Studiu de caz. Comportamentul televiziunilor NTV Moldova și Jurnal TV în prima săptămână după primul tur al alegerilor prezidențiale

0

Prezentul studiu de caz se întemeiază pe bune practici jurnalistice în alegeri, pe angajamentele asumate de NTV Moldova și Jurnal TV în campania electorală, aprobate de CCA, precum și pe analiza principalelor ediții informative difuzate în perioada 01 – 04 noiembrie 2016.

Raționament: până la turul întâi de scrutin, cele două televiziuni, potrivit monitorizărilor, au demonstrat simpatie deschisă pentru candidații ajunși în turul doi al alegerilor prezidențiale, respectiv, NTV Moldova – pentru candidatul PSRM, Igor Dodon, și Jurnal TV – pentru candidatul comun PAS, PPDA și PLDM, Maia Sandu.

Constatări:

Pe 1 noiembrie, NTV Moldova și Jurnal TV au difuzat în principalele lor ediții informative subiectele prezentate în tabelul alăturat:

data       1 noiembrie
nr. NTV Moldova   nr. Jurnal Tv
1. Râsurile galbene   1. Maia Sandu, solicitări către autorități
2. Maia Sandu, succesoarea 2. Năstase: primarii PD, revoltați
  lui Filat        
3. Băsescu se ”unește” cu   3. Căruțaș lovit mortal (Rezina)
  Maia Sandu      
4. Voronin: Sandu – proiect 4. Iordan, promovat la CSM
  american        
5. Președintele trebuie să   5. Usatîi, măsura preventivă valabilă
  elibereze țara      
6. Agricultura, dependentă   6. Voronin nu-l va susține pe Dodon
  de piața rusă      
7. Întârzie elaborarea   7. Sturza: Dodon este miza guvernării
  bugetului capitalei      
8. Arestări la vămile Sculeni 8. 10 indivizi bănuiți de vânzare de droguri
  și Leușeni        
9. Cazinou ilegal și clienți de 9. Prețuri noi pentru benzină și motorină
  stat        
10. Motorina s-a scumpit   10 Băsescu vrea să voteze în turul doi
11. Traficanți de  droguri în 11 Ambasadorul Ucrainei, chemat la Kiev
  capitală        
12. Bulevardul central  va fi 12 Abateri semnalate de societatea civilă
  închis        
13. Curs valutar   13 Bardar, sprijin record pentru Maia Sandu
14. Criză de medici la   14 Pronosticuri optimiste de peste Prut
  Taraclia        
15.       15 Ana Ursachi, citată la procuratură

 

NTV Moldova, precum se observă, din cele 14 subiecte, 7 au avut caracter sau conotație electorală, inclusiv: 1 – deschis pro-Dodon și 2 – tangențial (Agricultura, dependentă de piața rusă; Criză de medici la Taraclia), și 4 – anti-Sandu.

Jurnal TV, din cele 15 subiecte, 10 au avut caracter sau conotație electorală, inclusiv: 4

– deschis pro-Sandu și 4 anti-Dodon.

Ambele televiziuni, în mod neîndreptățit, au pus accent pe subiecte cu caracter electoral, plasându-le ”în față”, deși, la drept vorbind, pe 1 noiembrie, când încă nu fusese dat startul campaniei electorale pentru turul doi de scrutin, știrea despre noile prețuri la benzină și motorină era mult mai relevantă publicului telespectator, dar ea a fost plasată pe locul al 9-lea în ediție.

Ambele televiziuni s-au referit la conferința de presă a PCRM, în cadrul căreia liderul acestuia, V. Voronin, și-a spus opinia despre ambii candidați ajunși în turul doi. Televiziunile, însă, au preferat să utilizeze selectiv informația de la conferința de presă:

NTV Moldova – a pus accentul pe momentele în care este criticată M. Sandu, iar Jurnal TV – pe cele în care este criticat I. Dodon.

Televiziunile au abordat și subiectul cu referire la declarațiile ex-președintelui României, Traian Băsescu. NTV pune accent pe ”unionismul” M. Sandu, unionism de care se teme electoratul PSRM, iar Jurnal TV – pe necesitatea votării masive în turul doi, exemplul ex-președintelui român fiind în acest sens unul de urmat.

