Studiu de caz. Bilanțul activității Guvernului la un an de la învestire

0

Context: La 20 ianuarie 2017, Prim-ministrul Pavel Filip a susținut un briefing, în care a făcut bilanțul activității Guvernului pe care îl conduce cu prilejul unui an de la învestire. El a trecut în revistă, în termeni pozitivi, acțiunile Executivului și a adresat mai multe mesaje Opoziției, reproșându-i, între altele, că ar fi făcut previziuni pesimiste și că nu ar fi crezut în reușita echipei guvernamentale.

Deschide.md a transmis câteva știri de la briefing, cu accent pe declarațiile premierului adresate oponenților săi politici: „Filip la un an de activitate se adresează opoziției: Fiți mai buni decât guvernarea!” și „Premierul spune că nu vor fi investiții atâta timp cât vor fi proteste”. Ambele informații sunt în detrimentul subiectelor de interes public. În cel puțin două dintre știri a fost prezent un alineat în care Filip este citat cu declarația că actualul Guvern a pus „baza stabilității”: „Premierul a mai declarat că în 2016 nu s-a adâncit criza politică sau economică, dar din contra, a fost pusă baza stabilității. Totodată, Filip a recunoscut că Guvernul are restanțele și păcatele sale, dar a declarat că își dorește o competență sănătoasă”. Așadar, reporterii au citat preponderent declarațiile laudative ale lui Pavel Filip, fără să prezinte opinii ale unor experți sau ale altor persoane avizate care, pentru echilibrul știrii, ar fi comentat cele spuse de premier. Astfel, știrile au fost lipsite de echilibru, fiind realizate dintr-o singură perspectivă.

Ziarul Național a realizat o singură știre despre bilanțul făcut de Pavel Filip, scoțând în evidență declarația acestuia despre liderul PD, Vlad Plahotniuc: „Premierul Filip dezvăluie când îi va lua locul Vlad Plahotniuc la șefia Guvernului”. Reporterii au citat pe scurt declarațiile premierului, fără să solicite și alte opinii vizavi de eveniment.

RTR Moldova, în ediția de știri în limba română de la ora 16.00, a selectat pentru știre câteva afirmații ale lui Pavel Filip care semănau mai curând a promisiuni electorale: „Anul 2017 va fi unul greu pentru guvernare, dar vrem să fie un an bun pentru cetățenii Republicii Moldova. Vom aduce ordine și curățenie în sistem, vom combate corupția și vom elimina cheltuielile inutile”. Cu toate acestea, reporterii au asigurat echilibrul știrii și nu au omis declarațiile critice la adresa Guvernului făcute în aceeași zi de către doi deputați din opoziție, Tudor Deliu și Iurie Țap. De asemenea, în jurnalul de limba rusă, RTR Moldova a difuzat o retrospectivă a evenimentelor legate de învestirea și de activitatea Cabinetului de miniștri timp de un an, folosind diferite surse și opinii.

Publika TV, în principala ediție de știri a zilei, Newsroom, a difuzat un subiect cu mai multe componente, inclusiv o intervenție live. „În cadrul briefingului de astăzi Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că datorită eforturilor depuse de echipa pe care o conduce, anul trecut a fost reformat sistemul de pensii, a fost extinsă lista de medicamente compensate și, cel mai important, în noiembrie țara noastră a semnat un nou acord cu Fondul Monetar Internațional. Totodată, Prim-ministrul a precizat că în 2016 au fost depuse eforturi considerabile pentru implementarea unor reforme în domeniul judecătoresc, ceea ce va duce la intensificarea luptei împotriva corupției. Este vorba despre Legea procuraturii, care a intrat în vigoare în data de 1 august. Totodată, premierul Pavel Filip a ținut să precizeze că anul trecut au fost depuse eforturi considerabile și în ce privește recuperarea fraudei bancare; la fel, problema transnistreană a rămas în atenția autorităților…”, a spus, în direct, corespondentul de la Guvern. În continuare, după o știre în care au fost rezumate și reproduse declarațiile lui Pavel Filip referitoare la „scepticismul” Opoziției, a urmat o discuție în studiou, cu moderatorul postului, Alexei Lungu, care a explicat cum Executivul, în condițiile protestelor de la început de an și în pofida „criticilor, părerologilor și Opoziției”, a reușit „să dea peste cap toate pronosticurile răutăcioase și pesimiste”, semnând un acord cu FMI, mărind încasările de la vamă, deblocând „350 de milioane” din fonduri europene. „Dacă-ți amintești, spuneau că gata, într-o lună-două Republica Moldova intră în faliment. Asta și-au dorit-o mulți și așa cum a spus premierul în cadrul conferinței: „Ne bucurăm în ciuda lor”. Adică în ciuda pesimismului și răutăcioșilor a reușit să miște carul din loc”, a spus Alexei Lungu în discuția cu prezentatorul știrilor.

