Sentimentul patriotic, o armă clasică a propagandei

0

Mulți moldoveni de o vârstă venerabilă încă păstrează sentimentul patriotic sovietic și îl manifestă, în mod special, la 9 Mai, atunci când în multe țări ale fostei URSS este celebrată, cu mult fast, Ziua Victoriei. Prezența, în acest an, a președintelui moldovean Igor Dodon la parada militară organizată de 9 Mai în Piața Roșie de la Moscova doar confirmă beneficiile politice ale propagării nostalgiei și a dragostei pentru o patrie care nu mai există decât în amintiri.

Igor Dodon, în dreapta lui Vladimir Putin

Vizita lui Igor Dodon la Moscova, de 9 Mai, ilustrează mai bine decât orice, pentru electoratul actualului președinte, atașamentul acestuia față de Federația Rusă și apelul la sentimentul patriotic. În contextul dat, postul NTV Moldova a publicat o știre cu titlul ,,Igor Dodon, alături de Vladimir Putin, prezenți la Parada Victoriei de la Moscova”, în care este menționat faptul că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, un președinte al Republicii Moldova participă la acțiunile dedicate zilei de 9 Mai de la Moscova. Fotografia în care Igor Dodon apare chiar în dreapta lui Vladimir Putin a fost utilizată pentru a crea o senzație de apropiere dintre cei doi șefi de stat. Această impresie este, însă, una iluzorie, deoarece în știre nu este menționat faptul că Igor Dodon a fost singurul președinte prezent la eveniment, de unde rezultă că alți șefi de stat au refuzat invitația liderului rus. Astfel, scopul real al acestei știri a fost de a pune accent pe simbolismul prezenței președintelui moldovean în Piața Roșie, la 9 Mai – prezență ce reliefează devotamentul lui față de manifestările patriotice rusești.

Spiritul de mândrie pentru Ziua Victoriei a fost resimțit în acest an în Republica Moldova într-o proporție chiar mai mare decât pe vremea lui Vladimir Voronin și a Partidului Comuniștilor. Dovadă este buletinul de știri din 9 mai al postului NTV Moldova care a informat, în mod special, despre mitingul tradițional de comemorare a victimelor „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” (depunerea de flori de la Complexul Memorial ,,Eternitate”, intervențiile unor veterani de război) și despre prezența președintelui Igor Dodon la parada militară din Piața Roșie. Jurnaliștii de la NTV Moldova au realizat un reportaj emoționant, în care au inclus fotografii, secvențe video și mărturii ale veteranilor, pentru a evidenția sentimentul de mândrie pentru Armata Roșie, care a învins în război. În același timp, în știrile NTV Moldova nu s-a spus niciun cuvânt despre marșul organizat, tot la 9 mai, de către Partidul Democrat și care a fost prilejuit de Ziua Victoriei și Ziua Europei (mediatizat în schimb din plin de postul Publika TV). Această omisiune a fost intenționată, pentru a nu tulbura atmosfera „sovietică” și pentru a accentua, totodată, rolul Partidului Socialiștilor, care a participat la miting.

Din păcate, constatăm că veteranii de război sunt atrași la marșuri, dar și la alte evenimente publice de acest fel mai mult în scopuri politice și mai puțin în semn de respect față de sacrificiul pe care l-au săvârșit în timpul războiului. Liderii noștri politici se limitează la îndeplinirea unui ceremonial „standard” pentru ziua de 9 Mai și mai puțin se îngrijesc, de exemplu, de îmbunătățirea situației materiale a veteranilor. Ajutorul material acordat anual veteranilor de 9 Mai – care oscilează între 5000 și 10.000 de lei – pare generos doar la prima vedere, pe fundalul pensiilor lunare ce nu le pot asigura un trai decent. Astfel, sentimentul patriotic pentru timpurile sovietice este întreținut de către guvernanți cu resurse reduse, însă produce efectul dorit – cel de nostalgie față de trecutul glorios.

Sentiment patriotic pentru o țară care nu mai este

Publicația de limba rusă ,,Комсомольская правда” a folosit Ziua Victoriei drept prilej pentru a lansa etichetări răutăcioase la adresa celor care împărtășesc alte sentimente – unioniștii. Ziarul a publicat un editorial cu denumirea ,,9 мая в Молдове показало, что как бы ни старались некоторые «оккупированные», народ помнит, кому обязан Великой Победой!” (9 Mai în Moldova a arătat că, oricât s-ar strădui unii ,,cetățeni ocupați”, poporul ține minte cui îi este dator pentru Ziua Victoriei – tr. a.). În acest material este prezentat grupul de unioniști care a dorit să discute cu participanții la marșul organizat de Ziua Victoriei. Autorul editorialului i-a etichetat drept ,,два юных униониста, как бедные родственники” (doi tineri  unioniști, ca niște rude sărace – tr. a.), „пытались тявкать в ответ” (încercau să hămăie ca răspuns – tr. a.) sau ,,мыслей у юнцов, видно, столько же, сколько слов – кот наплакал” (nu au nimic în cap, nici nu au ce spune – tr. a.). Scopul materialului a fost de a accentua că Ziua Victoriei le aparține celor care recunosc patriotismul sovietic, iar unioniștii ar fi încercat să le strice această sărbătoare prin prezența lor și a drapelelor României.

Spiritul patriotic este adeseori promovat prin diverse simboluri, precum drapele, panglici sau cântece sovietice. De exemplu, aceeași ,,Комсомольская правда” scrie despre cel mai mare steag sovietic dedicat Zilei Victoriei, care a fost purtat  vreodată pe străzile Chișinăului. Dimensiunea drapelului – 60 de metri lungime și 25 de metri lățime – a avut menirea de a contribui la renașterea atmosferei de altădată și la trezirea emoției unei Mari Victorii, în care moldovenii au fost de partea învingătorului. Totuși, trebuie să menționăm că mărșăluirea cu un steag sovietic nu este decât un instrument clasic de propagandă, prin care este făcut apel la vechiul șablon de patriotism. În situația actuală, mai ales dacă ne referim la tânăra generație, steagul sovietic nu poate simboliza doar Ziua Victoriei, ci și întreaga istorie a URSS cu toate atrocitățile sale: deportări, foamete, Gulag…

Vladislav Șaran, politolog

________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).