Studiu de caz. Scumpirea serviciilor medicale pentru persoanele care nu dețin polițe de asigurare medicală

0

Context: La 10 februarie 2017, Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la tarifele medico-sanitare, majorând unele servicii destinate persoanelor care nu dețin polițe de asigurare medicală. Subiectul majorării tarifelor a apărut în presă abia la 20 februarie. Presa l-a reflectat preponderent în zilele 20-24 februarie. La 23 februarie, deputații socialiști și susținătorii lor au protestat în fața sediului Ministerului Sănătății, cerând demisia ministrei Ruxanda Glavan pe acest motiv.

La 20, 21 și 22 februarie, când mai multe portaluri și posturi TV informau deja, în știri și reportaje, despre majorarea tarifelor pentru pacienții fără polițe medicale, Publika TV nu a reflectat subiectul. Abia la 23 februarie, când Ministerul Sănătății a emis un comunicat, iar deputații socialiști și susținătorii lor au pichetat sediul instituției, cerând anularea majorării și demisia ministrei Ruxanda Glavan, pe Publika.md a apărut o știre la temă, cu titlul „Ministerul Sănătății: 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite”. Jurnaliștii nu au depus efortul să informeze oamenii despre majorări și să explice motivul acestora, ci s-au limitat la a prezenta poziția Ministerului, prin publicarea integrală a comunicatului de presă. Alte informații la subiect, precum și protestul socialiștilor, au fost omise. O știre scurtă la acest subiect a apărut la Publika și a doua zi, pe 24 februarie. Însă atât pe online, cât și în emisia TV a postului, din nou a fost prezentată reacția ministrei Ruxanda Glavan fașă de nemulțumirile socialiștilor: „Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan: Moțiunea socialiștilor, POPULISM IEFTIN”.

Nici în acest caz nu am constatat preocuparea reporterilor de a informa corespunzător consumatorii, mai curând ei s-au îngrijit de protejarea imaginii ministrei Glavan care, în situația dată, avea de făcut față unui subiect „neplăcut”. Faptul că Publika TV a ocolit subiectul o demonstrează și lipsa, din conținutul difuzat, a informației din comunicatul CNAM, emis pe 21 februarie, în care instituția a venit cu explicații asupra majorărilor.

La fel, omisiuni au fost constatate la Prime, unde a fost difuzată o singură știre, la 23 februarie, în care au fost prezentate, pe scurt, precizările Ministerului Sănătății, din comunicatul de presă. Alte informații, inclusiv despre protestele socialiștilor, au lipsit.

La postul public Moldova 1 subiectul a apărut pe 20 februarie, în principala ediție de știri Mesager și, la 23 februarie, la Mesager și în talk-show-ul „Moldova în direct”.

La Accent TV subiectul a fost difuzat pentru prima dată la 22 februarie, sub forma unei știri comentate – pe lângă faptele prezentate, reporterul și-a expus, pe alocuri, și propria opinie: „În Republica Moldova se pare că modernizarea instituțiilor nu începe prin reforme, dar cu creșterea prețurilor”. Și la 23 februarie Accent TV a difuzat un reportaj la temă, pornind de la protestul socialiștilor în fața Ministerului Sănătății, însă din știre a fost omisă reacția Ministerului, exprimată într-un comunicat difuzat în aceeași zi.

Deschide.md a reflectat subiectul în câteva știri. La 20 februarie a anunțat scumpirile printr-o știre în care s-a pus accent pe serviciile stomatologice, „DOC/ Statul „ne îmbolnăvește” cu prețuri noi la servicii medicale. La dentist, polița – fără valoare”. Apoi, la 23 februarie, portalul a anunțat despre moțiunea de cenzură împotriva ministrei Ruxanda Glavan – „PSRM va depune o moțiune simplă. Cer debarcarea Ruxandei Glavan” -, iar la 27 februarie a publicat un interviu cu ministra Sănătății.

Ziarulnațional.md a informat despre scumpiri la 20 februarie, prin preluarea unui articol de pe e-Sanatate.md: „Important. Serviciile medicale din spitale s-au scumpit de câteva ori”. În următoarele zile a publicat, consecutiv, și comunicatele emise de CNAM, de avocatul poporului și de Ministerul Sănătății. Iar la 24 februarie, jurnaliștii de la „Ziarul Național” au făcut o mini-investigație, intitulată „Studiu de caz: Cum au fost majorate pe ASCUNS prețurile la serviciile medicale”. Din articol – care, de altfel, conține, constatări relevante și acuzații la adresa Ministerului Sănătății și Guvernului – lipsește reacția acestora, însă. De asemenea, pe portal nu se regăsește nicio informație referitoare la protestul organizat de către Partidul Socialiștilor. Despre nemulțumirea lor Ziarulnational.md a scris la 27 februarie, în știrea „Moțiunea de cenzură împotriva ministrei Glavan va fi discutată de Parlament în această săptămână”.

Viorica Zaharia, expertă media

_______________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).