Studiu de caz. Condamnarea lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare

0

Context: La 20 aprilie 2017 Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în dosarul omului de afaceri/fostului deputat Veaceslav Platon, găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Platon, care a fost condamnat la 18 ani de detenție, ar fi scos din „Banca de Economii” 800 de milioane de lei. La intrarea și la ieșirea din sala de judecată el a strigat, în fața camerelor de luat vederi: „Este un circ marca Plahotniuc”, „Astăzi am fost condamnat nu doar eu, ci toată Moldova”. A fost singurul comentariu pe care l-a făcut condamnatul, în timp ce era condus și supravegheat de polițiști.

La Jurnal TV, Ziarulnational.md sau Sputnik.md subiectul a fost reflectat în general, echidistant. La Publika TV și la Prime subiectul a arătat la fel – adică, în principalele ediții informative ale zilei, la ambele posturi a fost dată una și aceeași știre, construită cu folosirea unor tehnici de manipulare informațională.

Astfel, la Newsroom din 20 aprilie 2017, s-a anunțat că inculpatul a fost condamnat, că îi vor fi sechestrate o serie de bunuri și acțiuni pe care le deținea în diferite bănci și societăți comerciale, însă a fost omisă reacția lui Platon. Și anume, din știre a fost eliminat fragmentul în care condamnatul strigă, în limba rusă: „Acesta este un circ marca Plahotniuc!”, „Astăzi am fost condamnat nu doar eu, ci toată Moldova!”. De asemenea, din discursul avocatului lui Platon, reporterii au selectat doar un fragment, în care acesta spune că va ataca sentința; comentariul apărătorului despre adresarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și despre condițiile, considerate de inechitate, în care a fost examinat dosarul lui Veaceslav Platon, a fost însă omis de jurnaliști.

În schimb, autorii au inclus în material câteva fraze despre reacția liderului Partidului „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, cu privire la această condamnare. „La scurt timp după pronunțarea sentinței, Andrei Năstase, liderul Partidului „Demnitate și Adevăr” al mafioților condamnați Țopa, și-a exprimat compasiunea pentru Platon. Acesta s-a arătat convins că CEDO îi va face dreptate. Amintim că anterior Platon a recunoscut că a avut o înțelegere cu Victor și Viorel Țopa de a pregăti atacuri comune asupra președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc”.

Acest pasaj din știre conține:

  • etichetări – „mafioții condamnați Țopa”;
  • afirmații neprobate, respectiv care pot fi considerate false – „anterior Platon a recunoscut că a avut o înțelegere cu Victor și Viorel Țopa de a pregăti atacuri comune asupra președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc”;
  • distorsionarea mesajului citat: în realitate, Andrei Năstase nu și-a exprimat compasiunea pentru Veaceslav Platon, ci l-a numit „bandit”, alături de proprietarul Publika TV și Prime, Vlad Plahotniuc. Iată declarația lui Năstase de pe Facebook, la care au făcut trimitere Publika TV și Prime: „În 2013 îi deconspiram pe cei doi bandiți, Plahotniuc și Platon, ca beneficiari ai spălătoriei rusești de zeci de miliarde de dolari, realizată în paralel cu atacurile raider cu complicitatea lui Tănase, Muruianu, Colenco, Poalelungi, Draguțan, Harunjen, Pleșca, Zubco, Gurin și atâția ziși judecători, executori, procurori. Din toți ăștia, Plahotniuc l-a ales pe cel mai periculos pentru siguranța sa, pe Platon, să-l condamne și să preia proprietățile acestuia pentru sine, nu pentru stat, să-și facă un capital și un PR politic la sărbători sfinte, călcând în copitele sale murdare Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Constituția și Codurile țării. Pentru dezmățul din justiție niște mici și niște boico vor fi avansați la curți mai înalte, iar Moldova va fi condamnată într-o zi la CEDO. Și va plăti pentru mizeriile lui Plahotniuc, pe care gândul la o justiție corectă și echitabilă îl înspăimântă”. Astfel, afirmația „Andrei Năstase… și-a exprimat compasiunea pentru Platon” este falsă.

Autorii au denaturat mesajul lui Andrei Năstase, care este un opozant al Partidului Democrat și al liderului acestuia, pentru a asocia  numele lu cu Platon – persoană condamnată, care a „furat din Banca de Economii peste 800 de milioane de lei”. La fel, faptul că în știrea de la Publika nu se regăsește și reacția lui Platon care, inclusiv la ședințele anterioare de judecată, a declarat că Vlad Plahotniuc ar fi implicat în frauda bancară, arată că postul nu urmărește să transmită publicului toate informațiile referitoare la acest subiect, ci doar pe cele care convin intereselor liderului PDM.

Deschide.md a reflectat subiectul în două știri: „Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare” și „Platon, dator Republicii Moldova cu peste 800 de milioane de lei. Lista bunurilor sechestrate”. În materialele cu pricina, portalul a transmis majoritatea informațiilor relevante, însă a folosit o etichetare care este întâlnită și în textele de la Publika TV și Prime: „raiderul nr. 1 în CSI”. Prima știre începe astfel: „Supranumit „raiderul nr. 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sistemul bancar pe un termen de cinci ani”. Reporterii nu explică cine l-a supranumit așa pe Platon. Potrivit regulilor de redactare, limbajul știrilor trebuie să fie neutru, fără etichetări sau metafore, care fac ca atitudinea autorului să fie vizibilă în material. Etichetarea a fost repetată și spre sfârșitul știrii: „Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI” a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene”.

Gagauzinfo.md a reflectat subiectul, preluând aproape integral știrea, realizată în conformitate cu normele profesionale de către Newsmaker.md. De facto, redacția Gagauzinfo.md a preluat până și titlul – „Вячеслав Платон приговорен к 18 годам тюрьмы” -, citând sursa materialului. Totuși, un singur detaliu a fost eliminat la citare: faptul că Platon l-a acuzat pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, că ar fi organizat „circul” condamnării. Propoziția „а также назвал его «плахотнюковским цирком»”, din știrea de la Newsmaker.md, nu s-a mai regăsit și în știrea de pe Gagauzinfo.md. Aceasta reprezintă o omisiune a unui fapt relevant pentru știre.

Accent TV a consemnat evenimentul printr-o știre scurtă, din care au lipsit detalii informative referitoare la caz, dar a fost prezentă reacția inculpatului.

RTR Moldova și-a informat telespectatorii despre sentința judiciară în acest caz printr-un reportaj de la proces, însă a transmis pe jumătate reacția lui Veaceslav Platon: „После оглашения приговора он успел сказать несколько слов: „Это приговор не только мне, это приговор для всей Молдовы”. A fost omisă o parte scurtă, dar importantă a mesajului – „Este un circ marca Plahotniuc” -, frază pe care condamnatul a rostit-o și la intrarea, și la ieșirea din instanța de judecată. Iar faptul că unul dintre inculpații în dosarul „Banca de Economii” îl învinuiește de răfuială pe liderul unui partid aflat la guvernare și asupra căruia, la fel, planează suspiciuni că ar fi implicat în frauda bancară, este un detaliu relevat pentru știre, care însă a fost omis.

Viorica Zaharia, expertă media

________________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).