Această analiză, care vizează un post de televiziune cu centrul de comandă în Rusia, va fi nu despre propagandă, ci despre o altă formă periculoasă de distorsionare a realității – falsificarea realității prin omisiune. Este vorba de omisiunea faptelor, fragmentarea informației, eliminarea totală din știri a unor persoane și instituții relevante – cu alte cuvinte, un set de acțiuni care prezintă lumea altfel decât este în realitate. În cazul dat, o prezintă fără bombele rusești și sângele din Ucraina. Vorbim despre compania MIR, finanțată inclusiv de Republica Moldova.
Mai întâi, pentru cei care nu știu, câteva informații generale.
Compania de televiziune MIR a fost fondată în 1992 de către statele care intrau atunci în Comunitatea Statelor Independente. Acordul de creare a „telecompaniei interstatale MIR” a fost ratificat de Republica Moldova în 1995. Tot atunci, prin Hotărârea Guvernului, la Chișinău a fost constituită o reprezentanță a acestei televiziuni.
Statul nostru este în continuare fondator al companiei MIR și a finanțat-o în ultimii trei ani cu câte 3.584.000 de lei pe an, ne-a informat, la cerere, Cancelaria de Stat. Pentru anul 2022, la fel, este prevăzută o finanțare de 3.584.000 de lei. Compania deține două canale de televiziune – MIR și MIR 24, ambele retransmise în Republica Moldova. MIR 24 este specializată pe știri și programe analitice.
Duminică, 27 februarie, în a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina, când erau bombardate orașe, iar tot mai multe state și Uniunea Europeană se alăturau sancțiunilor către Rusia și trimiteau armament în Ucraina, la MIR 24, tema centrală a jurnalelor de știri transmise din oră în oră a fost referendumul din Belarus, cu inserturi video substanțiale din declarațiile lui Alexandr Lukașenko. Tangențial, președintele de la Minsk a atins și tema Ucrainei – a anunțat că delegația statului vecin este așteptată la Gomel pentru negocieri cu delegația Rusiei. Despre ce să discute – niciun cuvânt și nici despre cum tratează Ucraina subiectul negocierilor. Alte subiecte tratate pe larg în jurnalele de 15 minute au fost: două pisici albe care aparțin unui rus sunt vedete pe Internet; cum satul Sadovoie din Celeabinsk este izolat pe timp de iarnă; cum vânătorii din Armenia au închis sezonul de vânătoare; cum Turkmenistanul va fi țară liberă de tutun și cum are loc un turneu de karate în Tadjikistan.
În fiecare duminică, MIR 24 transmite și o emisiune informativ-analitică, de 50 de minute, numită „Вместе/Împreună”, care informează despre evenimentele importante din ultima săptămână. Aici evenimentelor legate de Ucraina i-a fost dedicat un reportaj amplu, sub genericul „Donbas, determinare la pace”, care nici pe departe nu a reflectat însă situația reală. S-a anunțat că Rusia a început „operațiunea militară specială” pentru a apăra oamenii pașnici, că rușii au luat controlul asupra centralei de la Cernobîl, convenind cu militarii ucraineni s-o păzească împreună și că au aruncat în aer digul care împiedica alimentarea cu apă potabilă a Crimeei. Reportajul a continuat cu informații despre unele sancțiuni, însă prezentate drept măsuri care vor dăuna și Occidentului. Nimic despre faptul că sunt bombardate orașele, inclusiv Kievul (era a patra zi de asediu), că în urma „operațiunii militare speciale” fuseseră uciși la acea oră peste 100 de civili, între care și copii, nimic despre poziția Ucrainei.
În continuare, pe parcursul emisiunii, în reportaje au fost prezente următoarele mesaje:
- Alexandr Lukașenko este cel care vrea pace și organizează întâlnirea părților la Gomel, dar Ucraina nu vine la negocieri;
- Belarus nu are nicio atribuție la acest „conflict” și este acuzată pe nedrept de Ucraina că ar lupta alături de Rusia;
- SUA e singura care câștigă în urma a ceea ce se întâmplă;
- Occidentul nu va ajuta Ucraina să se refacă după război;
- În pofida încercărilor Occidentului de a ne dezbina, noi suntem împreună – Rusia, Kazahstan, Armenia, Belarus, Kârgâzstan;
- În colaborarea economică dintre Belarus și Rusia este o dinamică pozitivă, „în pofida sancțiunilor și altor atacuri neîntrerupte și nelegitime din partea Vestului colectiv”;
- În ianuarie, trupele CSI au salvat Kazahstanul de la o revoluție colorată, așa cum a avut loc în Ucraina în 2014;
- Copiii din Azerbaidjan învață cu drag limba rusă;
- Valentina Matvienco [președinta Consiliului Federației din Rusia, n.r.] a fost primită cu pâine și sare de elevi în Turkmenistan, unde sunt 48 de școli cu predare în limba rusă și vor fi deschise încă 5.
