După mai bine de trei luni de la înregistrarea primului caz de îmbolnăvire cu Covid-19 în Republica Moldova, în martie 2020, pe rețelele de socializare continuă să circule falsuri și dezinformări despre virusul care a generat actuala pandemie. De cele mai multe ori, în texte se afirmă fie că virusul nu există și ar fi o invenție, fie se proiectează o realitate alarmantă: persoane infectate care se sinucid aruncându-se de la etaj sau o nouă stare de urgență ce s-ar institui în țară.
În acest sens, Mediacritica vă îndeamnă să nu accesați și să nu distribuiți astfel de materiale. Cele mai recente au titrat: „Ordinul Președintelui: Din 15 iunie intrăm din nou în stare de urgență! Iată ce măsuri sunt luate”, „Covid-19: Poliția a dezgropat 32 de sicrie pline cu pietre” sau „O femeie infectată cu Coronavirus s-a aruncat de la etajul 5 al unui spital din capitală”.
Asemenea tuturor falsurilor de tip clickbait, conținutul acestor materiale nu poate fi accesat decât prin distribuirea lor pe rețelele de socializare. Acesta este un indiciu important care demonstrează că textul nu este credibil.
Totodată, și alte caracteristici trădează un text dubios: titlu senzaționalist, care generează emoții puternice; denumirea site-ului este necunoscută și complicată de reținut; de obicei se folosesc alte domene decât cele standard precum .md sau .com; titlul și textul sunt lipsite de acuratețe și cu multe greșeli gramaticale; site-ul nu este actualizat periodic și lipsesc datele de contact sau informații despre echipă.
Vă încurajăm să țineți cont de aceste detalii ca să nu deveniți victimă a dezinformării și falsurilor. Îndemnul nostru e să gândiți limpede și să filtrați orice informație!