Știri despre crima de la Holercani, ilustrate prin colaje ce nu protejează fețele tinerilor

0

Portalul Vorbeste.md a publicat, pe 2 martie, o știre cu titlul: „Un tânăr din Holercani a împușcat în două minore. Una din adolescente a murit la spital”. Știrea informează despre bănuitul care ar fi împușcat cu o noapte mai devreme două minore din raionul Dubăsari. Redacția a publicat și un colaj neprelucrat tehnic, prin care dezvăluie atât identitatea presupusului agresor, cât și a uneia dintre victime. 

Știrea de la Vorbeste.md a fost preluată și de portalul Stiri.md, cu titlul: „Crima de la Holercani: Ucigașul era într-o relație cu fata omorâtă”, fiind publicat același colaj foto.

Și portalul Protv.md a inserat colajul, titrând: „Crima de la Holercani: tanarul era într-o relație  de doi ani cu fata pe care a împușcat-o iar recent s-a întors de peste hotare. Rudele victimei povestesc momentele de groază prin care a trecut minora”. Jurnaliștii de la Pro TV au acoperit doar fața minorei, nu și a presupusului agresor.

Ghidul de stil cu norme etice recomandă cu privire la identificarea suspecților: „Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a suspectaţilor sau a acuzaţilor, precum și fotografierea acestora din faţă contra luminii”. Același ghid sugerează ca, în materialele jurnalistice, să protejăm identitatea copiilor aflați într-o situație vulnerabilă. „Nu vom accentua stigmatizarea copilului; în calitatea noastră de jurnaliști și de oameni, vom evita să etichetam copiii și să descriem maniera în care au fost expuși represiunilor, inclusiv violențelor fizice și psihice sau discriminării”. Totodată, „nu vom dezvălui vizual identitatea copiilor” care sunt victime și nu vom pune pe post imagini cu „actul de violență fizică”.

Și Codul deontologic al jurnalistului prevede că jurnalistul „protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori. Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”. 

Sursă foto: zdg.md