„Cu ochii în lacrimi” sau „război total” – expresii folosite în titlurile de presă din această săptămână

0

Și în această săptămână, titlurile unele știri s-au remarcat prin formulări mai puțin deontologice. Mai multe portaluri au evitat să respecte etica jurnalistică, publicând titluri cu nuanțări și impunerea propriei opinii.

Portal-ul Hotnews.md a publicat pe 3 martie o știre cu titlul „Vlad Filat va citi cu lacrimi în ochi această știre”. Subiectul materialului vizează discuția dintre președinta Maia Sandu și Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Fisher, despre decizia autorităților de la Londra de a restitui Republicii Moldova fondurile reținute de pe conturile bancare ale lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, în sumă de aproximativ 11,26 milioane de lei. Știrea a fost preluată de pe portalul postului Radio Chișinău, însă jurnaliștii de la Hotnews.md au preferat să pună propriul titlu. 

Tot pe 3 martie, portalul Sputnik.md a titrat: „Război total între Guvern și Președinție: Nagacevschi taxează obrăznicia lui Spînu”. Știrea ilustrează un schimb de replici dintre ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și secretarul Președinției, Andrei Spînu. Redacția recurge la catalogări precum că „Nagacevschi taxează obrăznicia lui Spînu” și  „îl pune la respect”. 

Ambasadorul UE e sănătos? Vezi privirea ciudată a acestuia, surprinsă aseară de jurnaliști” au scris cei de la portalul Stiridinmoldova.md pe 5 martie. Subiectul se axează  o secvență video publicată de un blogger, de la ceremonia de întâmpinare a lotului de vaccinuri anti-Covid, obținut prin platforma COVAX. Secvența îl surprinde pe  ambasadorul UE, Peter Michalko, care ar fi făcut ochii mari în timpul discursului rostit de președinta Maia Sandu. Aceeași știre a fost publicată și de portalul ABCnews.md, dar cu un alt titlu: „ NO COMMENT: Da vouă tot vi se par stranii ochii dlui Ambasador al UE în Moldova?”.

O altă știre cu abateri de la normele etice titrează: „Nemerenco manifestă simptome”. Autorii de la Omniapres.md aduc mai multe acuzații nefondate la adresa consilierei Maiei Sandu, care „manifestă simptome de mitomanie. Boala se agravează, iar ultima dată a provocat îngrijorarea medicilor”, făcându-se referire, de fapt, la o declarație a Alei Nemerenco, dezmințită ulterior de directorul Centrului Covid-19 de la Chișinău. 

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. Și Codul deontologic al jurnalistului recomandă cu referire la separarea faptelor de opinii: „Jurnalistul face o distincţie clară între fapte şi opinii şi nu-şi prezintă propriile opinii drept fapte”.