Știri ce promovează teorii ale conspirației despre moartea lui Vladimir Putin

0

Pe rețelele sociale este distribuit un material ce promovează speculația că președintele Federației Ruse ar fi mort. Portalurile playtech.ro, updatednewslink.com și ziarelive.com titrează: „Vladimir Putin ar fi mort, teoria emisă de un profesor cunoscut: «Soția lui a plecat în Occident, nu mai este adevăratul Putin»”.

În material este prezentată opinia profesorului universitar Dumitru Borțun, doctor la SNSPA România, cu privire la șeful de la Kremlin. Printre altele, el amintește și de unele teorii ale conspirației care circulă în jurul politicianului și despre care menționează că nu le crede veridice. 

„Există și teoria cum că adevăratul Putin a murit în 2015 și că ăsta e o sosie scoasă la iveală de complexul militar-industrial care are nevoie în continuare de acest simbol, să pună totul în seama lui. Adevăratul Putin a decedat, soția lui a divorțat și a plecat în Occident, fiindcă nu era să se culce cu sosia. Iar el este schimbat antropologic, dacă vă uitați la frunte, la oase, nu mai seamănă cu primul Putin. Miroase a teorie a conspirației și eu sunt împotriva lor, dar există și această teorie”, susține Dumitru Borțun în materialul citat.

Totuși, redacțiile recurg la un titlu care duce în eroare, dându-se de înțeles că profesorul universitar ar fi autorul și promotorul acestei teorii. Mai mult, știrea promovează o ipoteză lipsită de substrat factologic și dovezi. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  menționează despre acurateţea şi verificarea faptelor „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.