Separarea faptelor de opinii în știri, trecută cu vederea de unele instituții media

0

Timpul.md a publicat miercuri, 15 aprilie, o știre cu titlul: „«Experta OMS» din Moldova este «GENIALĂ» / Coronavirusul poate fi diagnosticat… fără EFECTUAREA unui TEST”. În știre se relatează despre cum Republica Moldova raportează Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) numărul persoanelor infectate de Covid-19, întrucât în presă au apărut mai multe neconcordanțe la acest capitol. Ieri, bunăoară, Republica Moldova a raportat la OMS 222 de cazuri, iar pe plan intern a fost anunțată cifra de 87. Precizările și explicațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către Stela Gheorghiță,  reprezentanta OMS în țara noastră.

Atât titlul, cât și textul știrii abundă în subiectivism și judecăți de valoare: „Experta OMS este genială”, „declarație halucinantă”, „a fost adusă”, „promovată de presa pro-PSRM”, cuvântul expertă însuși fiind luat în ghilimele. Aceste sintagme trădează mai curând o anumită atitudine decât o informație factologică.

În acest sens, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări”. Același ghid mai notează: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcție de adjectiv, în special, la redactarea știrilor”.

De asemenea, Codul Deontologic menționează că se va face clar distincția între informație și opinie: „Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”.

Sursa: captură foto Timpul.md