Apariția președintei la cumpărături, motiv de speculații și amestec dintre fapte și opinii

0

Portalul de știri Sinteza.org a titrat pe 18 aprilie: „ FOTO-VIDEO// PR de doi bani! Paza Maiei Sandu în rol de «simplu cumpărător»”. Știrea informează despre apariția președintei Maia Sandu într-un supermarket din Chișinău, acum câteva zile, fiind fotografiată de internauți. 

Redacția prezintă însă informația cu un amestec de fapte și opinii, catalogând gestul șefei statului drept „PR de doi bani” și precizând că în preajma ei s-ar fi aflat și persoane din paza de corp, iar acestea s-ar fi dat drept „simpli cumparători”. Știrea conține un colaj care ar fi „deconspirat” una dintre persoane, fără a preciza detalii sau a oferi surse.  

Autorii știrii fac și o asociere dintre Maia Sandu și Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. „Maia Sandu se pare că s-a inspirat de la Vladimir Putin, care la fel a apelat la actori, oameni din echipa sa, ce au fost în rol de enoriaşi într-o biserică, apoi pescari, simpli cetățeni”, se arată în material.

De asemenea, redacția a inserat în articol un video preluat de pe Youtube, cu titlul: „Paza de corp a Maiei Sandu sau cum a dus de nas poporul moldav”, prin care „Sinteza.org aminteşte că preşedintele Maia Sandu are mai mulți bodyguarzi de gen feminin, care la unele evenimente publice folosesc şi umbrele antiglonț”. Secvențele video au fost republicat și de alte portaluri, precum Today.md sau Telegraph.md.

Ghidul cu norme etice prevede că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”. 

Și Codul deontologic stipulează aceeași regulă: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Captură foto: Sinteza.org