Textul și secvențele selectate vădesc o atitudine părtinitoare față de Guvern, în timp ce se știe că jurnaliștii trebuie să manifeste echidistanță și obiectivitate. Prin discursul lor reporterii i-au substituit, de facto, pe reprezentanții Guvernului care în mod firesc își apără cauza și luptă cu oponenții politici. Mai mult, prezentarea bilanțului de un an al activității guvernării implică, pentru jurnaliștii profesioniști, pregătirea unei informații de context sau de  background, ce ar ajuta consumatorii să-și facă o impresie adecvată asupra celor întâmplate. La Publika TV acest background a lipsit – bunăoară, informații despre faptul că Guvernul Filip a fost învestit noaptea, în pofida masivelor proteste stradale -, ceea ce este o omisiune. De asemenea, nu a fost oferită toată informația despre unele acțiuni enumerate drept realizări ale Executivului, cum ar fi adoptarea Legii Procuraturii. Legea a fost votată de Parlament, nu de Guvern și nu la inițiativa Executivului, ci la insistența partenerilor europeni. De asemenea, jurnaliștii – care au obligația să verifice faptele și să ofere informații complete – ar fi trebuit să le spună telespectatorilor, fie și pe scurt, despre fiecare dintre măsurile pe care Pavel Filip le-a enumerate drept realizări. De exemplu, a existat necesitatea unor informații de context referitoare la reforma sistemului de pensionare sau la „recuperarea fraudei bancare”.

A doua zi, pe 21 ianuarie, Publika TV a difuzat o știre cu titlul „Suntem mulțumiți!” Ce spun moldovenii despre Guvernul Pavel Filip”, care a inclus și un vox-populi. În introducere, prezentatorul Alexei Lungu a anunțat: „Guvernul condus de Pavel Filip a trecut testul încrederii. Moldovenii au dat o notă bună Cabinetului de miniștri, iar printre realizări au numit crearea locurilor de muncă, deblocarea finanțării externe, dar și faptul că nu se lasă antrenat în jocurile politice”. Toate cele opt persoane, intervievate la întâmplare în diferite locuri, au exprimat opinii favorabile față de premierul Pavel Filip: „Acum mai bine merge”; „Dlui lucrează binișor, lumea e mulțumită”; „Anul a fost greu, destul de greu, cred că e bine că s-au deblocat fondurile de la FMI și Uniunea Europeană”; „Ca ministru, își face bine serviciul”; „Multe face pentru popor” etc.

Regulile de realizare a sondajelor stradale spun că acestea trebuie să răspundă criteriilor de pluralism și diversitate. În cazul dat toate vocile exprimau aceeași opinie, ceea ce indică asupra faptului că au fost selectate special pentru a lăsa impresia că în societate există o opinie omogenă (pozitivă) despre activitatea premierului. La fel, prin textul prezentatorului s-a generalizat: „Moldovenii au dat o notă bună”. Această afirmație este falsă, or, opiniile exprimate de opt moldoveni nu pot fi date drept opinia tuturor.

În plus, pe fundalul vocii oamenilor, au fost proiectate de două ori imagini în care în cadru apărea Pavel Filip și Vlad Plahotniuc, iar în spatele lor – un panou cu însemnele Partidului Democrat. O singură dată, în știre, Filip a fost arătat de la tribuna Guvernului și niciodată – alături de miniștri. Astfel, mesajul transmis printr-o asemenea manipulare prin imagini este că activitatea bună a premierului este și un merit al lui Vlad Plahotniuc, și că se datorează faptului că Pavel Filip face parte din Partidul Democrat.

Portalul Sputnik.md a reflectat bilanțul printr-un articol informativ-analitic intitulat „Cu ce se laudă Cabinetul Filip la un an de guvernare”. Deși a făcut o retrospectivă a faptelor și circumstanțelor în care a fost învestit Executivul, autorul a omis unele elemente importante, cum ar fi jurământul depus de miniștri aproape de miezul nopții.

În concluzie, o parte din instituțiile media monitorizate au devenit, în relatările despre primul an al Guvernului Filip, portavoce a Executivului și au manifestat o atitudine părtinitoare, în loc de una critică. La fel, omisiunile înregistrate în unele relatări indică asupra prezenței elementelor de manipulare informațională în tratarea acestui subiect.

Viorica Zaharia, expertă media

____________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).