Portalul Noi.md a publicat miercuri, 4 decembrie, o știre cu titlul „Fotografia publicată de o tînără cu Filat: Azi mi-a dat din ochi…emoționată-s (FOTO)”. În articol se face referință la mărturia unei tinere, făcută pe pagina de socializare a acesteia: „L-am văzut pe Filat! Eram prea emoționată, l-am pozat din spate. Mi-o dat din ochi”.
Chiar dacă în conținutul știrii sunt aduse informații reale despre eliberarea condiționată a ex-premierului Vlad Filat, titlul și lead-ul materialului, publicat la rubrica de politică a portalului, vin în contradicție cu rigorile eticii jurnalistice, trădând gustul autorilor pentru explorarea senzaționalului și atragerea unui număr cât mai mare de vizualizări. Știrea conține și două poze, care nu au nicio legătură cu ceea ce a scris tânăra pe pagina sa de socializare, dar care au servit drept pretext, pentru jurnaliștii de la Noi.md, de a face o anumită imagine publică unei persoane politice.
Codul Deontologic al Jurnalistului recomandă jurnaliștilor să colecteze informația în mod etic și legal. „În colectarea informației de interes public, jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil; întreprinde demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile; pune la îndoială orice informație colectată; pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”.
Jurnaliștii sunt responsabili de ceea ce publică, nu vor manipula subiectul pentru a face materialul mai spectaculos. Cititorii trebuie să poată conta pe obiectivitatea informației publicate şi să fie convinşi că articolele din presă sunt credibile şi nepărtinitoare. Referitor la conduita etică a jurnalistului, acurateţea şi verificarea faptelor, și Ghidul de stil cu norme etice spune că jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. „Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante. Vom respecta adevărul şi dreptul publicului la adevăr, considerând aceasta ca fiind prima responsabilitate a jurnalistului. Corectitudinea, curiozitatea şi lipsa de prejudecăţi şi preconcepţii sunt trăsături distinctive ce ar trebui să se regăsească în modul de viaţă al oricărui jurnalist”.
În privinţa titlurilor, “vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări”. Iar imaginile publicate, trebuie să reprezinte realitatea cu cât mai multă acurateţe.