Doamnelor și domnilor, bună seara și bine v-am găsit la principalul buletin de… comentarii și opinii!

0

I-am auzit pe mulți spunând că facultatea de jurnalism nu le-a dat mare lucru și că, de facto, adevărata meserie au învățat-o/o învață în redacții. Știu prea bine că studenții de la Jurnalism nu le află pe toate în aulele universitare, dar la fel de bine știu că acolo acestora li se explică, încă din anul I, ce este și ce nu este o știre. Mai exact, studenților din toate generațiile li se spune că, indiferent de evoluția genurilor presei, o știre trebuie să prezinte un fapt, nu o opinie. Pentru a informa cu adevărat, le mai spun profesorii, o știre trebuie să răspundă la întrebările: cine?, ce?, unde?, când?, cum? și de ce? (a făcut).

În contextul dat, urmărind știrile de la posturile NTV Moldova și Accent TV, trag cel puțin o concluzie – că jurnaliștii de aici au lipsit cu desăvârșire (și) de la cursurile în care s-a explicat diferența dintre genurile presei. O altă concluzie i-ar viza pe patronii acestor televiziuni, dar nu despre ei este vorba în prezentul material, ci despre știri și intercalarea în acestea a opiniilor și a comentariilor. Din cele observate timp de o săptămână, tehnica (de manipulare) este utilizată, masiv, în câteva moduri, de cele mai multe ori în același material:

