De la spitalul „Toma Ciorbă”, la Institutul de Medicină Urgentă: imagini video, publicate fără a verifica informația

0

În după-amiaza zilei de 13 mai, Protv.md a publicat o știre cu titlul: „Pereți jerpeliți și mucegai. În ce condiții sunt nevoiți să stea pacienții infectați cu coronavirus, internați la spitalul Toma Ciorbă din capitală-Video”. În text se vorbea despre condițiile inadecvate în care ar fi internați bolnavi de Covid-19, în baza unor imagini video ce ar fi fost filmate de un pacient. Articolul nu conținea replica administrației instituției medicale.

După câteva ore de la publicare, titlul știrii a fost modificat: „Pereți jerpeliți și mucegai. Cum arată o secție de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală- Video”. Totodată, autorii au inclus și reacția reprezentanților spitalului.

Dovada acestor modificări este o captură foto a știrii inițiale, efectuată de Mediacritica, dar și linkul care încă păstrează titlul original al materialului – https://protv.md/actualitate/pereti-jerpeliti-si-mucegai-in-ce-conditii-sunt-nevoiti-sa-stea-pacientii-infectati-cu-coronavirus-internati-la-spitalul-toma-ciorba-din-capitala-video—2528345.html.

Astfel, redacția portalului nu s-a asigurat de acuratețea informației, menționând că imaginile au fost expediate de un urmăritor fără a le verifica veridicitatea. Totodată, autorii nu au cerut opinia responsabililor instituției vizate inițial.

În acest sens, Codul deontologic notează că „jurnalistul pune la îndoială orice informație” și că „trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect”. „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”, accentuează documentul.

Codul deontologic conține și clauze privind corectarea erorilor prin publicarea rectificărilor ușor de identificat:  „Mass-media online, în cazul corectării erorilor, trebuie să specifice că produsul jurnalistic a fost modificat și/sau completat, indicând data modificării/completării. În cazul în care descoperă că a publicat o informație falsă sau manipulatoare, instituția mediatică anunță operativ despre acest fapt și elimină respectiva informație cu scuzele de rigoare față de public și, după caz, față de persoana sau persoanele vizate direct”.

Captură foto: Protv.md