Rezultatele alegerilor prezidențiale, dar și „specificul” celor două campanii, văzute de presa internațională

0

Rusia: jubilează victoria lui Igor Dodon

După cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Pervîi Kanal a realizat un reportaj intitulat Внешнеполитические приоритеты Молдавии могут быть кардинально пересмотрены („Prioritățile politicii externe a Moldovei ar putea fi revăzute cardinal”, n.r.). Jurnaliștii au subliniat orientarea pro-rusă a președintelui ales, dar și protestul ce a avut loc a doua zi după scrutin în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC) și care, potrivit lor, s-ar putea transforma într-un nou „Maidan”.

În materialul pus pe post, jurnaliștii ruși insinuează că protestele stradale ar fi organizate de Maia Sandu, care nu își acceptă înfrângerea. La fel, ei consideră nefondate declarațiile liderei PAS cu referire la fraudarea alegerilor. În acest sens este prezentată poziția unor observatori internaționali care, în pofida anumitor încălcări, validează scrutinul. Precizăm că reportajul prezintă poziția observatorilor ruși, reprezentanți ai Comunității Statelor Independente (CSI), dar trece cu vederea opinia unor monitori ca „Promo-Lex”, care au sesizat mai multe încălcări grave.

Materialul aduce acuzații și parcursului european al țării noastre. Astfel, se afirmă că, prin Acordul de Asociere cu UE, Republica Moldova și-ar fi păstrat statutul de cea mai săracă țară din Europa. În același timp, Igor Dodon ar avea capacitatea să influențeze un nou parcurs al politicii externe a țării, orientat spre Federația Rusă…

Reportajul transmis de Pervîi Kanal se bazează pe exagerarea evenimentelor care au avut loc la Chișinău după anunțarea rezultatelor alegerilor, dar și pe speculații defăimătoare la adresa Maiei Sandu. Adevărul este că protestele din fața CEC au fost pașnice, iar într-o societate democratică exprimarea publică a nemulțumirii, inclusiv față de rezultatul alegerilor, este o normalitate. Un exemplu elocvent sunt protestele ce au urmat în SUA imediat după alegerea lui Donald Trump în calitate de președinte. Maia Sandu, care nu are legătură cu organizarea acestor proteste, a fost apostrofată de jurnaliștii ruși că deține pașaport românesc și că ar opta pentru unirea cu România. Reporterii nu au specificat însă că dubla cetățenie este un drept legal în Moldova, iar poziția unionistă poate fi considerată o opțiune personală a Maiei Sandu, dar care nu se regăsește și în programul partidului condus de ea.

Ria Novosti publică o știre cu titlul ,,Слуцкий: новый президент Молдавии может сделать шаги навстречу России’’ („Slutsky: noul președinte al Moldovei poate face un pas spre Rusia”, n.r). În această știre este exprimată opinia lui Leonid Slutsky, deputat în Duma rusească, Șef al Comitetului pentru Relații Internaționale, potrivit căruia președintele ales are capacitatea de a relansa relațiile moldo-ruse. Deși menționează că Igor Dodon nu este un om politic pro-rus, sursa afirmă că tocmai el a făcut cei mai mulți pași pentru colaborarea celor două state. Într-o altă știre Ria Novosti, cu titlul „Аналитик: Игорь Додон – „пророссийский” лишь условно” („Analist: Igor Dodon – ,,prorus” doar în aparență, n.r.), găsim sinteza analistului Павел Кандель. Analistul rus insinuează că proaspătul președinte ar avea nevoie de putere deplină pentru a-și realiza promisiunile, fapt ce ar putea fi realizat prin declanșarea alegerilor anticipate, prin coagulare tuturor partidelor de stânga sau, în caz contrar, așteptând alegerile parlamentare ordinare din anul 2018.

