Declarațiile lui Igor Dodon despre traseismul politic, abordate cu opinii și catalogări

0

Ziarulnational.md a publicat miercuri, 10 iunie, o știre cu titlul: „RIDICOL // Dodon vrea «reguli foarte dure» pentru traseiști, după ce și dânsul a trecut dintr-un partid în altul și se justifica astfel: «Oare e trădare să renunți la partid de dragul intereselor țării?»”. În știre se relatează despre trei scenarii ale președintelui Igor Dodon privind viitorul actualei guvernări, precum și comentariile sale la subiectul traseismului politic.  În backgroundul știrii sunt menționate evenimente din noiembrie 2011, când Igor Dodon a anunțat că părăsește Partidul Comuniștilor și fracțiunea parlamentară a PCRM.

Autorii au recurs în știre la amestecul faptelor cu opinii și au folosit mai multe calificative: „ridicol”; „traseismul politic e o «boală veche» în R. Moldova”; „groapa pe care a săpat-o pentru alții”; „tagma traseiștilor notorii din R. Moldova”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști califică asemenea formulări și expresii ca „determinative expresive”, întrucât nuanțează subiectul și trădează atitudinea subiectivă a jurnalistului față de cele relatate. Ghidul recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special, la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.

De asemenea, se recomandă ca jurnaliștii să țină cont de obiectivitate chiar și atunci când concluziile par la suprafață: „Fiecare reporter duce cu sine propriul bagaj de atitudini și vederi asupra lumii și propria personalitate. Dar cititorii/telespectatorii așteaptă informații obiective. Corectitudinea, curiozitatea și lipsa de prejudecăți și preconcepții sunt trăsături distinctive care ar trebui să se regăsească  în modul de viață al oricărui jurnalist”.

Sursa foto: Ziarulnational.md