Declarațiile lui Igor Dodon, pretext de știri dintr-o singură sursă și cu acuzații fără drept la replică

0

Portalul de știri NTV Moldova a publicat pe 24 martie două știri în baza unor declarații ale liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, lansate în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune care o vizează pe Maia Sandu. Ambele sunt scrise dintr-o singură sursă și nu oferă drept la replică celor vizați sau acuzați. 

În una dintre știri, Igor Dodon afirmă că „Maia Sandu a blocat livrarea vaccinului Sputnik V în Moldova” și că „din cauza haosului creat de Maia Sandu, livrarea acestui preparat întârzie”. Știrea nu prezintă însă alte informații care ar proba acuzațiile legate de livrarea acestui vaccin și nu garantează celeilalte persoane, învinuită direct de un eventual blocaj, dreptul de a răspunde vizavi de ceea ce i se impută. 

A doua știre titrează că „popularitatea Maiei Sandu și a partidului său au scăzut cu 7%, iar a PSRM a crescut cu 5%”. Redacția îl citează din nou pe Igor Dodon: „În ultimele o lună și jumătate, popularitatea Maiei Sandu a scăzut semnificativ. Potrivit ultimelor date, în comparație cu februarie, la ziua de astăzi partidul Maiei Sandu a scăzut cu 7 procente, iar socialiștii au crescut cu 5 la sută”. Autorii nu precizează însă o sursă concretă a acestor date și nu face trimitere la resurse care să confirme cele spuse. Prin urmare, cititorii pot fi duși în eroare. 

Aceleași știri au fost distribuite de mai multe portaluri, unele din ele modificând doar titlul: Primul în Moldova, (știrea 1, știrea 2); Actualitați.md (știrea 2), Accent TV (știrea 1, știrea 2), Evenimentul.md (știrea 1, știrea 2), Today.md (știrea 1, știrea 2), ABC News (știrea 1, știrea 2).

Codul deontologic stipulează că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice. (…) Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată”. Cu privire la oferirea dreptului la replică, același cod recomandă: „Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”. 

Captură foto: ntv.md