Declarațiile liderului PSRM, reflectate cu amestec de fapte și opinii

0

Timpul.md a publicat pe 30 martie o știre cu titlul: „Șomerul Dodon „rămâne ferm pe poziții” și pretinde că anticipatele nu ar putea avea loc din cauza pandemiei / Socialistul a uitat cum organiza mitinguri cu «zeci de mii» de oameni în centrul Chișinăului”. Articolul pornește de la declarația liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care își arată dezacordul privind desfășurarea alegerilor anticipate pe timp de pandemie.

Redacția informează însă că „fără a avea vreo funcție în stat, Dodon își permite să ceară desemnarea de urgență a candidatului la funcția de premier înaintat de majoritatea parlamentară”,  numindu-l pe protagonist „șomerul Dodon”.  Autorul amintește despre un miting de susținere a lui Igor Dodon, organizat anterior „în plină pandemie”, și remarcă precum că „socialistul a uitat cum organiza mitinguri cu «zeci de mii» de oameni în centrul Chișinăului”.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. Și Ghidul cu norme etice atenționează că „în prezentarea evenimentelor, vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom însera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

 Captură foto: timpul.md