Studiu de caz. Declarația lui Igor Dodon la Moscova privind anularea Acordului de asociere cu UE: inversarea faptelor, schimbarea accentelor

0

Context: La 17 ianuarie 2017, președintele Igor Dodon s-a aflat în vizită oficială la Moscova unde, între altele, a declarat că, dacă partidul său va câștiga alegerile parlamentare din 2018, Legislativul de la Chișinău va anula Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acțiunea s-ar impune deoarece până acum, potrivit șefului statului, acest document nu ar fi adus niciun beneficiu țării noastre. Denunțarea Acordului de Asociere, semnat la 27 iunie 2014, ar însemna însă schimbarea cursului european al Republicii Moldova.

La 17 ianuarie Publika TV a transmis mai multe știri referitoare la vizita întreprinsă la Moscova de Igor Dodon. Informația despre declarația privind anularea Acordului de Asociere a apărut însă în contextul reacției liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Astfel, la ora 16.40, pe pagina web Publika.md a apărut știrea „REACŢIA președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, la anunțul lui Dodon privind denunțarea Acordului de Asociere cu UE”, care este o secvență din unul dintre jurnalele Publika TV. Din această știre telespectatorii au fost informați mai întâi despre faptul că Vlad Plahotniuc, PDM și, în treacăt, Valeriu Munteanu de la PL se pronunță contra anulării Acordului, și abia apoi – că Dodon are o asemenea intenție. Astfel, a avut loc o inversare a faptelor cu scopul de a scoate în evidență și a impune o opinie – în cazul dat, a lui Vlad Plahotniuc și PDM – în detrimentul expunerii firești a faptelor: mai întâi a fost declarația, apoi reacția.

Știrea „Dodon, la Moscova: Dacă PSRM va avea majoritatea, voi anula Acordul de Asociere cu UE”, împreună cu video de la Moscova, a apărut pe Publika.md abia la ora 19.08, adică după ce postul a anunțat care e reacția PDM și a liderului său. Publika TV a transmis și opiniile unor experți invitați în platou, dar și reacția premierului Pavel Filip la declarația lui Igor Dodon. În știrea „Premierul Pavel Filip comentează în presa internațională declarațiile făcute de președintele Dodon la Moscova”, reporterii au anunțat că prim-ministrul a declarat pentru Associated Press că „nu va permite nimănui să anuleze Acordul”, iar declarațiile sale au fost preluate de „mai multe instituții media din Statele Unite, dar și din Europa”. La finalul știrii sunt oferite șase linkuri, la care s-ar regăsi declarațiile lui Pavel Filip tirajate de presa internațională. Dintre ele, unul, The New York Times, nu mai este activ, iar la căutare nu poate fi găsită nicio referință la declarațiile lui Filip; ABC News și The Washington Post duc la aceeași pagină și arată eroare la deschidere, iar linkul la Reuters conține o știre ce face referire la declarațiile lui Igor Dodon la Moscova, însă nu se pomenește nimic despre reacția lui Pavel Filip. În știre este citat Vlad Plahotniuc. La celelalte două link-uri – Daily Mail și SFGate – știrile conțin, într-adevăr, referiri la reacția prim-ministrului moldovean.

Modul de prezentare a acestui subiect – prin inversarea faptelor și prin accentul pus pe „succesul” din presa internațională a premierului de la Chișinău, dar și prin lipsa reacțiilor altor politicieni locali, care puteau fi solicitați de jurnaliști să comenteze declarațiile președintelui moldovean – arată că s-a urmărit crearea unei imagini de „salvatori” pentru Vlad Plahotniuc si Pavel Filip, și mai puțin informarea și explicarea pentru publicul larg a contextului și a consecințelor celor declarate de Igor Dodon.

Prime TV a transmis două știri la subiectul dat: una despre declarațiile lui Igor Dodon, a doua conținând, ca și știrea de la Publika, opinia lui Vlad Plahotniuc (două alineate), poziția PDM (trei alineate) și o frază din reacția lui Valeriu Munteanu de pe Facebook.

Ziarul Național a publicat o serie de știri despre declarațiile făcute de Igor Dodon la Moscova, în care a reflectat opiniile altor politicieni, dar și ale experților în economie sau politică externă. De o manieră similară a fost reflectat subiectul pe portalul Deschide.md, unde declarațiile președintelui au fost reflectate în mai multe știri, inclusiv cu reacțiile deputaților din Opoziție, făcute la ședința Parlamentului.

Portalul Pan.md nu a transmis nicio știre despre declarația lui Igor Dodon. Reiterăm, cu acest prilej, că excluderea/omisiunea de pe agenda zilei sau înlocuirea subiectelor relevante cu altele neimportante reprezintă o tehnică de manipulare. În același timp, portalul regional Gagauzinfo.md a reflectat vizita lui Igor Dodon la Moscova cu accent puternic pe prestația guvernatorului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, care a făcut parte din delegație. Portalul nu a realizat o știre separată despre declarația privind denunțarea Acordului de Asociere și reacțiile de acasă. Cititorii portalului au putut afla despre asta dintr-un video cu o durată de 29 de minute, pe care Gagauzinfo.md l-a preluat. Faptul că acest subiect a fost trecut cu vederea poate fi calificat drept o formă de estompare.

Novostipmr.com a difuzat o singură știre despre vizita lui Igor Dodon la Moscova, care include declarația lui Vladimir Putin despre federalizarea Republicii Moldova. La rândul său, Sputinik.md a vorbit despre subiectul denunțării Acordului de Asociere în știrea cu titlul: „Igor Dodon la Moscova: Vrem renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeană”, în care este reprodusă declarația lui Igor Dodon la întâlnirea cu Valentina Matvienco. Din știre nu este clar că Igor Dodon se referă anume la Acordul de Asociere și că va sprijini anularea lui. Ulterior, portalul a transmis reacția lui Vad Plahotniuc și a PDM: „Plahotniuc reacționează – vrea să neutralizeze planul lui Dodon”.

RTR Moldova, în principala ediție de știri a zilei, a reflectat vizita președintelui Igor    Dodon la Moscova fără să scoată în vreun fel în evidență declarația privind denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Această declarație s-a regăsit, de rând cu altele, într-un colaj despre care prezentatoarea a anunțat că include cele mai relevante declarații ale lui Igor Dodon și Vladimir Putin. Jurnaliștii au tratat anunțul referitor la intenția de a anula Acordul de Asociere ca pe oricare altă declarație făcută de președinte la Moscova și a omis reacțiile pe care acesta le-a generat în țară în aceeași zi. De asemenea, din știre au lipsit informațiile de context referitoare la acest subiect.

În concluzie, unele instituții media monitorizate au încercat să diminueze importanța declarației președintelui privind anularea Acordului de Asociere (declarație ce ar putea genera consecințe pentru Republica Moldova), prezentând subiectul cu omisiuni, iar altele l-au folosit pentru a-i contrapune imaginea de „salvatori” a unor politicieni.

Viorica Zaharia, expertă media

_______________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).