Autoritățile de la Chișinău au declarat luni, 24 februarie, cod galben de alertă la nivel național privind infecția cu virusul Covid-19. În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată la Guvern, Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a îndemnat populația să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu coronavirus de tip nou sau infecții respiratorii acute și „să anunțe Agenția Națională de Sănătate Publică în cazul în care prezintă simptome precum: tuse, febră, rinoree, dificultăți de respirație”. La aceeași ședință, prim-ministrul Ion Chicu a accentuat importanța informării corecte a populației și a făcut apel către mass-media și societate să dea dovadă de „maximă responsabilitate” în reflectarea evenimentelor pentru „a exclude speculațiile politice, deoarece în prim-plan este sănătatea oamenilor”.
Ulterior anunțului oficial, articolele la subiect au dominat agenda redacțiilor, iar rețelele sociale au fost acaparate de mesaje controversate. Jurnaliștii și internauții nu au ezitat să publice și să distribuie texte, fotografii, videouri, infografice, inclusiv cu informații neverificate, ori de câte ori au avut prilejul. În goană după vizualizări și distribuiri, unele instituții media au vorbit intens despre gravitatea infectării cu Covid-19, numindu-l inclusiv „virus ucigaș”. Asta în timp ce altele au atenționat în materialele lor că coronavirusul nu este altceva decât o formă mai severă de gripă și că nu ar prezenta un pericol atât de mare precum ar vrea să sugereze unii.
Pro TV Chișinău s-ar afla printre instituțiile media care au oferit un spațiu-record reflectării subiectului – peste 100 de articole publicate/difuzate pe parcursul ultimelor două zile. Doar în prima jumătate a zilei de 26 februarie, pe site-ul postului de televiziune au fost publicate peste 20 de știri la tematica respectivă. Și buletinul de știri al orei 20.00, din 25 februarie, a fost practic transformat într-o „ediție specială”, așa cum jumătate din timpul de emisie a fost dedicat acestei tematici (16 minute din totalul de 28). Printre multitudinea de știri cu mesaje privind eventualele riscuri și consecințe letale, Pro TV a publicat și una despre „efectele pozitive” pe care le-a adus epidemia (La asta nu se aștepta nimeni! Efectul pozitiv neașteptat al epidemiei de coronavirus din China! Ce s-a întâmplat) sau o știre despre o persoană care „și-ar fi pus o pungă pe cap în transportul public, de teama coronavirusului. Cum a fost surprinsă o femeie într-un troleibuz din capitală”. În articol, jurnaliștii au inclus o fotografie (vezi foto inserat) care ar fi fost făcută în transportul public din Chișinău și postată pe rețele. Subiectul a atras mai multe reacții critice din partea internauților care au pus la îndoială autenticitatea imaginii. Ulterior, știrea a fost retrasă de pe site.
Și Publika TV s-a remarcat printr-un număr impunător de știri publicate/difuzate – cel puțin 44 în ultimele două zile. Printre titlurile senzaționale se numără și: Virusul ucigaș în Spania: Al treilea caz de coronavirus a fost confirmat în Tenerife ; S-a descoperit o a doua carte care ar fi prezis coronavirusul. Pe lângă faptul că atât titlurile, cât și conținutul acestor știri tind să trezească panică în rândul cititorilor printr-o serie de catalogări – „virusul ucigaș”, „temutul virus care dă fiori întregii lumi”, „o boală cumplită a anului 2020” – Publika TV a venit și cu informații diametral opuse: „Cercetător renumit despre coronavirus: Gravitatea infecțiilor cu Covid 2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe”.
Alte instituții media au preferat să vină cu titluri și mesaje ușor ironice sau exagerate în reflectarea subiectelor ce țin de coronavirus – Premierul Israelului nu a vrut să dea mâna cu suporterii săi, ca să nu ia coronavirus (Newsin.md); Moldova întreprinde măsuri DRASTICE pentru a preveni coronavirusul (Democracy.md); Opinie: Cazurile de coronavirus i-a panicat pe moldoveni în zadar (Noi.md); video | Poliția de Frontieră întreprinde măsuri pentru a preveni „importul” coronavirusului. Ce verificări suplimentare sunt efectuate la Aeroport? (Zugo.md).
Echipa Mediacritica amintește că presa este responsabilă de ceea ce publică, chiar dacă declaraţiile sunt atribuite altor surse. Potrivit Ghidului de stil cu norme etice, „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante. Vom respecta adevărul şi dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului. Atunci când adunăm informaţii şi fapte, ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect. Putem apela şi la surse indirecte, dar numai pentru informaţii suplimentare sau ca punct de pornire. După consultarea cu aceste surse, informaţiile ce ne-au fost oferite le vom verifica neapărat din surse la prima mână.” Și Codul deontologic recomandă jurnaliștilor să pună la îndoială „orice informație colectată din orice sursă”.