Coronavirusul, prilej continuu de știri false și dezinformatoare distribuite pe rețelele de socializare

0

Răspândirea pandemiei de coronavirus și creșterea numărului de cazuri de infectare în Republica Moldova servește în continuare drept inspirație pentru știri cu caracter senzaționalist și fals, distribuite inclusiv prin site-uri de tip clickbait.

O serie de titluri distribuite pe rețelele de socializare în acest weekend sunt o mostră elocventă de dezinformare: „Ultima oră! 70 cazuri noi de CoronaVirus depistate în raionul Hâncești”, „Confirmat! Candidatul PSRM pentru Hâncești depistat cu CoronaVirus”, „Carantina prelungită în Republica Moldova până pe 10 iunie 2020” sau „Ultima oră! Profesorii trimiși forțat în concediu, nu-și vor primi salariile”. Pentru o oferi mai mare credibilitate textului, una dintre știri este însoțită de fotografia ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, iar alta prezintă un colaj foto cu Ștefan Gațcan, candidatul PSRM ieșit învingător la alegerile din Hîncești.

Platforma pe care sunt plasate două dintre aceste știri are aspectul vădit al unui site menit să distribuie conținuturi false, informație „incorectă, dar obiectivă”, după cum se anunță chiar în deschidere. Pe site nu găsim date de contact ale redacției și nici numele jurnaliștilor care scriu materialele, iar însăși denumirea portalului – „Fuck știri” (fuck – cuvânt necenzurat în limba engleză) sugerează  că site-ul este obscur și deloc credibil.

Conținutul celorlalte două știri nu poate fi accesat decât prin distribuirea lor pe pagina de Facebook – unul dintre principalele indicii ale unui site fake, de tip clickbait, care publică știri false și cu caracter senzaționalist, menit să atragă vizualizări și să încurajeze distribuiri pe rețele. Totuși, la deschiderea linkului apare notificarea că site-ul este blocat.

În context, Mediacritica vă îndeamnă să citiți și să analizați în mod critic titlurile și conținutul știrilor distribuite pe rețelele de socializare, căutând indicii care să vă ajute să nu cădeți în plasa știrilor false: verificați cât de actualizat este site-ul, cine sunt membrii echipei, este textul imparțial și etic jurnalistic?

Sursa foto: www.trainngain.com