Știrile șocante: senzaționalul care ne manipulează

0

În ultima perioadă, observăm frecvent știri care șochează prin avertismente apocaliptice sau printr-un inevitabil al treilea război mondial nuclear. Aceste știri șocante urmăresc scopul de a ne detașa informațional de evenimentele reale și de a ne induce o frică artificială prin anunțarea unor preziceri sau catastrofe care, în cele din urmă, nu se adeveresc. 

Avertisment alarmant din Londra: În curând începe al treilea război mondial” – astfel a titrat filiala locală a Agenției ruse „Sputnik”, la 12 mai, 2017, preluând un material video transmis prin YouTube de gruparea „Anonymous”. Sursa în cauză descrie mesajul transmis de hackerii anonimi, prin care cei din urmă ne avertizează că există toate premisele pentru declanșarea unui război mondial în care va fi folosit inclusiv arsenalul nuclear. Jurnaliștii de la „Sputnik” au realizat această știre axându-se doar pe interpretările unei grupări underground care nu poate fi identificată și nu inspiră credibilitate. Titlul acestei știri este manipulator, deoarece induce în eroare publicul precum că „în curând” va începe un război și, prin urmare, inoculează frica de acțiuni militare la nivel internațional. Utilizarea imaginii unei explozii atomice vine să completeze tabloul proporțiilor uriașe ale dezastrului, portretizat ca unul aproape iminent.

Observăm și la Publika TV o predilecție pentru unele știri externe care ne anunță că ne apropiem de un nou război mondial. În acest sens, nu pot fi trecute cu vederea tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord în ceea ce privește testele balistice nord-coreene și declarațiile dure ale președintelui Trump. Bunăoară, Publika TV a difuzat o știre intitulată „SUA şi Coreea de Nord, gata de război! Când va fi lansat un atac preventiv din partea americanilor”, unde jurnaliștii strecoară ideea că cele două țări ar fi pe punctul de a se ataca reciproc utilizând focoase nucleare. Titlul știrii este unul exagerat, dat fiind faptul că SUA nu au decis un atac preventiv, ci doar și-au expus poziția în cazul în care nord-coreenii vor amenința cu un nou test nuclear. Conținutul știrii relevă, de fapt, că relațiile dintre cele două țări sunt destul de tensionate, însă nicidecum nu au declanșat niciun fel de atacuri militare. Astfel, constatăm că jurnaliștii au exagerat în legătură cu pericolul unor atacuri nucleare, bazându-se mai curând pe interpretarea personală, decât pe fapte. Mai mult, știrea respectivă nu a explicat publicului că simplele declarații diplomatice nu provoacă un război, respectiv nu există motiv de frică și panică.

Subiectul declanșării unui nou război mondial a fost abordat și în emisiunea „Военная тайна” („Secret militar”, n.r.), difuzată săptămânal la postul Ren-TV Moldova. În cadrul ediției din 3 iunie, 2017, naratorul abordează subiectul posibilelor confruntări militare dintre SUA, China și Coreea de Nord, care, inevitabil, vor duce mai devreme sau mai târziu la un război mondial. În cadrul acestei emisiuni sunt prezentate imagini atât cu testele nucleare efectuate de Coreea de Nord, cât și cu arsenalul nuclear al SUA, care ar avea drept țintă nu doar nord-coreenii, ci și China și Federația Rusă. Naratorul exagerează pericolul unui nou război nuclear, bazându-se doar pe descrierea slăbiciunilor liderilor occidentali și pe incapacitatea lor de a conserva pacea în lume. În acest context, Federația Rusă este portretizată ca un stat puternic, fără intenții agresive, care în scenariul unui război își va atribui rolul de pacificator și de mediator internațional.

Postul de televiziune Publika TV este preocupat să ne informeze și despre scenariile apocaliptice care ar urma să devină realitate. O știre în acest sens a fost publicată pe data de 6 iunie, cu titlul „AVERTISMENT: Risc ridicat ca Terra să fie lovită de un asteroid”.    Știrea anunță identificarea unor asteroizi care provin dintr-o ramură de stele căzătoare recent descoperită. Titlul exagerează conținutul propriu-zis al știrii, întrucât astronomii citați în articol descriu acești asteriozi drept niște „obiecte potențial periculoase” care urmează a fi analizate în profunzime. De altfel, postul de televiziune sus-menționat publică pe site-ul său aproape lunar știri care anunță, într-un fel sau altul, sfârșitul lumii, uneori chiar menționând data când s-ar întâmpla acest lucru. De exemplu, într-o altă știre, suntem avertizați că sfârșitul lumii ar veni pe 19 aprilie, 2017, dat fiind faptul că un asteroid „potențial periculos” se îndreaptă spre Terra. De fapt, acesta va trece pe lângă planeta noastră și nu reprezintă niciun pericol. Și în acest caz, titlul are o funcție de manipulare și induce, în cazul persoanelor mai emotive, niște sentimente de insecuritate, frică și panică. Un indiciu crucial care demonstrează falsitatea acestor știri apocaliptice este că, de cele mai multe ori, respectivele articole sunt publicate la rubrica „Fapt divers” și, prin urmare, nu ar trebui să li se acorde o importanță prea mare.

De ce oamenii citesc știrile șocante?

De regulă, oamenii sunt interesați de ceea ce se întâmplă pe arena internațională și doresc să fie la curent cu planurile liderilor politici care conduc lumea. În context, unele instituții media au tendința manipulatorie de a scoate în prim-plan evenimente senzaționale care sunt digerate mai ușor de public. Subiectele ce declanșează frica de un nou război nuclear și chiar de sfârșitul lumii vor capta inevitabil atenția publicului, chiar dacă nu există, de fapt, acest pericol. În concluzie, consumatorii de informație ar trebui să fie mai sceptici și să nu se lase ușor impresionați de știri cu titluri care conțin cuvintele „avertisment”, „șoc”, „catastrofă” sau „atac nuclear”.

Vladislav Șaran, politolog

______________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).