Anul 2016, într-o retrospectivă a manipulărilor informaționale

0

Anul care se încheie a fost plin de emisiuni și de știri cu un conținut vădit manipulator, care confirmă faptul că Republica Moldova se confruntă, în egală măsură, cu propaganda venită din exterior, dar și cu dezinformare de proporții pe intern. Cele mai frecvent, ca tehnici de manipulare, s-a recurs la: informații trunchiate, imagini video rupte din context, răspândirea falsurilor și zvonurilor, promovarea unor concluzii părtinitoare bazate nu pe fapte, ci pe speculații.

Relatarea protestelor antiguvernamentale din ianuarie 2016

Anul a început cu proteste antiguvernamentale, iar presa din Rusia nu a ezitat să relateze părtinitor evenimentele de la Chișinău. Cel mai memorabil în acest sens a fost buletinul de știri de duminică, 24 ianuarie, de la „Pervîi Kanal”, care a pus pe post un reportaj de la manifestațiile stradale. Prezentatoarea – nici mai mult, nici mai puțin – a anunțat că, în cazul în care dezordinile nu vor înceta, potrivit unor documente adoptate în urma cu câțiva ani, în Republica Moldova vor fi introduse armata română și administrația românească, iar asta va fi sfârșitul independenței statului pentru totdeauna. După cum au explicat și doi foști miniștri ai Apărării, Vitalie Marinuța și Viorel Cibotaru, nu există niciun acord în sensul intervenției militare a României în Republica Moldova, respectiv concluzia care se impune este că „Pervîi kanal” s-a bazat pe speculații și pe propria interpretare a evenimentelor.

Protestele de la Chișinău nu au fost trecute cu vederea nici de jurnaliștii de la emisiunea „Военная тайна”, pusă pe post de REN TV la 30 ianuarie 2016. În cadrul acesteia, nu doar că s-au făcut referiri speculative asupra protestelor, dar și s-a sugerat că Republica Moldova își trăiește „propriul Maidan” asemănător celui din Ucraina. Naratorul manipulează opinia publică, folosind mai multe afirmații false, al căror scop este să insufle sentimentul de panică, frică și ură. Mesajele principale le regăsim sub formă de etichetări: ,,moldovenii sunt rusofobi” sau ,,moldovenii nu au în esență identitate națională”. S-au accentuat falsurile precum că România ar fi responsabilă de haosul de la Chișinău, că moldovenii sunt obligați să vorbească limba română, iar la nivel internațional SUA și UE sunt responsabile de războaiele din această regiune, care sunt gândite împotriva Federației Ruse.

Tancurile americane au invadat centrul Chișinăului

„Tancurile americane au invadat centrul Chișinăului”, astfel și-a intitulat filiala locală a Agenției rusești „Sputnik”, la 8 mai 2016, relatarea despre exercițiul „Dragon Pioneer”, desfășurat de militari americani în comun cu militari din cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova. Sursa în cauză, dar și alte media rusești s-au simțit vădit deranjate de faptul că, în Piața Marii Adunări Naționale, au fost expuse mai multe unități de blindate americane. Titlul de la „Sputnik” este însă mai mult decât manipulator, deoarece autorii încearcă să sugereze amenințarea unei intervenții NATO ca urmare a prezenței tehnicii militare americane în PMAN. La posturile NTV și Russia Today știrea despre eveniment a fost completată cu informația despre un protest anti-NATO al localnicilor, care au boicotat tancurile din piață. Protestatarii au pretins, totodată, că tehnica militară americană are scopul de a demoniza Rusia, respectiv de a forța Moldova să adere, contrar voinței sale, la NATO. Apariția acestui subiect în numeroase media rusești a avut rolul de a întări atitudinea anti-NATO în rândul populației și de a crea iluzia unei suprapuneri nepotrivite cu sărbătorirea Zilei Victoriei, care tradițional are loc la 9 mai.

Subiectul Gofman

Mihail Gofman, fostul șef al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, a stârnit un interes sporit în perioada iunie-iulie 2016, când a făcut mai multe declarații tari despre schemele prin care au fost sustrași banii din sistemul bancar al Republicii Moldova (fraudă cunoscută ca „furtul miliardului”). Dezvăluirile au fost făcute într-un talk-show de televiziune: inițial la Chișinău, apoi, prin Skype, de la Washington. Legat de aceasta, Publika TV difuzează o știre cu titlul „Mihail Gofman, implicat într-un NOU SCANDAL! ADEVĂRATUL SCOP al vizitei sale în SUA”. Știrea nu explică de fapt în ce constă scandalul, ci doar aduce speculații despre colaborarea acestuia cu persoane presupus dubioase.