  1. Inserarea în titluri/pe burtiere. Bunăoară, în buletinul de știri din 28 noiembrie, NTV Moldova difuzează materialul Protest la „cea mai coruptă Primărie” (min. 11). Sintagma dintre ghilimele este atribuită unei mame protestatare în cazul alimentelor alterate, deși femeia nu a rostit-o, mot-à-mot. Același post intitulează prima știre din buletinul de pe 29 noiembrie Guvernarea continuă genocidul social (min. 2), vorbind despre memorandumul semnat între „Gas Natural Fenosa” și Guvern. A doua știre ne informează, în șase minute, că „Galbenii electorali” nu au miros (min. 6), cu referire la cheltuielile Maiei Sandu în campania electorală. Pe 30 noiembrie NTV intitulează o știre Legi împotriva noului președinte (min. 14), iar pe 2 decembrie, altele două, astfel: Guvernarea acționează mișelește (min. 6) și Clanul Ghimpu i-a lipsit de educație (min. 16), ultima fiind despre grădinița din satul Colonița. La Accent TV știrile au avut titluri de tipul: Sărăcie, lipsă, necaz. Bine ați venit în Moldova (28 noiembrie, min. 14, cu referire la modalitatea de achitare a datoriilor pentru căldură), Nu avem nevoie de NATO (30 noiembrie, min. 10), Una spun la Bruxelles, alta fac la Chișinău (30 noiembrie, min. 12), PD vrea să-l lase pe Dodon fără de influență (30 noiembrie, min. 16), Chișinăul arde, iar Chirtoacă se plimbă (1 decembrie, min. 7), Unionismul – pericol de contaminare a valorilor moldovenești (2 decembrie, min. 15) etc.
  1. Comentarii în lead-ul și/sau în corpul știrii. Iată doar câteva exemple: „În toiul luptei electorale Maia Sandu își construia consecvent o imagine de politician corect și onest așa cum nu a mai văzut Moldova în istoria sa. Pentru a consolida acest statut, experții în tehnologii electorale din cohorta Maiei Sandu au inventat apelul acesteia către cetățeni de a contribui cu donații în sprijinul candidatului. Obiectivul a fost atins: în ochii publicului, Sandu apărea drept un candidat finanțat de popor și nu din surse obscure. În paralel, ea declara pe la toate colțurile că îi bate vântul în traista electorală…” (29 noiembrie, NTV, min. 6); „De frica lui Dodon, deputații din coaliție…” (30 noiembrie, NTV, min. 16); „Unioniștii au mărșăluit din nou pe străzile capitalei. Ei au marcat astăzi, cu lozinci unioniste și de lichidare a statului Republica Moldova, 98 de ani de la Marea Unire. Manifestația la care au participat câteva zeci de persoane nu a fost văzută cu ochi buni de către locuitorii capitalei, mai ales că a fost suspendată circulația rutieră pe mai multe străzi…” (1 decembrie, NTV, lead, min. 26); „Pe lângă faptul că premierul a considerat mai prejos de demnitatea sa de a prezenta așa cum prevede legislația… (…), o mostră de aroganță i-a fost servită opoziției și de către președintele legislativului (2 decembrie, NTV, min. 9); „Astăzi România nu mai poate introduce armata pe teritoriul Republicii Moldova, întrucât instituțiile statului sunt mult mai puternice decât acum 99 de ani…” (2 decembrie, NTV, min. 25); „În replică, Chirtoacă s-a autoproclamat un mare luptător împotriva corupției, atribuindu-și merite care nu îi aparțin…” (28 noiembrie, Accent TV, min. 2); „Cum se face că suntem lăsați a supraviețui, și nu să trăim, așa cum zilnic ne promit autoritățile? Moldova, povestea de succes a Bruxellesului…” (28 noiembrie, Accent TV, min. 17); „Românii și unioniștii de la noi trăiesc în două lumi paralele. Timp în care membrii mișcării unioniste din țară declară că nu-l recunosc pe Dodon drept președintele lor, Iohannis dă de înțeles contrariul… (…), liderul de la Cotroceni deja l-a recunoscut pe Dodon drept omologul său de peste Prut…” (30 noiembrie, Accent TV, lead, min. 5); „Declarându-și mare și tare, în repetate rânduri, aspirațiile și tendințele spre civilizație, în realitate primarul capitalei Dorin Chirtoacă demonstrează viceversa…” (1 decembrie, Accent TV, min. 11); „Deși au votat declarația cu privire la suveranitatea, independența și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, mizează ca prin acordul tacit al parlamentului Oficiul NATO va funcționa bine merci la Chișinău. Este vorba de majoritatea parlamentară…” (2 decembrie, Accent TV, lead, min. 2).
  1. Știri bazate pe opinii și declarații. Alte exemple: „Scumpirile vor sărăci și mai tare populația, atenționează reprezentanții PSRM, care i-au solicitat guvernării să anuleze memorandumul scandalos” (29 noiembrie, NTV, min. 2); „Primăria capitalei face totul pentru a activa și în 2017 cu un buget provizoriu, așa cum a făcut în acest an pentru a mușamaliza unele cheltuieli. La această concluzie au ajuns consilierii municipali, care nici astăzi nu au putut afla ce prevede proiectul bugetului municipal pentru anul viitor” (1 decembrie, NTV, min. 17); „Consilierii locali (PSRM, n.a.) consideră că vina pentru dezastrul din domeniul alimentației instituțiilor de învățământ din capitală o poartă primarul general” (1 decembrie, NTV, min. 9); „Șeful statului (Igor Dodon, n.a.) presupune că după înfrângerea din România, Băsescu” (28 noiembrie, Accent TV, min. 24); „Unii cetățeni ai statului vecin au primit destul de agresiv alegerea sa (a lui Igor Dodon, n.a) în funcția de președinte al Republicii Moldova. Mai mult, românii regretă faptul că serviciile de securitate nu l-au eliminat din cursă” (din comentariul unui utilizator Facebook, 28 noiembrie, Accent TV, min. 25); „Primarul nu și-a făcut apariția la audieri. Acesta a lipsit, cum o face de obicei, au menționat consilierii socialiști” (Accent TV, 1 decembrie, min. 7).

La fel, cele două posturi de televiziune practică citarea declarațiilor lui Igor Dodon, postate pe Facebook sau făcute în cadrul anumitor evenimente, dar și prezentarea opiniilor exprimate de invitații emisiunilor acelorași posturi (în special, Accent TV) și care, de cele mai multe ori, sunt reprezentanți ai PSRM.

Comentarii, cred, sunt suficiente în materialul de față. Dar acestea nu sunt toate, lista fiind mult mai lungă. Și asta în situația în care nu am spus nimic despre calitatea limbii române, despre etichetări și inexactități sau despre confundarea/ pronunțarea/ necunoașterea anumitor termeni. Toate arată cum nu trebuie să fie o știre… Sunt lucruri elementare despre care se vorbește chiar și la „facultatea care nu dă nimic”… Dar ce mai contează, când adevărata meserie se învață în redacții?! Redacțiile, însă, se pare că sunt diferite. Ca și cursurile de la facultate.

Aneta Gonța, expertă, Asociația Presei Electronice

_________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).