Opinii și calificative, într-o știre despre ultimele date privind numărul de infectați cu Covid-19

0

Kp.md a publicat marți, 22 septembrie, o știre cu titlul: „Coronavirus în Moldova, ultimele știri din dimineața zilei de 22 septembrie 2020: farmecul modest al Covidului – moldovenii se infectează masiv, dar preferă să moară frumoși” (orig. Коронавирус в Молдове, последние новости на утро 22 сентября 2020: скромное обаяние ковида – молдаване заражаются пачками, но предпочитают умирать красивыми”). Știrea transmite ultimele statistici ale îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în Republica Moldova, cifrele fiind completate cu numeroase judecăți și opinii ale autorilor.

„Moldovenii preferă să moară frumos”, „farmecul modest al Covidului”, „nu vrem să trăim în noile condiții”, „fetele vor manichiură, pedichiură, tunsoare la modă, își vopsesc părul și, de asemenea, merg la cosmetolog (…) cu astfel de contacte frecvente și strânse, masca nu te salvează”,  „unul vrea să fie frumos chiar și în mijlocul unei pandemii, celălalt trebuie să lucreze – chiar și în condiții extreme. Așa trăim”. Toate aceste afirmații nu conțin informații obiective și se încadrează în registrul judecăților de valoare, care nu sunt reprezentative stilului sobru al știrilor.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, la capitolul verificării faptelor: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante. Atunci când adunăm informații și fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicați direct în subiect”.

De asemenea, se recomandă ca jurnaliștii să țină cont de recomandările privind obiectivitatea chiar și atunci când concluziile par la suprafață: „Fiecare reporter duce cu sine propriul bagaj de atitudini și vederi asupra lumii și propria personalitate. Dar cititorii/telespectatorii așteaptă informații obiective. Corectitudinea, curiozitatea și lipsa de prejudecăți și preconcepții sunt trăsături distinctive care ar trebui să se regăsească  în modul de viață al oricărui jurnalist”.

Și Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova notează că jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii, precum și „să nu prezinte opiniile drept fapte”.

În același timp, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști reamintește: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

Sursa: Kp.md