La începutul săptămânii, președintele țării a anunțat că a identificat o soluție pentru a reduce „povara miliardului pus pe umerii cetățenilor”, și anume din contul profitului Băncii Naționale (BNM). Mai exact, ar fi vorba de redistribuirea unei părți a profitului înregistrat de BNM în bugetul public pentru a acoperi parțial datoria de stat formată în urma intrării în vigoare a „legii miliardului”. Guvernul ar urma să vină cu un proiect de lege în zilele următoare, după care documentul va fi prezentat Parlamentului spre aprobare, a anunțat șeful statului după tradiționala ședință de luni cu premierul Ion Chicu și șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi.
„Cetățenii, eliberați de povara fiscală”, a titrat în seara zilei de 10 februarie postul de televiziune Primul în Moldova. În știre, jurnaliștii spun că „povara pentru devalizarea sistemului bancar va fi scoasă în câteva etape”, că pentru început „datoria va fi redusă cu aproximativ șase miliarde de lei, iar ulterior va fi acoperită în totalitate din alte surse decât taxele și impozitele plătite de oameni”. În debutul știrii, informația este prezentată drept un fapt împlinit și abia ulterior se precizează: „Șeful statului promite că o decizie în acest sens va fi luată în această săptămână.”
La final, autorii reamintesc că emiterea garanțiilor de stat pentru acoperirea furtului bancar a avut loc în perioada guvernelor conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici, în anul 2014, accentuând că și Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, făcea parte din echipele guvernamentale de atunci, chiar dacă fosta prim-ministră nu are o legătură directă cu subiectul știrii. Prin urmare, jurnaliștii au efectuat un transfer negativ de imagine a politicienei.
Codul deontologic al jurnalistului amintește că se utilizează titluri „care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Totodată, acesta reamintește că jurnalistul „trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. (…) să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”.
Și Ghidul de stil cu norme etice vorbește despre titluri care „trebuie să prindă esenţa problemei” și fapte pe care le vom reda „fără a exagera”. „Vom reflecta o gamă largă de opinii şi niciodată nu vom promova viziunile şi opiniile unei singure părţi. Scriind un material pe un subiect contradictoriu, vom avea grijă să solicităm opinia tuturor părţilor implicate sau a reprezentanţilor categoriilor sociale, religioase, politice care au tangenţă cu acest subiect”, se mai prevede în ghid.
Captură foto: Primul în Moldova