Războiul (rece) în prime-time

0

De-i luni, de-i marți, de-i miercuri sau joi, în fiecare seară, între 18.35 și 19.55, moldovenii care urmăresc postul cu acoperire națională cu cea mai mare audiență (Prime) consumă un produs televizat cu puternice nuanțe de propagandă în favoarea unui stat străin. Este vorba de talk-show-ul „Pervaia studia” (Первая студия), în emisie directă, în care experți și oameni politici discută despre evenimentele principale din țară (Rusia, n.a) și din lume[1].

Responsabilii din cadrul postului explică schimbarea în grila de emisie („Pervaia studia” a luat locul celebrei emisiuni „Davai pojenimsea!” (Давай поженимся!), transferată pentru ora 17.00) prin interesul sporit pe care l-ar avea cetățenii ruși pentru emisiunile politice, dată fiind situația din Ucraina. Este dreptul Federației Ruse să decidă cum să-și gestioneze spațiul informațional. Așa se întâmplă însă că partenerul de la Răsărit decide și pentru Republica Moldova în acest sens.

În săptămâna 10-13 aprilie 2017, bunăoară, consumatorul media din țara noastră – de ale cărui sănătate și securitate informaționale nu se preocupă nimeni – a avut parte de un spectacol cu următoarea distribuție și conținut: un platou impunător în care sunt cel puțin opt și cel mult 11 invitați (dintre care șase au fost la două emisiuni, iar unul – la toate patru), un moderator îmbrăcat întotdeauna în negru și un public în care se pot observa cam aceleași fețe de la o emisiune la alta și care aplaudă în două cazuri: fie atunci când despre Rusia, Kremlin sau Putin se vorbește în termeni laudativi, fie atunci când un invitat aflat în opoziție cu opinia majoritar exprimată este atacat și/sau umilit verbal (de alt invitat/prezentator).

Cele patru emisiuni difuzate în săptămâna cu pricina au avut o temă principală comună – Siria. Mai exact, invitații în platou (jurnaliști, politologi, reprezentanți ai instituțiilor de stat etc.) au discutat cu privire la: cele mai recente declarații și acțiuni ale lui Donald Trump în raport cu regimul lui Bashar al-Assad; vizita Secretarului de Stat american Rex Tillerson la Moscova; felul în care Kremlinul ar trebui să reacționeze față de acțiunile Washingtonului. Însă, indiferent de tema dezbătută, în nicio emisiune nu a fost trecut cu vederea subiectul Ucraina – fie că este vorba de conflictul din Estul acestei țări, fie de concursul Eurovision.

Invitații, de regulă, sunt plasați față în față, sugerând ideea (re)prezentării unor puncte de vedere diferite, poate contradictorii. Teoretic, așa se întâmplă, doar că moderatorul are grijă, pe de o parte, să limiteze timpul vorbitorului care încearcă să contraargumenteze opiniile pro-Kremlin, iar pe de altă parte – să-l întrerupă prin întrebări suplimentare și atacuri. Astfel, aceştia din urmă invitaţi apar ca nişte incompetenți, incapabili să-și argumenteze punctul de vedere. Totodată, experții cu viziuni favorabile Moscovei, aleși pe sprânceană, vorbesc pe un ton autoritar şi convingător, nu se lasă intimidați și își duc ideile până la capăt.

De exemplu, în emisiunea de pe 13 aprilie, din cele 69 de minute de emisie, ±20 au fost acordate invitaților care au criticat SUA și politica președintelui Trump,   iar în ± 16 minute ceilalți invitați au putut, aparent, să-și expună punctul de vedere. Aceste 16 minute au fost însă pline de întreruperi, certuri, amenințări din partea moderatorului, culminând cu închiderea sunetului unui jurnalist american prezent în platou (min.47). Niciun gând nu a fost expus cap-coadă. În alte cel puțin 33 de minute moderatorul a fost cel care a comentat și orientat în direcţia dorită discuția, dând dovadă de lipsă deschisă de imparțialitate sau deontologie.

Același scenariu îl urmărim în toate emisiunile. Licențiat în istorie, fost luptător în războiul din Afganistan și colaborator apropiat , timp de două decenii, al cunoscutului jurnalist Vladimir Pozner, Artiom Șeinin, moderatorul emisiunii „Pervaia studia”, are o poziție pro-Kremlin fermă. Și el nu doar își expune această poziție, dar cere ca ea să-i fie confirmată de către invitați, încurajându-i și susținându-i de fiecare dată pe cei care răspund așteptărilor sale (de ex., o parte vorbește cu argumente, iar cealaltă strigă[2], 10.04, min. 29). La fel, Șeinin gesticulează expresiv (o parte covârșitoare a emisiunii ținând mâna ridicată în direcția taberei „adversare”, semn prin care o determină pe aceasta să tacă), ironizând pe seama sau chiar insultând invitații care exprimă un alt punct de vedere (de ex., Grișa, taci!, min.33; La noi nu e ca în SUA, unde Ivanka Trump a spus, și imediat urmează lovitura, la noi totul e conform legii, 10.04, min. 37; Nu te agita, eu înțeleg, e primăvară, avitaminoză, 11.04, min. 47; Acum răspunde plătitorul rus de taxe, și pe urmă cel american. E democrație doar, min. 51; Grigorie are, ca de obicei, niște argumente foarte stranii; 12.04, min. 32; Michael trebuie să se gândească, pentru a formula un răspuns clar, 13.04, min. 14; Nu te agita, o să-ți crească tensiunea, min. 26 etc.).

Pentru a fortifica și mai mult poziția dominantă, în emisiuni sunt utilizate imagini, citate ale oamenilor politici vizați (în special, ale lui Donald Trump și ale membrilor echipei sale), cifre din sondaje etc., toate menite să creeze în mintea consumatorului imaginea unei lumi în care SUA este un stat care se crede atotputernic și sfidează dreptul internațional și bunul simț, iar Federația Rusă este rațională, are un președinte cu o popularitate înaltă şi acţionează doar conform legii. De exemplu, în ediţia din 10.04, moderatorul îi răspunde astfel unui jurnalist american care îi reproșează că se referă doar la ratingul lui Trump, nu și la cel al lui Putin: el (ratingul lui Putin, n.a.) a și fost înalt, înțelegi care este diferența, sir? Sir, sir, el a și fost înalt, sir, nu se afla la pământ ca cel al lui Trump, sir, dar a fost aici (arată cu mâna) și a devenit și mai înalt, min. 18).

În aceste condiții, nu văd de ce ne-ar mira faptul că mulți consumatori de media de la noi cred ceea ce cred despre Federația Rusă, SUA, Europa, Vladimir Putin etc. Dacă în Moldova nimănui nu-i pasă de securitatea spațiului informațional național și de sănătatea mediatică a cetățeanului, de ce să investești în tancuri?

                                                               Aneta Gonța, expertă, Asociația Presei Electronice

__________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

[1] http://www.1tv.ru/shows/pervaya-studiya

[2] Traducerile din limba rusă aparțin autoarei