Un alt punct de vedere este prezentat de Jurnal TV, care reproduse declarațiile făcute de Mihail Gofman în conferința de presă susținută la Washington. Jurnal TV încearcă să focuseze atenția publicului asupra afirmațiilor lui Gofman, potrivit căruia principalul beneficiar al miliardului furat este oligarhul Vlad Plahotniuc.

Ambele surse nu relatează echidistant „Subiectul Gofman” și, folosind jumătăți de adevăr, fac tentative de a manipula opinia publică. Astfel, în timp ce Publika TV încearcă să-l pună pe Mihail Gofman într-o lumină negativă, pentru a-i știrbi din credibilitate, Jurnal TV omite anumite informații relevante de context, cum ar fi cea că fostul angajat CNA deține averi ce i-ar depăși cu mult veniturile legale.

În Norvegia „înflorește” pedofilia

Unul dintre cele mai șocante falsuri mediatice din anul care se încheie este articolul semnat de politicianul pro-rus Oleg Topolniţki, consilier municipal la Bălţi pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Publicat pe Vybor.md, dar șters de pe site ulterior, articolul descrie cazul a cinci maturi din Drammen, Norvegia, care au fost condamnați pentru pedofilie. Doi dintre aceștia, într-adevăr, erau părinții unui bebeluș abuzat sexual. Însă, în articolul său, Topolniţki insistă că acest caz nu este unul singular și că „numărul participanților la asemenea orgii este mult mai mare”. El mai afirmă că „mulți copii din Norvegia sunt violați în familii de către mamele lor, dar că, de regulă, poliția nu acordă atenție acestor „distracții norvegiene”. Autorul a făcut aceste afirmații fără a ține cont că și ancheta, și, ulterior, procesul de judecată în dosarul Drammen au fost extrem de intransigente, iar toți cei cinci inculpați au fost condamnați. În plus, el nu a putut aduce și alte exemple de acest gen din Norvegia, din simplul motiv că asemenea dosare nu sunt o practică obișnuită în această țară. Prin urmare, afirmația lui Topolniţki precum că în Norvegia „înflorește” pedofilia este doar o generalizare a unei situații singulare.

Campania electorală prezidențială 2016: campioana manipulărilor

În cele din urmă, campania electorală prezidențială își adjudecă titlul de campioană absolută la manipulări informaționale în 2016. Cea mai faimoasă știre – în sensul negativ al cuvântului – a început cu un zvon, care anunța că între Maia Sandu și cancelarul german Angela Merkel ar exista înțelegerea ca, în cazul în care Sandu câștigă alegerile prezidențiale, Moldova să accepte 30.000 de refugiați sirieni.

Ulterior, „Prime TV” a difuzat un reportaj, bazat pe un interviu realizat de un canal Youtube, în care apar trei studenți sirieni, prezentați ca susținători ai Maiei Sandu. Falsul dat a devenit viral, deoarece mai multe media, precum kp.md, Accent TV sau bloknot-moldova.md, au difuzat știri care au (dez)informat despre amenințarea refugiaților sirieni ce pot veni în Moldova în cazul care Maia Sandu ocupă fotoliul de președinte. O altă știre manipulatoare, care a influențat destul de mult opțiunea alegătorilor, a fost bazată pe declarațiile Episcopului de Bălți și Fălești, Marchel.

Acesta a apărut într-o conferință de presă, unde a acuzat-o pe Maia Sandu că nu dă dovadă de valori ortodoxe și că este susținută public de minoritățile sexuale. Mai mult, el a făcut aluzie că și candidata PAS ar avea o orientare netradițională. Este evident că limbajul homofob și sexist al Episcopului Marchel a condus, în final, la un rezultat electoral în favoarea președintelui Igor Dodon. Astfel că rămâne actuală renumita expresie al diplomatului renascentist Nicolo Machiavelli „scopul scuză mijloacele” – motto-u cu care, pe bună dreptate, s-au câștigat aceste prezidențiale.

Vladislav Șaran, politolog

__________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).