Stereotipuri despre etnia romă, promovate într-un reportaj TV

0

Pe 25 mai, postul de televiziune TV8 a difuzat, în principalul buletin de știri al serii, un reportaj cu titlul: „Trăiesc în corturi improvizate”, care informează despre un grup de persoane care trăiesc într-o pădure din sectorul Râșcani al Capitalei.  Reportajul a fost plasat și pe site-ul oficial al canalului, unde redacția a titrat: „/VIDEO/ Trăiesc în corturi improvizate. Într-o pădurice din sectorul Râșcani s-au adăpostit trei familii de romi, spre supărarea locatarilor”.

Autoarea reportajului accentuează în material etnia protagoniștilor, subliniind că „trei familii de romi, care spun că sunt de baștină din Otaci, și-au găsit refugiul sub aer liber” și că aceștia „își duc traiul alături de copii în corturi improvizate din te miri ce, fără a avea acces la curent electric sau la o sursă de apă”.  „În timp ce femeile stau pe lângă așa-zisa «casă» , bărbații lor se duc prin oraș, în căutare de bani. Și ele cerșesc, ca să contribuie cumva la veniturile familiilor”, mai spune TV8. 

Jurnalista remarcă faptul că „venirea celor trei familii de romi (…) nu este văzută cu ochi buni de cei care au locuințele acolo de mai mult timp”.  În plus, se amintește și de presupuse ilegalități comise de persoanele vizate în reportaj, fiind adus exemplul unei doamne care „chiar a fost jefuită de doi romi”. În  unul din sincroanele locatarilor se strecoară cuvântul „țigan”. 

Prin toate aceste remarci, redacția promovează stereotipuri despre o anumită etnie.

 Codul deontologic prevede: „Jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă presei să manifeste toleranță și să nu discrimineze persoanele de altă etnie în materialele publicate sau difuzate: „Vom trata tolerant și nu vom discrimina în materialele de presă reprezentanții tuturor categoriilor sociale, de vârstă, gen, rasă, etnie, apartenență politică etc. (…) Nu vom apela la prejudecăți naționale.  (…) Vom menționa apartenența etnică a unei persoane doar dacă acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.

Captură foto: tv8.md