Portalul Moldova24.info a publicat luni, 16 decembrie, o știre cu titlul „Operațiunea „Schimbarea Kozorok-ului” sau „victimizarea mafiei”, marca Viorel Morari”. Știrea a fost preluată cu același titlu, de Newsin.md și de Stiridinmoldova.md, cu titlul „Averea obținută din șpaga „recepționată” în perioada de glorie a procurorului Morari”. În ambele texte se face referire la unele „afaceri și bunuri mobile și imobile, valoarea cărora depășește mijloacele și veniturile declarate” ale procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, temporar înlăturat din funcție, și ale rudelor sale apropiate.
Atât în titluri, cât și în textele propriu-zise întâlnim un amestec de fapte și opinii ale autorului, ceea ce contravine normelor profesionale. De exemplu, „unul dintre cei mai de încredere pioni sau executori (profesioniști) ai lui Vladimir Plahotniuc”, „a reușit să joace bine rolul de victimă a regimului Plahotniuc”, „s-a eliberat „LA TIMP” de la conducerea Procuraturii Anticorupție, pentru ca mai pe urmă să revină „pe cal alb””, „ne facem că plouă torențial”, „această caracatiță nu ar fi funcționat dacă nu ar fi drujba lui Morari cu persoane hapsâne pe care tot el le-a infiltrat la funcții cheie” ș.a.
În plus, drept justificare pentru publicarea informației despre unele bunuri ce i-ar aparține lui Viorel Morari și rudelor acestuia, autorul articolului citează „date oficiale”, fără a le menționa însă. De asemenea, se face trimitere la „sursele noastre”, care pentru public sunt anonime cel puțin din considerentul că nu pot fi verificate.
Amintim că Ghidul de stil cu norme etice recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, evitându-se orice confuzie. „Vom evita să ne spunem opinia în articolele de știri. Vom evita utilizarea adjectivelor subiective și relative”. Iar cu referință la utilizarea surselor, Codul Deontologic prevede ca jurnalistul să întreprindă „demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile”.