Această emisiune se difuza duminică seara, când mai multe țări, una după alta, anunțau că trimit ajutor militar Ucrainei și aplică sancțiuni economice importante împotriva Rusiei. Toată realitatea acestei emisiuni de bilanț săptămânal s-a învârtit în jurul Rusiei și Belarusului. Toate informațiile au fost prezentate din perspectiva Rusiei și fără o minimă reflectare a poziției Ucrainei, deși la acea oră existau mai multe intervenții video ale oficialilor ucraineni care vorbeau despre situația din țară și despre poziția față de negocierile cu Rusia.
Ce ar mai trebui adaugat despre emisiunea „Vmeste” e că în reportajul despre referendumul din Belarus pentru schimbarea Constituției au fost omise fapte relevante despre proteste care au avut loc în diferite orașe, la care se cerea boicotarea referendumului și oprirea războiului cu Ucraina. Însuși Ministerul de Interne al Belarusului, citat de RIA Novosti (agenție rusească) a anunțat că au fost reținute 800 de persoane. Despre rețineri a informat și postul american Current Time.
A doua zi, în a cincea zi de război, MIR 24 a difuzat în reluare emisiunea „Vmeste”, după care au urmat buletine de știri din oră în oră. Prima știre anunța pe scurt că în Belarus au început negocierile dintre Rusia și Ucraina, care este poziția Rusiei și ce le-a transmis părților Alaxandr Lukașenko. Ucraina, ca parte în negocieri, nu exista în știre, cu excepția faptului că s-a spus numele conducătorului delegației. S-a anunțat, de asemenea, că Belarus „se oferă să se conecteze la negocieri”, iar Kazahstanul a propus și el să ofere platformă pentru negocieri. Altfel spus, totul a fost prezentat astfel ca Rusia și Belarus să apară drept părți care vor pace și negocieri, în timp ce în realitate aceste state sunt condamnate de comunitatea internațională ca fiind agresoare. De fapt, aceste scurte informații despre negocieri, plasate la începutul jurnalelor, au fost practic singurele referiri la războiul din Ucraina. Desigur, nu a fost folosit termenul război, dar „criza din Ucraina” sau se evita în general să se spună un termen.
Restul reportajelor rulate pe tot parcursul zilei au fost despre:
- Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază până la 20% pentru a proteja economiile oamenilor;
- Referendumul din Belarus a fost validat (din nou, nimic despre rețineri și proteste);
- Relaxarea măsurilor anti-Covid la Moscova;
- Începe săptămâna Maslenița și secretele pregătirii clătitelor în Celeabinsk;
- Cât costă să faci clătite în fiecare țară din CSI;
- O seră din Sankt-Petersburg pregătește sute de lalele pentru 8 martie;
- Meteo, cu mențiunea că vremea va fi favorabilă pentru distracții în masă care vor avea loc în Belarus legate de Maslenița;
- Aniversarea actriței Tatiana Vasileva.
În următoarele zile, tendința de a prezenta Rusia și Belarus dintr-o perspectivă exclusiv pozitivă s-a menținut. Anunțurile că vor avea loc noi runde de negocieri dintre Rusia și Ucraina erau prezentate ca fapte decise deja de Rusia. Nu se spunea nimic despre ce poziție are Ucraina referitor la o nouă rundă de negocieri. Cât privește refugiații, MIR a difuzat reportaje și despre cei din Moldova, insistând că aceștia nu rămân aici, dar în cea mai mare parte pleacă mai departe în Europa.
În concluzie, așa cum s-a văzut inclusiv din listele de subiecte rulate pe parcursul unei zile, prezentate mai sus, agenda dominantă a știrilor MIR este ce fac autoritățile din Rusia și Belarus, cum este promovată cultura și limba rusă, cât de rău este Occidentul care pune piedici dezvoltării statelor din CSI și sunt omise total subiectele cu adevărat relevante – sutele de morți civili din Ucraina, despre care toate posturile de televizune din lume relatează în aceste zile, pericolul real pe care îl prezintă liderul rus și mobilizarea statelor și a organizațiilor internaționale pentru a sancționa Rusia. Deși nu atât de agresive ca la posturile finanțate direct de statul rus (NTV, RTR, Pervîi Kanal), acestea sunt elemente ale propagandei antioccidentale și proruse, care, pe fundalul falsificării realității prin omisiune, înșeală publicul și îi creează o atitudine de toleranță și chiar simpatie față de „liderii pașnici” de la Moscova și Minsk.
Viorica Zaharia
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Combaterea propagandei și a manipulării prin instrumente de educație media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada noiembrie 2021 –noiembrie 2022, cu sprijinul organizației Black Sea Trust, un proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite. Opiniile exprimate în acest material nu le reprezintă neapărat pe cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor săi.