În dimineața zilei de duminică, 16 februarie, Serviciul 112 din România a fost alertat cu privire la moartea unui bebeluș de șase luni la un hotel din Iași. Copilul unui deputat din Republica Moldova s-ar fi sufocat în somn, iar pe marginea cazului a fost pornit un dosar penal pentru ucidere din culpă, potrivit autorităților locale. Totodată, oamenii legii de la Iași anunțau că au dispus efectuarea unei necropsii medico-legale pentru stabilirea circumstanțelor decesului. Cazul a fost relatat de mai multe instituții de presă din România și Republica Moldova, cu multiple abateri deontologice.
Primele știri despre incident au fost publicate de presa locală de la Iași. „TRAGEDIE la Hotel Internațional! Soția unui deputat și-a ucis bebelușul din greșeală”, a titrat Ziarul de Iași fără a respecta prezumția nevinovăției, precizând în text: „Se pare că femeia a adormit peste copil”. În aceeași zi, publicația a venit cu o altă știre: „Detalii despre deputatul Angel Agache și soția sa al căror bebeluș a murit la Iași”, unde se vorbește inclusiv despre activitatea politică a parlamentarului, averea pe care o deține și informații din viața sa personală care nu au vreo legătură cu moartea copilului. Aceleași detalii, cu lux de amănunte, au fost reluate și într-o relatare publicată luni, 17 februarie, autorii întrebându-se în titlu: „Se putea evita tragedia de la Internațional? Bebeluș sufocat accidental în pat”.
Publicația Bună Ziua Iași a prezentat cu caracter „exclusiv” identitatea părinților bebelușului decedat, dându-le și calificative celor doi: „Exclusiv! Ei sunt părinții bebelușului ucis la Hotel Internațional! Ambii fac parte din lumea bună și sunt extrem de cunoscuți – FOTO”. Într-o altă știre, reporterii au scris despre refuzul politicianului moldovean de a comenta cazul, titrând pe o notă exagerată: „Exclusiv! Avem prima reacție a politicianului al cărui copil a decedat! Iată ce spune despre tragedie”. Și alte mass-media românești au relatat cazul, utilizând calificative precum „moarte suspectă”, „tragedie misterioasă”, „incident nefericit”, „caz zguduitor”.
Presa de la Chișinău a preluat pe larg subiectul, făcând trimitere la materialele publicate peste Prut și fără a respecta prezumția nevinovăției.
Bunăoară, Publika.md a scris despre o „tragedie fără margini într-o familie din ţara noastră” și „bebeluș sufocat din greșeală de mama sa”. Presupusa vină a mamei transpare și din știrile Unimedia.info („Bebelușul unui deputat din Moldova ar fi fost sufocat, întâmplător, într-un hotel din Iași”), Pro TV („Tragedie pentru o familie de moldoveni. O femeie și-a sufocat din greșeală bebelușul, într-un hotel din Iași”), Noi.md („Bebeluș sufocat de mamă. Cum s-a întâmplat? VIDEO”) . Sputnik a pus accent pe emoție: „Un deputat moldovean trăiește o tragedie: I-a murit copilul într-un hotel din Iași”. „Tragedie cutremurătoare: Soția unui deputat PD și-ar fi sufocat întâmplător bebelușul într-un hotel din Iași”, a scris Jurnal.md. Portalul Deschide.md a abordat „Prima reacție a deputatului Agache al cărui bebeluș a murit sufocat într-un hotel din Iași”, la fel și Realitatea.md – „Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață”.
Consiliul de presă din Republica Moldova a lansat un apel în care cataloghează drept inadmisibil modul în care unele instituții de presă din Republica Moldova și din România au relatat incidentul. „Contrar normelor deontologice, unii jurnaliști au scris despre acest subiect punând accent pe senzațional și pe vina mamei și utilizând astfel drama familiei pentru a-și crește audiența și a acumula vizualizări pe rețelele sociale. Deși experții legiști încă nu au emis o concluzie finală privind cauza decesului copilului, unii jurnaliști au prezentat drept certitudine vina mamei, care l-ar fi sufocat în somn. Urmare a titlurilor de senzație, cazul a stârnit un val de reacții negative, critici și discurs de ură la adresa femeii”, se spune în declarație.
Potrivit Codului deontologic, jurnalistul consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive și irevocabile împotriva sa. Documentul mai prevede că jurnaliștii trebuie să trateze cu deosebită acuratețe informația colectată despre crime, dezastre naturale, accidente și alte cazuri similare în care cineva suferă prejudicii de orice gen, asigurându-se de fiecare dată că publicarea unei atare informații nu va provoca noi suferințe celor prejudiciați sau nevinovați de cele întâmplate.