Postul de televiziune Publika TV a dat în eter și a publicat pe portalul său miercuri, 19 februarie, un material cu titlul „Mârlănie de parlamentar” în care relatează despre un schimb de replici dintre deputatul democrat Nicolae Ciubuc și jurnalista Oxana Bodnar.
Parlamentarul a întrebat-o pe jurnalistă „Ce face Candu?” [Andrian Candu, deputat PD, ex-președinte al Parlamentului, n.r.], adăugând: „Voi îi țineți pantalonii”. Discuția a avut loc la scurt timp după ce un grup de șase deputați, în frunte cu Andrian Candu, au anunțat că părăsesc fracțiunea Partidului Democrat și pleacă din formațiune.
În textul redactat de Publika TV, instituția și-a manifestat indignarea față de comportamentul politicianului folosind un limbaj inadecvat, catalogări și judecăți de valoare. În opinia autorilor, unor deputați democrați „li s-a ridicat febra” și aceștia „o iau pe arătură”, iar Nicolae Ciubuc ar fi dat dovadă de „misoginism cras” și „un limbaj mârlănesc”. Textul nu poate fi atribuit vreunui gen jurnalistic.
Codul deontologic al jurnalistului prevede că, în materialele sale, „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”, iar opiniile trebuie prezentate „în mod etic”. „Jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”, mai amintește codul.
Totodată, Ghidul de stil cu norme etice explică necesitatea separării faptelor de opinii și cere ca presa să evite expunerea propriilor opinii în articolele de știri: „În prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăţi de valoare ale ziariştilor, mijloacelor de informare în masă. Opiniile exprimate sub formă de comentarii ale unor evenimente sau acţiuni cu referinţă la persoane sau instituţii nu trebuie să nege sau să ascundă în mod intenţionat fapte sau date reale. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului.” „Opiniile jurnaliştilor sau cele ale ziarului le vom publica doar în paginile dedicate editorialelor, opiniilor şi comentariilor sau pe aceeaşi pagină cu ştirea respectivă, însă le vom delimita clar”, conchide ghidul.