NTV trece cu vederea rechemarea ambasadorului Ucrainei la Kiev, iar Jurnal TV utilizează momentul, reamintind că motivul unei atare reacții a Ucrainei ar fi afirmația lui I. Dodon făcută într-o dezbatere televizată, precum că peninsula Crimeea ar aparține Federației Ruse..

Similitudinile de comportament între cele două televiziuni dispar, însă, în cazul subiectului ”Râsuri galbene”, cu care NTV Moldova își deschide ediția.

Subiectul începe cu introducerea făcută de prezentatoare: ”S-a uscat stejarul verde al lui Filat și a produs o frunză galbenă. Candidatul unic al PAS, PPDA și PLDM, Maia

Sandu a preluat  strategiile celui care a adus-o în politică, însă nu și culorile partidului. Aceasta este, poate, singura diferență între Vlad Filat, condamnat la 9 ani pentru trafic de influență, și mult mai palida Maia Sandu, care și-a adjudecat în campania electorală culoarea galbenă. În rest, aceleași acțiuni și tactici, inclusiv atitudinea arogantă și sfidătoare în raport cu jurnaliștii, care îi pun întrebări incomode”.

Stilul prezentatoarei este preluat de reporter, iar pe ecran apare titlul materialului –

”Râsurile galbene”.

Reporter: ”În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a ieșit înconjurată de o armată de acoliți cu panglici galbene la piept, care și-au scăldat idolul în laude. A urmat o întrebare a unei jurnaliste NTV Moldova despre sprijinul oferit de oligarhul Vlad Plahotniuc în primul tur al scrutinului candidatului comun al PAS, PPDA și PLDM. În loc de răspuns, candidata galbenă și aliatul său au preferat să rânjească. De altfel, Maia Sandu reacționează în acest mod la toate întrebările jurnaliștilor care nu reprezintă ocolul său de susținători. Când este întrebată de păcatele sale, arată cu degetul spre oponentul său Igor Dodon, adică, exact cum făcea la vremea sa mentorul ei Vlad Filat.

(imagini de pe YouTube cu Filat, când se eschiva de la răspunsuri la întrebări și când îl apostrofează pe un jurnalist).

Astfel de cazuri au existat cu duiumul în cariera politică a fostului lider al Maiei Sandu. Nici un alt ortac al Maiei Sandu nu a evoluat mai mult de acest nivel (în imagini – A. Năstase: vă mulțumesc că de data asta Dvs. nu v-ați mai ridicat sutienul, ca și data trecută, Vă mulțumesc din suflet că ați tăcut..)

Ciudată atitudine a unor politicieni, scoși la înaintare peste noapte în numele viitorului european al R. Moldova. Mai mult de ură și dușmănie, aceștia nu au lăsat și promovat nimic până acum. Adică, Maia Sandu are ceva în plus: are meritul de a contribui la legalizarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar (apare imaginea când M.Sandu,  în  ședință  de  guvern,  ridică  mâna  votând  de  rând  cu  ceilalți  membri  ai Guvernului), iar ulterior actuala guvernare a pus povara restituirii celor peste 25 de miliarde de lei pe umerii poporului, domnișoara galbenă a politicii moldovenești (arhivă) mai vrea bani de la cetățeni (Sandu: vă îndemn să faceți contribuție la această campanie, fiecare – după posibilitate. Contribuțiile Dvs. vor face diferența. Prin aceste contribuții veți ajuta un candidat onest, integru, să câștige aceste alegeri. Donațiile le puteți face la oficiul PAS sau prin transfer bancar).

Cu alte cuvinte, Maia Sandu a ridicat mâna pentru ca miliardele furate să devină datorie publică, iar acum întinde mâna ca poporul să o ajute să devină președinte. (Imagine: faza repetată, dar în alt context, în care întrebarea jurnalistei NTV stârnește râsul în sală șireacția M. Sandu: iată și răspunsul la întrebarea Dvs.!)

