din niciuna dintre știrile difuzate de Sputnik în ziua votului cititorii nu au putut afla cum a reacționat opoziția parlamentară și cea neparlamentară la adoptarea în prima lectură a modificării sistemului electoral. De asemenea, în știrea despre protestul din fața Parlamentului reporterii au schimbat accentele, deviind atenția cititorului de la motivul/cauza protestului și revendicări la identitatea manifestanților. Titlu: „Protest în fața Parlamentului, contra votului uninominal. Cine e în stradă”. Autorul a anunțat eronat că cei adunați protestează față de votul uninominal (or, ei s-au pronunțat împotriva oricărui fel de schimbare a sistemului electoral) și a scris că „La protest au ieșit conducători de organizații neguvernamentale finanțate din afara țării”. Alte detalii despre acțiune – slogane, argumente, fragmente de discurs – nu au fost prezentate.

Ziarul Național și Deschide.md au transmis în live text, dar și în alte știri, informații despre mersul votului și discuțiile din Parlament, reflectând în general toate faptele și opiniile referitoare la subiect.

Jurnal TV a reflectat pe larg subiectul, însă nu a transmis reacția președintelui Igor Dodon, care a susținut un briefing la tema votului din Parlament. Un reportaj despre eveniment care a inclus majoritatea faptelor și opiniilor relevante a transmis și RTR Moldova.

Portalul Gagauzinfo.md a publicat o știre despre schimbarea sistemului electoral, prin care a indus publicul în eroare, întrucât aceasta a conținut o informație incompletă. La 5 iunie, ziua votării, pe pagina gagauzinfo.md a apărut o singură știre despre ședința plenară a Parlamentului, prin care se anunță că „Deputații au votat pentru sistemul de vot uninominal”. În știre nu se spune nimic despre faptul că și proiectul privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură, iar ulterior cele doua proiecte au fost comasate. Astfel, cititorii care au folosit doar această sursă de informare au fost induși în eroare. Notăm că știrea a fost publicată la ora 17.28, când situația se consumase (respectiv, reporterii nu puteau să nu știe că fusese votat și sistemul mixt), și a fost o preluare, dar fără link activ, de pe point.md.

Viorica Zaharia, expertă media

________________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).