Declarația șefei statului privind pierderile omenești, tratată cu generalizări ale unor „internauți” anonimi și umor

0

Portalul Stiridinmoldova.md a publicat a titrat pe 15 martie: „Maia Sandu este «primul președinte, care măsoară oamenii morți în avioane prăbușite», așa au numit-o internauții”. Știrea se referă la declarațiile președintei Republicii Moldova de după ședința din 13 martie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), când a afirmat printre altele că „au fost atenţionări dure din partea experţilor că, săptămânal, pierderile omeneşti ale ţării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin de cetăţeni”. 

Autorii materialului enumeră în debutul știrii mai multe calificative pe care internauți anonimi le-ar fi atribuit președintei – „Pălită de avioane!”, „MaiaAirlines!”, „Сбитый летчик!”. Redacția concluzionează că aceste reacții ale cetățenilor vin „după ce șefa statului a făcut o comparație nereușită”, referindu-se la declarația de după ședința CSS.

Textul este completat cu mai multe colaje pe care autorii le prezintă drept meme-uri distribuite de aceeași internauți, fără a le preciza însă sursa. Mai mult, autorii au înserat în text și un video în care sunt montate mai multe declarații ale președintei Maia Sandu. Declarațiile sunt rupte din context și vin să ironizeze și mai mult pe marginea subiectului. 

Această știre a fost publicată și de redacția Evenimentul.md, având același titlu și același conținut.

Ghidul cu norme etice  recomandă cu privire la colaje și secvențe video că vom prelucra tehnic „doar pentru a îmbunătăți calitatea fotografiei (de exemplu, pentru a o face mai clară sau pentru a o mări, dacă este necesar) și doar până la un punct. Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor și evenimentelor prezentate”.

Iar în ceea ce privește concluziile jurnalistului în știri, Codul deontologic prevede că trebuie să se facă „o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. Și Ghidul cu norme etice atenționează că „în prezentarea evenimentelor, vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale”.

De asemenea, cu privire la surse anonime, Ghidul cu norme etice recomandă să nu utilizăm „expresia criptată «anumite surse au spus» (…) Vom accepta surse anonime doar în cazul în care dezvăluirea identității acestora le va pune viața în pericol, securitatea sau activitatea profesională”.


Captură foto: Știridinmoldova.md