A sosit toamna (pe ecran: A râde galben = a râde fals, silit (prefăcându-se că se bucură). Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române.), anotimpul râsurilor galbene”.

Precizăm că subiectul este inclus în principala ediție informativă a postului de televiziune. Prin urmare, ar trebui să corespundă normelor jurnalistice de scriere/redactare a unui subiect informativ, inclusiv: imparțialitate, accent pe fapte, informație verificată, limbaj neadjectivat, veridicitate, toate sursele citate, corectitudine, echilibru informațional etc. Cel mai simplu test la profesionalism jurnalistic indică lipsa cu desăvârșire a profesionalismului. În schimb, testul atestă prezența elementelor propagandistice: utilizarea limbajului ofensator sau a cuvintelor polisemantice, inclusiv cu sens de batjocură (”râsuri”, ”acolit”, ”candidata galbenă”, „domnișoara galbenă a politicii moldovenești”, ”au preferat să rânjească”, ”ocolul său de susținători”).

Atestăm afirmații nesprijinite de argumente (în spusele moderatoarei; în spusele reporterului: ”Maia Sandu reacționează în acest mod la toate întrebările jurnaliștilor care nu reprezintă ocolul său de susținători”; ”Mai mult de ură și dușmănie, aceștia nu au lăsat și promovat nimic până acum”; ”Maia Sandu a ridicat mâna pentru ca miliardele furate să devină datorie publică, iar acum întinde mâna ca poporul să o ajute să devină președinte”).

Atestăm trucare de cadre la montaj, astfel încât să inducă telespectatorului un sentiment de dezaprobare în raport cu lidera PAS.

Elemente propagandistice descoperim și în subiectul al doilea din ediție – ”Maia Sandu, succesoarea lui Filat”. Ideea subiectului este că Maia Sandu râvnește să devină președinte pentru a-i grația pe V. Filat și pe V. Țopa. Evident, autorii subiectului nu merg direct la protagonistă să limpezească lucrurile, ci fac trimitere la un film postat pe site-ul ava.md, care potrivitreporterului, ”a devenit viral”. În subiect sunt făcute trimiteri la analiști… anonimi. În fond, este un exemplu de propagandă primitivă, care nu poate urmări scopul informării adecvate a electoratului despre calitățile și cusururile candidaților.

Pe 2 noiembrie, NTV Moldova și Jurnal TT au difuzat în principalele lor ediții informative subiectele prezentate în tabelul alăturat:

data       2 noiembrie
nr. NTV Moldova nr.   Jurnal Tv
1. Scrutinul prezidențial: 1.   Usatîi: nu mai sunt în căutare
  punct și de la capăt      
2. Sandu  cerșește  voturile 2.   SPPS  își  consolidează  arsenalul  de
  tinerilor       arme
3. Groparul școlilor nu poate 3.   A ars de viu într-o casă cuprinsă de foc
  fi președinte        
4. Minciuna, arma 4.   Diaspora adoptă un vot
  saltinbancilor        
5. Dodon: voi fi un 5.   Ajutați să voteze în Moldova
  președinte al tuturor      

 

6. Maia Sandu: voi colabora 6. A început campania pentru turul doi
  cu guvernarea          
7. Șor intimidează  oamenii 7. Diaspora adoptă un vot
  care au votat          
8. Partidul  ruso-slavean  îl 8. Năstase și Sandu la piața agricolă
  susține pe Dodon        
9. PSRM  cere mai multe 9. Băsescu: Plahotniuc intoxică Moldova
  secții de votare        
10. Găgăuzia îl susține pe 10. Studenții vor călători gratis în ziua votării
  Igor Dodon            
11. Mai puțină valută de 11. Răzbunare cruntă la Criuleni
  peste hotare          
12. Incendiu devastator la 12. Ana Ursachi respinge învinuirile
  Arionești            
13. Nu respectă legea 13. Platon, scrisoare pentru Plahotniuc
  antifumat            
14. Reținuți cu droguri     14. Omagiu pompierilor căzuți la datorie
15. Curs valutar       15. Veteranii susțin candidatul comun
16.             16. Incident cu o macara la Buiucani
17.             17. Președintele trebuie să fie independent

