Prezumția nevinovăției, neglijată într-o anchetă despre un medic din Glodeni

0

Site-ul Jurnal.md a publicat, pe 21 martie 2021, articolul însoțit de video cu titlul: „Schilodiți pe viață de un traumatolog: Mai multe persoane aduc acuzații grave unui medic din Glodeni // INVESTIGAȚIE” în care afirmă precum că un medic traumatolog de la Spitalul raional din Glodeni ar fi „schilodit” mai mulți pacienți. Textul este preluat integral, dar fără video, și de portalul Punctul.md.  Învinuirile la adresa medicului sunt aduse însă cu încălcarea prezumției nevinovăției. 

În investigație, câțiva pacienți care s-au adresat la traumatolog în diferite perioade de timp își arată nemulțumirea față de acesta, susținând că nu i-ar fi tratat în mod corespunzător și, din asemenea considerente, ar fi avut probleme de sănătate. De cealaltă parte, medicul șef al spitalului, Ministerul Sănătății – care au examinat cazul,  precum și Procuratura raională afirmă că nu au depistat încălcări de ordin profesional din partea traumatologului, iar faptele invocate de pacienți nu au fost confirmate. 

Deși cazul pare a fi unul discutabil, prin afirmații precum „Schilodiți pe viață de un traumatolog”,  autorii investigației au încălcat prezumția nevinovăției, potrivit căreia jurnaliștii ar trebui să se abțină de la acuzații și calificări la adresa unei persoane atât timp cât vinovăția ei nu este dovedită în instanța de judecată. 

Reamintim că principalele surse deontologice de care se conduc reprezentanții mass-media conțin prevederi clare în această privință. Codul deontologic stipulează că „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa. În relatările despre investigații penale sau dosare examinate în instanțele de judecată, jurnaliștii vor utiliza un limbaj exact, pentru a nu dăuna participanților la proces”.

La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalisti menționează: „Orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. (…) În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă”. 

Captură foto: jurnal.md