Altercația din studioul TV8 – interes public sau goană după rating?

0

Un incident violent dintre doi deputați a avut loc într-o pauză de publicitate a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Postul de televiziune nu a publicat imaginile video. Totuși, redacția a lansat un sondaj pe rețelele de socializare, în care a întrebat internauții dacă să facă publice altercațiile. Unii profesioniști din domeniul mass-media afirmă că subiectul este de interes public, iar lansarea unui astfel de sondaj „e un truc gândit pentru a menține interesul asupra subiectului, dar poate fi și o încercare a redacției de a-și declina astfel responsabilitatea”. 

Altercația de marți, 9 iunie, dintre deputații Grigore Novac din fracțiunea PSRM și Mihai Popșoi de la PAS a pornit de la faptul că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate l-a criticat pe exponentul Partidului Socialiștilor, amintindu-i printre altele că ar fi înregistrat o căsătorie fictivă pentru a beneficia de anumite terenuri. Imediat după încheierea emisiunii, TV8 a publicat pe site-ul său o știre în care oferea mai multe detalii despre incident și câteva fotografii din platou cu cei doi. Potrivit sursei, în timpul pauzei de publicitate lucrurile au degenerat și au urmat replici dure, inclusiv cu fraze necenzurate. Ulterior, Novac s-a ridicat și l-a lovit pe Popșoi, iar acesta din urmă a chemat imediat Poliția după care i-a tras și el o palmă deputatului socialist. TV8 și-a încheiat știrea cu mesajul că redacția condamnă un astfel de comportament.

În aceeași seară, pe pagina de Facebook a emisiunii „Cutia Neagră” a fost lansat un sondaj în care internauții erau întrebați dacă este corect să publice imaginile video cu altercațiile dintre parlamentari, înregistrate în timpul pauzei de publicitate. La aproape 15 ore de la lansarea sondajului, 90% dintre respondenți s-au pronunțat pro, iar 10% – contra. Înregistrarea video nu a fost totuși făcută publică.

„TV8 nu filmează discuțiile invitaților din pauzele publicitare ale emisiunilor. Acest incident a fost filmat doar după ce era clar că discuțiile dintre cei doi deputați degenerează. Deși înțelege curiozitatea publică pentru acest incident, autoarea emisiunii, Mariana Rață, a decis să nu facă publice imaginile în condițiile în care cei vizați nu denaturează adevărul”, se arată într-o declarație lansată a doua zi de reprezentanții canalului TV. „Ne așteptăm ca demnitarii de stat și alte persoane publice invitate la Cutia Neagră și alte emisiuni de la TV8 să afișeze un comportament decent și civilizat”, mai spun reprezentanții instituției media.

Corectitudine jurnalistică vs. interesul public

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, consideră că incidentul este un subiect de interes public și total justificat pentru a fi relatat în media: „Comportamentul violent al unor aleși ai poporului, indiferent unde-l manifestă, este subiect de interes public. Aici avem și circumstanța că scena s-a produs într-un studio de televiziune, plin de camere, unde protagoniștii știau că pot fi filmați. Nu era un spațiu intim. Deci TV8 nu trebuie să treacă sub tăcere incidentul – pot scrie un text si pune o fotografie. Este perfect deontologic”.

Singura problemă pe care o pune publicarea imaginilor video, în opinia jurnalistei, este dacă acestea pot afecta demnitatea protagoniștilor: „Chestiunea este și juridică, și deontologică. Dacă, de exemplu, unul dintre ei apare în imagini plin de sânge sau într-o altă ipostază considerată umilitoare și cere nepublicarea imaginilor, argumentând că ele îi lezează demnitatea, redacția ar trebui să se conformeze, să nu publice sau, cel mult, să selecteze secvențe care nu lezează demnitatea nimănui”.

Viorica Zaharia consideră că lansarea sondajului „e un truc gândit pentru a menține interesul asupra subiectului, dar poate fi și o încercare a redacției de a-și declina astfel responsabilitatea pentru eventuala publicare”. „Doar că, dacă unul dintre cei doi deputați va cere nepublicarea imaginilor pe motiv de lezare a demnității, s-ar putea ca redacția să nu-și poată onora promisiunea față de public: «V-am întrebat, ați cerut imagini, dar nu vi le putem da, am făcut sondaj degeaba…»”, conchide președinta Consiliului de presă.

În opinia cercetătorului media Victor Gotișan, postul TV s-ar fi putut rezuma la un simplu anunț că în studio a avut loc o altercație dintre invitați. „Publicarea unui astfel de sondaj a urmărit probabil creșterea ratingului în urma acestei altercații. A întreba oamenii, printr-un sondaj, dacă trebuie publicate sau nu aceste imagini e ca și cum ai întreba societatea dacă ar admite sau accepta pedeapsa cu moartea pentru crime grave. Știți care e răspunsul în acest sens? De obicei, 99% spun că își doresc asta. Dar răspunsul nu argumentează nicidecum ideea că pedeapsa cu moartea este binevenită și trebuie adoptată”, și-a argumentat opinia Victor Gotișan.

Jurista Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Durnea, consideră că corectitudinea acțiunilor reprezentanților instituției mass-media trebuie examinată atât din punct de vedere legal, cât și deontologic. „În virtutea prevederilor legale, acordul protagoniștilor emisiunii pentru captarea și difuzarea imaginii acestora este prezumat. Or, subiecții altercației sunt persoane publice și se aflau în studioul unei instituții mass-media despre care aveau cunoștință că își desfășoară activitatea în domeniul informării publicului. Pe de altă parte, consimțământul persoanei pentru captarea și difuzarea imaginii sale nu poate fi prezumat în timpul pauzei de televiziune, adică în momentul înregistrării video a scenelor de violență”.

Sursa foto: TV8.md