Majoritatea titlurilor de subiecte electorale din ediția informativă a NTV Moldova developează înregimentarea politică a reporterilor cu scopul de a spoi imaginea candidatului PSRM și de a o denigra pe candidata PAS. Jurnaliștii, practic, fac munca staff-ului electoral al candidatului PSRM, utilizând procedee propagandistice: limbaj ofensator (”Sandu cerșește voturile tinerilor”, ”Groparul școlilor nu poate fi președinte”); dezinformare prin a spune adevărul pe jumătate (”Maia Sandu: voi colabora cu guvernarea”); contrapunere (Sandu cerșește voturi, dar Dodon cere mai multe secții de votare; Dodon va fi un președinte al tuturor, iar Sandu va colabora cu guvernarea coruptă; Sandu cerșește voturi, iar Dodon este susținut de un partid și de Găgăuzia).

Jurnal TV, în ediția din 2 noiembrie, prin subiectele electorale pune accent pe inițiativele de mobilizare a studenților și diasporei din Occident pentru a participa la turul al doilea de scrutin.

Pe 3 noiembrie, NTV Moldova și Jurnal TV au difuzat în principalele lor ediții informative subiectele prezentate în tabelul alăturat:

data         3 noiembrie
nr. NTV Moldova   nr. Jurnal Tv
1. Usatâi îl  susține pe 1. Votul tinerilor, neglijat de parlamentari
  Dodon          
2. Ciubașenco: Maia 2. Studenții au protestat la CEC
  Sandu, răul absolut      
3. Plahotniuc   face 3. Îndemn de participare la alegeri
  campanie pentru    
  Sandu          
4. Sandu, complice la 4. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni
  furtul miliardului      
5. Masca de manager 5. Adolescentă accidentată pe zebră
  occidental a Maiei      
6. Atacul vârcolacilor 6. Mașină de poliție implicată în accident

 

  asupra lui Dodon    
7. A  fost anulată  vinieta 7. Banca Mondială cheamă la reforme
  pentru moldoveni    
8. Dosarul   miliardului, 8. Maia  Sandu  atenționează  instituțiile
  ținut în taină     publice
9. Colaborare între 9. Cu mașina de serviciu la grădiniță
  raioane        
10. Statut de municipiu 10. Troleibuz accidentat în capitală
  pentru 10 orașe    
11. Șoferi   moldoveni, 11. Oamenii  de  creație  o  susțin  pe  Maia
  atacați în Franța   Sandu
12. Fratele lui Băsescu 12. Campanie de mobilizare la vot
  rămâne după gratii    
13. Șoferiță jefuită în trafic 13. Alegerile, motiv de speranță
14. Amenzi pentru părinți 14. Bâc, râu cu apă verde
15. Curs valutar   15. Ședință amânată în dosarul Petrenco
16. No comment   16. Grup criminal trimis în judecată
17.       17. Șoferiță jefuită din mers
18.       18. Tinerii cred într-un viitor mai bun
19.       19. Năstase, întâlnire cu diaspora din Italia
20.       20. Experți:   Dodon,   valetul   roșu   al
          oligarhului
21.       21. Opt orașe au devenit municipii
22.       22. Soții Băsescu au depus jurământul
23.       23. Un  nou  cutremur  în  centrul  Italiei  /
          Moldovenii din Italia, cuprinși de spaimă