România: prinsă strâns în cleștele Rusiei

TVR a transmis, la știri, un reportaj intitulat „ Candidatul pro-rus Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Socialistul cere alegeri anticipate. Sursa din România a subliniat atât victoria candidatului de stânga, cât și protestul susținătorilor Maiei Sandu, și numeroasele nereguli sesizate de către observatorii internaționali pe durata scrutinului. În special, s-a menționat că, în străinătate, cetățenii Republicii Moldova au stat la cozi uriașe ca să-și realizeze dreptul la vot. Bunăoară, la București, pentru că s-au terminat buletinele de vot la Ambasadă, oamenii au fost trimiși la secția consulară. Iar la Ambasada din Londra mai multe persoane care nu au reușit să voteze au protestat. TVR vorbește și despre suspecta decizie a CEC de a suplimenta cu 90.000 numărul de buletine pentru regiunea transnistreană, în timp ce solicitările similare, venite din partea mai multor misiuni diplomatice ale Republicii Moldova în UE, nu au fost îndeplinite.

În numeroasele articole dedicate alegerilor din Republica Moldova, presa română trage alarma că s-ar fi pomenit în cleștele Rusiei. HotNews.ro titrează: România, prinsă tot mai strâns în cleștele Rusiei: Moldova și Bulgaria si-au ales președinți pro-Kremlin, care se alătură liderilor din Ungaria, Serbia, Cehia și Slovacia”. Prin această știre observăm că România se simte mai vulnerabilă alături de vecinii săi, Bulgaria și Republica Moldova, care au ales la președinți favorabili Kremlinului.

La fel, sursa își exprimă îngrijorarea față de tentativele lui Igor Dodon de a înlocui în școli Istoria Românilor cu Istoria Moldovei. Iar declarațiile lui precum că va avea relații de prietenie cu România pare falsă pe fundalul insinuărilor de aderare a țării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și al exprimării unei admirații deschise față de Vladimir Putin. Astfel, HotNews.ro concluzionează că România nu mai are aliați solizi printre statele din apropiere și se simte presată geopolitic.

Presa occidentală: Moldova ar putea avea alegeri parlamentare anticipate ?

BBC News titrează: „ Pro-Moscow figure Igor Dodon claims Moldova presidency („Candidatul Moscovei revendică președinția Moldovei”, n.r.). Sursa britanică își exprimă îngrijorarea că, odată cu alegerea noului președinte, parcursul european al țării noastre s-ar putea redirecționa spre Moscova, prin declanșarea unor alegeri parlamentare anticipate. BBC News amintește și de „miliardul furat ori furtul secolului”, dar și despre criza financiară în care se află Moldova și dependența țării de fondurile băncilor europene și de Fondul Monetar Internațional (FMI). Despre Maia Sandu sursa britanică menționează că a fost una dintre puținii politicieni moldoveni pro-europeni „curați”, care nu s-a compromis la alegerile prezidențiale.

Deutsche Welle publică o știre cu titlul „ Pro-Russia candidate Igor Dodon to win Moldova presidential election („Candidatul pro-rus câștigă alegerile prezidențiale în Moldova”, n.r.). Sursa germană scrie despre primele declarații ale președintelui nou ales, Igor Dodon, prin care acesta în cheamă pe susținătorii Maiei Sandu ca să rămână calmi și să înceteze protestelor ce pot conduce la destabilizarea situației în Moldova. Deutsche Welle menționează campania desfășurată de socialistul Dodon, care a fost construită în jurul electoratului nemulțumit de actele de corupție ale guvernărilor pro-europene, cât și campania Maiei Sandu, care s-a afiliat vectorului european și a solicitat retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

Washington Post scrie: „Moldova election: Pro-Russia politician in clear win („Alegeri în Moldova: candidatul pro-rus învinge detașat”, n.r.). Pe de o parte, sursa americană remarcă victoria clară a socialistului Igor Dodon în acest scrutin și anticipează o dinamizare a relațiilor moldo-ruse, dat fiind și anunțul despre faptul că prima vizită pe care o va efectua în calitate de președinte va fi la Moscova. Pe de altă parte, știrea conține declarațiile Maiei Sandu privind fraudarea alegerilor și utilizarea manipulărilor murdare și a resurselor administrative de către oponentul său socialist. Washington Post încheie prin relatarea despre dificultatea cu care s-a ciocnit la vot diaspora moldovenească și despre protestul pașnic de după alegeri.

Vladislav Șaran, politolog

___________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).