Rujeola – fără țară de origine sau despre asocieri care induc publicul în eroare

0

Portalul Unimedia.info a publicat marți, 4 februarie, o știre cu titlul: „Un copil în vârstă de 8 ani, suspectat că s-ar fi îmbolnăvit de rujeolă, după ce s-a întors din România”.

Autorii leagă presupusa îmbolnăvire de rujeolă a protagonistului (o infecție contagioasă care apare la vârsta copilăriei, caracterizată prin erupții roșii pe piele și febră înaltă) de revenirea sa din România, ceea ce duce la crearea unor prejudecăți și/sau stereotipuri precum că călătorind anume în această țară te poți infecta de rujeolă.

Detaliul despre posibila îmbolnăvire a copilului cu rujeolă, fiind accentuată țara din care acesta s-a întors, se conține și în leadul știrii publicată de portalul Democracy.md.

Atât titlul, cât și leadurile știrilor celor două portaluri vin în contradicție cu normele deontologice. În privinţa titlurilor de ştiri, Codul Deontologic recomandă jurnaliștilor să evite speculațiile, să pună „titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și să le evite pe cele care induc publicul în eroare”. Aceleași prevederi se găsesc și în Ghidul de stil cu norme etice, care stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Vom crea titluri clare: fără ambiguităţi. Vom reda faptele fără a exagera.”