NTV Moldova continuă propaganda deschisă și în ediția din 3 noiembrie, unde o atacă: pe lidera PAS și îl apără pe candidatul PSRM. Sunt utilizate aceleași procedee. Contracandidata lui I. Dodon este prezentată drept răul absolut, aliată a lui Plahotniuc, complice la furtul miliardului, manageră cu reputație îndoielnică, iar cei care îl atacă pe liderul PSRM sunt etichetați ”vârcolaci”. În contextul în care, în ziua respectivă, ex-președintele român Traian Băsescu a depus jurământul de cetățean al Moldovei, NTV consideră util să comunice telespectatorilor că fratele lui Băsescu rămâne după gratii. Cu siguranță, mult mai relevantă pentru audiență ar fi fost informația despre seismul din centrul Italiei, acolo unde muncesc mulți conaționali de-ai noștri. NTV, însă, alege altă agendă, cea a staff-ului PSRM. Televiziunea, de exemplu, își încheie ediția, anunțând rubrica ”No comment”, dar pe ecran apare titlul ”Ecourile reformei Sandu”, imagini video și sursa (Unimedia.md), fără a indica perioada în care au fost făcute. În imagini apar tineri care scandează ”Jos Maia Sandu!”. De notat că Unimedia.md a devenit demult Unimedia.info, dar acest lucru nu contează pentru postul tv, întrucât scopul său este să-i creeze telespectatorului neavizat impresia că tinerii se revoltă acum împotriva liderei PAS.

Jurnal TV include în ediția din 3 noiembrie subiecte de la întâlnirile electorale ale candidatului comun și ale liderului PPDA; subiecte despre categorii de votanți care și-au anunțat sprijinul pentru M. Sandu; subiecte menite să țină în atenția publicului mobilizarea la vot. Limbajul și tonalitatea ediției informative au fost adecvate, cu excepția subiectului ”Experți: Dodon, valetul roșu al oligarhului”. Ca și alte televiziuni, Jurnal TV practică realizarea de subiecte informative în temeiul opiniilor expuse de participanții la diferite emisiuni. Nu este o practică de neglijat, dar, în același timp, comportă anumite riscuri. Invitații la o emisiune de autor, de exemplu, ar putea opera (și acest lucru se întâmplă deseori) cu judecăți de valoare, și nu neapărat cu fapte. Or, când vorbim de știri, de ediții informative, principiul jurnalistic ”news not views” trebuie să rămână în picioare. Subiectul la care ne referim, reprezintă o selecțiune de opinii enunțate de participanții la emisiunea din ciclul ”Ora expertizei”. Și, pentru că invitații la emisiune au atacat mai mulți politicieni, inclusiv pe candidatul PSRM la prezidențiale,

(”Dodon este colacul de salvare a lui Plahotniuc”, ”Dodon o face pe motanul”; ”Ambii (I. Dodon și V. Plahotniuc – n.n.) au fost șefi de șantiere, am putea zice, sub bagheta arhitectului-șef, care a fost Voronin: unul s-a ocupat de o parte a economiei mafiotice, altul – de altă parte, s-a ocupat de familie. Plahotniuc, de fapt, s-a ocupat de familia Voronin, cum s-o îmbogățească și cum s-o plaseze cât mai bine în afacerile din politică”), era de așteptat ca în subiectul din ediția informativă să fie prezente și reacțiile celor vizați. În locul acestor reacții, autorii ne anunță: ”Prim-vicepreşedintele PD,

Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon şi Vladimir Voronin nu au fost de găsit pentru comentarii. Nici ofiţerii de presă ai PCRM, PSRM şi PD nu au răspuns la telefon”. Posibil să fie adevărat, dar nu putem verifica. În acest caz, rămâne bănuiala că subiectul a urmărit alt scop – să fortifice impactul emisiunii.

Pe 4 noiembrie, NTV Moldova și Jurnal TV au difuzat în principalele lor ediții informative subiectele prezentate în tabelul alăturat:

data       4 noiembrie
nr. NTV Moldova   nr. Jurnal Tv
1. Teroare electorală în 1. Moldoveni răniți în accident naval
  universități      
2. Marioneta păpușarului și 2. Obuz descoperit la Anenii-Noi
  a Occidentului      
3. Fost ministru al 3. Consul, accidentat de un polițist
  educației fără educație    
4. Dodon, învingător la 4. Torturați în propria casă
  dezbateri        
5. Sandu, promotorul 5. Medic atacat în parcarea spitalului
  homosexualilor      
6. Sandu, speranța 6. Troleibuz, împins de pasageri
  emigranților sirieni      
7. Sărbătoare  umbrită de 7. Amânare în dosarul femeii cu 5 copii
  probleme        
8. Medici moldoveni, răniți 8. Buletine mai multe, dar nu suficiente
  în România      
9. Contrabandă la aeroport 9. Artiștii, implicați în campanie
10. Bombă găsită la Anenii 10. Vor un președinte integru
  –Noi        
11. Atentat terorist în Turcia 11. Veteranii, eroi și în turul doi
12. Curs valutar   12. Adolescenți, reținuți pentru furt
13.       13. Condiții mai bune pentru pacienți
14.       14. Cred în victoria forțelor antioligarhice
15.       15. Sandu și Năstase, întâlniri cu cetățenii
16.       16. Duel între candidații la prezidențiale
17.       17. Cursă strânsă pentru turul doi
18.       18. Campionatul salvatorilor, la final
19.       19. Atentat cu mașină-capcană în Turcia
20.       20. Deputați de opoziție arestați (pro-kurzi)

