Portalul Kp.md a publicat duminică, 22 noiembrie, o ştire cu titlul: „În Moldova, de coronavirus, a decedat legendara parlamentară Elena Hrenova” / (orig. «В Молдове от коронавируса умерла легендарный депутат парламента Елена Хренова»). În titlul materialului, autorii au recurs la calificativul „legendară” – o apreciere subiectivă și nejustificată în context. Or, potrivit deontologiei profesionale, opiniile trebuie separate de fapte în știri.
Într-o altă știre, din 19 noiembrie, KP.md a titrat: „O şcolăriţă frumoasă de 15 ani este dată în căutare în Moldova” / (orig. «В Молдове пропала 15-летняя школьница-красавица»). Articolul se referă la dispariția unei minore dintr-un sat din raionul Leova.
În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”. Referitor la titluri, același ghid menționează: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări. Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte bine alese”.
În același timp, legat de titluri, Codul deontologic prevede următoarele: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. „Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”, se mai spune în cod.