 

21.   21. Protest  violent  față  de  corupție  (în
      Peru)

NTV Moldova, prin ediția informativă din 4 noiembrie, prezintă o nouă lecție de propagandă necamuflată, menită să discrediteze definitiv candidatul comun la prezidențiale. Atestăm și în această ediție prezența unui limbaj suburban și a tehnicilor abile de manipulare. Bunăoară, în subiectul intitulat ”Dodon, învingător la dezbateri” sunt date selectiv imagini de la dezbaterea televizată din ajun, care îl pun în lumină pozitivă pe I. Dodon, și în lumină proastă – pe M. Sandu. Reporterul afirmă: ”Primele comentarii după cele 50 de minute de dezbateri arătau clar avantajul lui Igor Dodon. Analiștii au observat că liderul PSRM a fost mai precis în declarații, mai calm și mai documentat. La rândul său, Maia Sandu a recurs la atacuri la persoană, și-a întrerupt deseori gândurile și a avut reacții isterice la întrebările oponentului”. Reporterul nu precizează la ce comentarii face trimitere, și nici la cine dintre analiști.

Un alt subiect, intitulat ”Sandu, speranța emigranților sirieni”, încalcă nu doar normele deontologice, dar și cadrul legal. Moderatoarea anunță: ”Cetățenii de origine arabă din țara noastră își pun mari speranțe în victoria candidatului comun al PAS, PPDA și PLDM în turul doi al alegerilor prezidențiale. Ei spun că Maia Sandu este șansa lor de a veni într-un număr mai mare în RM. Vestea despre trucul dintre cancelarul Germaniei

 

Angela Merkeli și Maia Sandu privind sprijinirea succesoarei lui Filat la alegeri în schimbul aducerii în țara noastră a 30 de mii de imigranți sirieni i-a încurajat pe reprezentanții acestei etnii și le dă mari speranțe”.

Subiectul este completat cu cazuri de infracțiuni comise în Moldova, în care au fost implicați cetățeni străini, cu dezordini ce au loc în alte țări europene,în care sunt implicați imigranți,, autori utilizând imagini preluate de la SIS (sis.md), și de pe YouTube. În încercarea de a o discredita pe lidera PAS, autorii subiectului promovează, de fapt, ura față de etnia la care fac referire.

Ediția din 4 noiembrie de la Jurnal TV se deosebește de celelalte prin faptul că primele 7 subiecte vizează alte tematici, decât cea electorală. În rest abordarea este similară ediților anterioare.

Concluzii:

  • Analiza principalelor ediții informative de la NTV Moldova din perioada 1 – 4 noiembrie demonstrează o deviere clară de la normele deontologice ale jurnalismului de calitate în favoarea propagandei de partid.
  • Jurnal TV,  în  subiectele  electorale,  sprijină  deschis  candidatul  comun  la prezidențiale, păstrând, totuși,  limbajul și tonalitatea  mai temperate;
  • CCA, care are un rol determinant înmonitorizarea reflectării alegerilor de către televiziuni, nu a reacționat prompt la aceste derogări, iar lipsa de reacție a încurajat propaganda și manipularea prezente în edițiile informative.

Ion Bunduchi, expert media

__________

 Studiul de caz a fost realizat în cadrul proiectului ”Monitorizarea mass-media în campania electorală 2016”. Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA) şi al Consiliul Europei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.